Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Co-locatie goede keus in onvoorspelbare tijden

Door de slechte economische omstandigheden en de bijbehorende onzekerheid richten steeds meer bedrijven zich terecht op hun kernactiviteiten. Voor de ict-activiteiten vertaalt zich dit onder meer in het onderbrengen van hardware en software bij een leverancier van co-locatiediensten.

Uitbesteding biedt bedrijven de nodige lucht om goed naar de eigen strategie te kijken en stabiliteit te kweken in moeilijke tijden. Vraag is waar een bedrijf op moet letten bij het kiezen van een co-locatieleverancier. De sleutelwoorden in dit verband zijn vertrouwen, competentie, connectiviteit en kostenvoordelen.
Vertrouwen: Serviceproviders creëren vertrouwen bij hun klanten als ze werk maken van hun dienstverlening. Dat onderstrepen ze door hun processen aan te laten sluiten op bekende en geaccrediteerde standaarden als ISO9000, ITIL en ISM. Daarnaast beschikken ze over een infrastructuur die in staat is de service level agreements (sla's) die ze met klanten afspreken, te behalen.
Competentie: Het bieden van co-locatiediensten is vakwerk. Het vereist een organisatie die in staat is om 24x7x365 ondersteuning op technisch gebied te leveren. Daarbij moet er aansluiting zijn bij de specifieke eisen en kenmerken van iedere individuele klant. Downtime die effect heeft op de klant is geen optie. Een klant kiest immers voor co-locatie omdat hij meer zekerheid en uptime wil. Daarin ligt het strategische voordeel van co-locatie.
Connectiviteit: Wie kiest voor een leverancier van neutrale co-locatie kiest voor keuzevrijheid. Neutrale co-locatie zorgt namelijk voor multi-carrier connectiviteit. Voor klanten betekent dit dat zij zelf kunnen kiezen met welke carriers zij willen samenwerken. Daarnaast hebben zij de keus uit de voor hen meest geschikte technologie, variërend van leased lines tot vpn's (virtual private networks).
Kostenvoordelen: Wie uitbesteedt, bespaart niet alleen op hardware maar ook op operationele kosten voor beheer, onderhoud en vernieuwing van het datacenter. Steeds meer co-locatieleveranciers bieden in dit verband modellen waarbij een bedrijf alleen betaalt voor datgene dat het afneemt. Op deze manier is op de lange termijn nauwkeurig te bepalen hoe de datacenterkosten zich ontwikkelen. Dat maakt een betrouwbare financiële planning mogelijk.

Kleinere organisaties

Er is nauwelijks nog een bedrijfsactiviteit te bedenken waarvoor geen betrouwbare ict-infrastructuur meer nodig is. Het zijn al lang niet meer alleen de grote bedrijven die sterk afhankelijk zijn van hoogwaardige automatisering. Ook het midden- en kleinbedrijf kan niet zonder een effectieve communicatie- en data-infrastructuur. Ook voor deze laatste groep komen nu meer en meer op maat gesneden co-locatieoplossingen beschikbaar. Zij profiteren daarbij van de betrouwbaarheid en innovaties die voorheen alleen voor grotere bedrijven beschikbaar waren.

Veel bedrijven zijn onzeker over de toekomst. Er zijn weliswaar tekenen van herstel, maar de vraag blijft wanneer dit leidt tot echte groei. Het uitbesteden van ict op basis van co-locatie biedt in dit verband als grootste voordeel dat een bedrijf te allen tijde flexibel blijft. Zodra er weer sprake is van echte groei, kan een co-locatieleverancier in heel korte tijd zorgen voor extra capaciteit en zijn geen ingrijpende investeringen nodig om de eigen datacenters uit te breiden. Dat is een prettig idee in onvoorspelbare tijden.

Michiel Eielts, General Manager Equinix Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-28T08:59:00.000Z Michiel Eielts
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.