Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Optimalisatie bedrijfsprocessen door inzet RTLS

Grote toegevoegde waarde en bedrijfsprocesoptimalisatie door inzet van real time location services (RTLS) op organisatie brede wireless lan-infrastructuren.

Veel organisaties, met name in de gezondheidszorg, hospitality en in het onderwijs, hebben de afgelopen drie tot vijf jaar hun ict-infrastructuur en de connectie daarmee geheel of gedeeltelijk draadloos gemaakt.

Initieel bood het omzetten van deze bedraade infrastructuur (lan) naar de draadloze infrastructuur (wlan) een zelfde functionaliteit als het lan, met als primaire doel de ondersteuning van het dataverkeer van essentiele bedrijfsapplicaties en het aanbieden van internettoegang. Al snel werd deze basisfunctionaliteit aangevuld met voice-over-IP support (VoWIP) om de return on investment (ROI) verder te verhogen en daar waar mogelijk dubbele investeringen in spraakconnectiviteit te elimineren.

Recentelijk is het toegevoegde waarde potentieel van wlan's voor organisaties en bedrijven wederom enorm verhoogd, door het beschikbaar komen van snelle en nauwkeurige functionaliteit voor locatiebepaling gebaseerd op de WiFi-technologie. Deze techniek heet RTLS (real time location services), voorheen ook wel LBS (location based services) genoemd. Een aantal praktische voorbeelden voor inzet van RTLS vanuit een verticaal marktperspectief zijn:

Gezondheidszorg

- Alarmering naar de dichtstbijzijnde hulpverlener in het geval van noodoproepen.
- Het opsporen van dure apparatuur in een ziekenhuisomgeving zoals bedden, infuuspompen, rolstoelen, etc. Dit om onderhoud van deze apparatuur te vereenvoudigen (sneller te vinden en hierdoor minder tijd kwijt aan zoeken) en het voorkomen van een grotere voorraad die wordt aangeschaft dan strikt noodzakelijk. Momenteel vormen de reservehoeveelheden in de gezondheidszorg een belangrijke kostenpost in vergelijking met de strikt noodzakelijk aan te schaffen aantallen.
- Het melden aan de hulpverleners van personen die een bepaalde ruimte verlaten (dwaaldetectie), danwel binnenkomen.

Hospitality/horeca

- Gastentoegang tot het internet gratis toestaan in specifieke ruimtes (bijvoorbeeld in de baromgeving), maar niet in het volledig gebouw (bijvoorbeeld betaald in de kamers) om te zorgen dat personen eerder genegen zijn in specifieke ruimtes te verblijven voor hun internettoegang.
- Inzet van zogenaamde tags die een alarm kunnen genereren waardoor servicepersoneel direct weet dat bijvoorbeeld spullen afgehaald kunnen worden in een specifieke ruimte of vervanging van bijvoorbeeld koffie gewenst is.

Onderwijs

- Binnen een schoolgebouw op bepaalde tijden (bijvoorbeeld tijdens examens ter voorkoming van spieken) in bepaalde lokalen alleen toegang verlenen aan de leerkrachten, maar de studenten/deelnemers in dezelfde ruimte geen toegang geven tot het wireless lan.

Financiële dienstverlening

- Het mogelijk maken om een wireless lan-signaal binnen de muren van een gebouw te houden, waardoor er van buitenaf geen mogelijkheden zijn om op welke manier dan ook connectie te krijgen met de wireless lan-infrastructuur. Zelfs niet als het een medewerker betreft die wel de juiste autorisatie credentials heeft voor het netwerk. Dit puur gebaseerd door op de gebruikerslocatie wel/geen toegang te verlenen.

Retail en logistiek

- Het snel en eenvoudig kunnen terugvinden van specifieke producten op basis hun locatie-informatie.

Algemeen bedrijfsleven

- Gastentoegang tot het internet toestaan in specifieke ruimtes, maar niet in het volledige bedrijfsgebouw om te zorgen dat gasten in de toegewezen ruimtes blijven voor hun werkzaamheden.
- Melding naar de dichtstbijzijnde bedrijfshulpverlener (BHV) bij calamiteiten.

Uit bovenstaande, praktische voorbeelden blijkt dat het toepassen van de volgende generatie, op WiFi-techniek gebaseerde locatiebepaling (RTLS), grote workflowoptimalisaties, kostenbesparingen en/of kostenefficiencies kunnen opleveren. Een groot voordeel is het feit dat deze nieuwe functionaliteit bij veel organisaties op de bestaande wlan-infastructuur te implementeren is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het klopt inderdaad dat er meer vraag komt naar genoemde RLTS oplossingen. Aandachtspunt is echter de naukeurigheid van de positiebepaling via WiFi, er zitten relatief grote verschilen tussen de verschillende aanbieders. Wij (Wentzo Wireless) worden dan ook regelmatig ingeschakeld om de juiste WLAN apparatuur en WiFi tags te selecteren.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-30T09:01:00.000Z Arjan Veenboer