Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Te krappe back-upwindows

Dit artikel delen:

Expert

Luuk Dries
Senior Sales Consultant, F5 NETWORKS. Expert van voor het topic .

Naast voortdurend oplopende kosten, zorgt explosieve groei van data voor problemen op back-upgebied. Wanneer jouw datagroei uit de hand loopt, geldt veelal hetzelfde voor de tijd die nodig is om een back-up af te ronden. Je loopt het risico dat je er niet meer in slaagt alle data binnen een back-upwindow veilig te stellen. Als ict-afdeling sta je dan voor een lastige keuze: ofwel je haalt jouw service level agreements niet, of (nog erger) je kunt beschikbaarheid van businessdata niet meer garanderen. Er moet dus iets gebeuren. Een voor de hand liggende oplossing is het reduceren van de hoeveelheid data waarvan een back-up gemaakt moet worden. Denk eens na over het volgende:

Overweeg het gebruik van een tiered storage-omgeving. Met behulp van filevirtualisatie-technologie kan je data transparent maken en automatisch opslaan in verschillende lagen (tiers). Je past de karakteristieken van elke tier aan op het type data dat je daar gaat wegschrijven. In de praktijk zien we bijvoorbeeld dat minder dan 20 procent van al jouw bestanden regelmatig geraadpleegd worden. Die zetten we op een high-end tier 1-opslagsysteem. De resterende 80 procent kan nu op een minder snelle tier 2 worden weggeschreven. Er zit al een flinke winst in het feit dat die minder snelle tier 2-storage aanmerkelijk goedkoper is dan snelle tier 1-storage. Je kunt nu ook op een andere manier tegen back-ups aan kijken. De meest recente of meest gebruikte data kan je op tier 1 plaatsen en daarvan maak je natuurlijk regelmatig een back-up. Oudere, zelden gewijzigde data schrijf je weg naar tier 2. Hiervan hoef je veel minder vaak een back-up te maken. Bijkomend voordeel is dat je je in geval van disaster recovery eerst op het restoren van de tier 1-back-ups kunt concentreren. Als tier 1 eenmaal is teruggezet, zijn de meest geraadpleegde files online. Daarna kan je je om die 80 procent oude bestanden bekommeren in de wetenschap dat de meeste gebruikers die files voorlopig niet eens zullen missen.

Kijk nog eens kritisch naar wat je veilig wilt stellen. Wanneer het back-upwindow te klein is geworden om de benodigde back-up uit te voeren, is dit veelal een indicatie van een niet gedifferentieerde opslag. Men is veel te afhankelijk van één oplossing van één fabrikant. Men kijkt naar de immer groeiende hoeveelheid data die moet worden opgeslagen en koopt vervolgens meer van hetzelfde om dat te accomoderen. Helaas wordt vaak geen aandacht besteed aan het feit dat het veiligstellen van die data beheersbaar moet blijven. Misschien is het wel een goed idee om bijvoorbeeld grote .PST-bestanden te verplaatsen naar een archive tier om zodoende grote hoeveelheden data te besparen op de dagelijkse incremental back-up?

Back-upwindows worden nooit gereduceerd door toegenomen headcount of hardware. Wanneer de behoefte aan opslag groeit, zoekt men veelal de oplossing in meer servers, meer beheerders en meer netwerkcomponenten om dit mogelijk te maken. Helaas gaat een dergelijke benadering volledig voorbij aan de noodzaak om data efficienter te beheren; het is simpelweg   reageren op een ontstane behoefte.

Je maakt je zorgen over toegankelijkheid van data. Men ziet dit als een complicerende factor bij pogingen om de back-up te reduceren. Ict-managers realiseren zich best wel dat het anders organiseren van opslag noodzakelijk is om efficienter te kunnen werken, maar ze denken dat dit niet mogelijk is zonder operationele gevolgen. En dat is bij de meeste bedrijven geen optie. Bedenk dat het gebruik van filevirtualisatie-technologie dit kan voorkomen door de presentatie naar de gebruiker los te koppelen van fysieke systemen. Hierdoor kunnen beheerders gemakkelijk data migreren tussen opslagsystemen wanneer dit vereist is, óók tijdens kantooruren, zonder merkbare gevolgen voor de gebruiker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is dit nu opinie of reclame ? Ik mis alleen nog de naam van het product.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-03T20:04:00.000Z Luuk Dries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.