Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De patchkast wordt mini-MER

Computable Expert

drs. Joost Lucassen
Coordinator Inkoop en Contractmanagement, Veiligheidsregio Hollands Midden. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur, ICT-branche en Overheid.

Invoering van VoIP maakt dat zoveel eisen aan een patchkast worden gesteld dat deze bijna een 'mini MER' wordt. Vooral binnen zorgomgevingen en als ook berichtenverkeer via het datacommunicatienetwerk verloopt, is het voor de patchkasten vereist zaken als een gegarandeerde stroomvoorziening, gegarandeerde koeling en actieve monitoring op orde te hebben.

Veel organisaties hebben relatief eenvoudige patchkasten. Het ontbreekt er vaak aan koeling, UPS, voldoende ruimte of actieve signalering van problemen. Nu was dit 'vroeger' niet zo een probleem, echter de overgang naar VoIP maakt dat ook eisen gesteld worden aan de patchkasten. De lan-switches die in deze kasten zijn geplaatst worden bij gebruik van VoIP een cruciaal onderdeel in de telefonievoorziening. Nog belangrijker is het als ook berichten (bijvoorbeeld verpleegoproep) over het lan wordt verwerkt (bijvoorbeeld bij ip dect of voice over wlan). Dit maakt dat over een aantal zaken nagedacht moet worden:

- Wordt een gegarandeerde stroomvoorziening vereist? Uitval van stroom in de patchkast maakt dat de lan-switches uitvallen en dat telefonie niet meer mogelijk is. Vooral als ook berichtenverwerking (verpleegoproepen in de zorg) over het lan (bijvoorbeeld ip dect) worden verstuurd, is het cruciaal dat de lan-switches operationeel blijven.

- Wordt koeling vereist? Lan-switches die ook stroom leveren voor de VoIP-toestellen verbruiken veel meer stroom en produceren meer warmte dan 'gewone' switches. Koeling in patchkasten wordt hierdoor vaak een issue, zeker in kleine afgesloten kasten zonder geforceerde ventilatie. En als er een airco (of ventilator) wordt geplaatst, is deze dan ook aangesloten op de gegarandeerde stroomvoorziening?

- Is de fysieke ruimte wel toereikend? Genoemde VoIP-switches zijn dieper dan 'gewone' switches en veel patchkasten zijn niet diep genoeg hiervoor. Een diepere kast is vaak nodig, maar kan dit bouwkundig wel?

- Naast bovenstaande speelt ook nog de toegang tot de patchkasten (vaak krijgt iedereen die erom vraagt de sleutel) en actieve signalering van eventuele hoge temperaturen of stroomuitval (want je wil het natuurlijk wel graag weten als de airco defect is). Zelfs branddetectie en brandblusinstallaties kunnen een issue zijn.

Dit alles maakt dat ook voor de 'oude patchkast' voorzieningen gewenst zijn die normaal alleen voor de centrale computerruimte(s) zijn bedacht. Zaak dus om rekening mee te houden bij de start van een VoIP-traject!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk artikel gebaseerd op de praktijk. Kijk ook kritisch naar de inzet van een UPS (voldoende vermogen) voor de nieuwe POE switches en plaats eventueel een temperatuur probe (APC) in de MER, zodat je centraal voor alle vestigingen de temperatuur in de kasten kunt monitoren.

Goedendag,
Er wordt vaak gesproken over "voldoende koeling". Maar wat is nu een veilige bandbreedte waarbinnen de ruimte temperatuur van een patchkast / SER / MER ruimte mag fluctueren?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-15T22:52:00.000Z Joost Lucassen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.