Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Toenemende complexiteit infrastructuur niet te volgen

Computable Expert

ir. Sander Steffann
Senior Internet Engineer, SJM Steffann. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Bijna alle bedrijven hebben tegenwoordig een ict-infrastructuur. In het simpelste geval bestaat deze uit een adsl-router met een paar pc's en een printer. Bij veel bedrijven is de ict-infrastructuur met de jaren echter steeds complexer geworden. Kunnen degenen die verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur de toenemende complexiteit en de nieuwe ontwikkelingen wel volgen?

De toenemende complexiteit wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Als eerste groeit het aantal apparaten dat onderdeel uitmaakt van de infrastructuur. Alles wordt meer en meer aan elkaar gekoppeld. Het aantal draadloze devices is in korte tijd enorm toegenomen. En vaak zie je dat de administratie van de infrastructuur nog steeds gedaan wordt in een spreadsheet.

Een andere oorzaak is de invoering van nieuwe versies van bestaande componenten. Nieuwe versies van bijvoorbeeld Windows brengen nieuwe mogelijkheden, maar daardoor ook nieuwe complexiteit, met zich mee. Daarnaast zijn door de snelle groei van het internet de huidige IPv4-adressen heel binnenkort op en moet gebruik gemaakt gaan worden van IPv6 om verder te kunnen groeien. Moderne besturingssystemen hebben daarom standaard IPv6-ondersteuning ingebouwd. Dit zorgt er voor dat, misschien zonder dat een beheerder dat in de gaten heeft, netwerkverkeer op een andere manier loopt dan hij zich realiseert.

Ook een ontwikkeling als DNSSec voegt extra complexiteit toe. DNSSec voorkomt vervalsing van gegevens in DNS, maar de bijbehorende digitale handtekeningen moeten wel gecontroleerd gaan worden. Als een bedrijf de eigen DNS-gegevens wil gaan ondertekenen, moet op een veilige manier worden omgegaan met de geheime sleutels en er moeten procedures zijn voor als er iets misgaat, zoals het gestolen worden van zo'n sleutel.

Hoe kun je bijblijven met al deze ontwikkelingen? Voor de meeste bedrijven is het bijna niet meer te doen om alle kennis zelf in huis te hebben. Zelfs op ict-infrastructuur gerichte dienstverleners kunnen niet alles meer weten. Gaan we binnenkort nieuwe ontwikkelingen tegenhouden om te voorkomen dat we de complexiteit niet meer overzien? Of zijn we dat punt eigenlijk al gepasseerd en accepteren we dat onze infrastructuur te complex wordt om in één stel hersenen te bevatten?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet de ontwikkelingen zelf, of de introductie van nieuwe technieken maken infrastructuur complex, maar juist het zonder verstand van zaken doorbouwen op een allang niet meer robuuste basisinfrastructuur. Tegenwoordig hoeven nieuwe functionaliteiten en technieken eigenlijk helemaal geen probleem meer te zijn. Er zijn goede mogelijkheden om duidelijke koppelvlakken te creëren (bijvoorbeeld op basis van open standaarden), en om verschillende technieken naast elkaar te gebruiken zonder dat ze elkaar in technische zin beïnvloeden. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat alvorens tot implementatie over te gaan eerst even naar de achterliggende concepten wordt gekeken. Verder moet altijd gekeken worden of het totaal niet simpeler kan. Wat levert het op en wat zou de simpelste manier zijn om dit te realiseren. Als dit niet gebeurt, zullen de onderlinge afhankelijkheden al snel exponentieel toenemen en ontstaat er inderdaad een te complexe situatie om nog te kunnen overzien.

Be quiet, I will tell this only once:
platform as a service(PaaS)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-24T01:05:00.000Z Sander Steffann
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.