Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De harddisk is dood en andere fabels

Computable Expert

Remko Westrik
Sales consultant. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Zorg.

Regelmatig worden er it-technologieën doodverklaard. Op het gebied van opslag is dat bijvoorbeeld met tape jaren geleden gedaan. Desondanks is tape nog steeds niet te verwaarlozen in omvang en voor behoorlijk wat bedrijven zou het heel lastig zijn om het morgen zonder te doen. De volgende technologie is inmiddels al doodverklaard: door de opkomst van solid state drives is nu het einde van de harddisk aangekondigd.

Opvallend is dat dit soort uitspraken vooral gedaan wordt door bedrijven die niets doen met de 'oude' technologie. Waarschijnlijk zouden ze graag zien dat hun uitspraak uitkomt, want dat is voor hun meer potentiële handel. Verder wordt vaak de bestaande leveranciers verweten dat ze hun huidige 'handel' niet op willen geven en daardoor de markt forceren om de 'oude spullen' te blijven kopen. Alsof leveranciers in een open markt met marktwerking de mogelijkheid hebben om klanten iets op te dringen wat ze niet zouden willen hebben of hard nodig hebben.

Natuurlijk, door de opkomst van nieuwe technologieën verschuift vaak de toepassing van de oude technologie. Dat geldt ook voor tape. Door disk technologie is tape niet altijd meer het primaire medium voor het maken van back-ups. Toch wordt tape nog steeds heel erg veel gebruikt. Recent bleek zelfs dat Google, het toonbeeld van moderne cloud technologie, ook tape gebruikt voor het maken van veiligheidskopieën van Gmail. Op deze manier hebben ze eerder dit jaar mailboxen hersteld die door een software update verdwenen waren (zie blogpost).

Het kostte wat tijd, maar de informatie was niet weg. Tape blijft veruit het goedkoopste opslagmedium waar je heel goed data voor langere termijn op kunt bewaren. Door de betere magnetische eigenschappen is tape zelfs betrouwbaarder dan disk heb ik me laten vertellen (heeft iets te maken met grotere magnetische oppervlakte per data-eenheid). Nieuwe ontwikkelingen zoals het Linear Tape File system zorgen ervoor dat tape ook nog eenvoudiger ingezet kan worden voor bewaren voor langere termijn.

Ook de toepassing van harddisken zal veranderen door de opkomst van solid state drives. Mobiele gebruikers zullen als eerste overgaan van harddisken naar solid states. Maar binnen de serieuze storage omgevingen zullen solid state drives eerst vooral een toevoeging zijn voor specifieke toepassingen die zeer hoge prestaties eisen. Hoe zich dit op langere termijn gaat ontwikkelen? We zulllen het zien.

Mijn voorspelling is dat zowel tape als harddisken voorlopig nog wel bij ons zullen blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

@Remko,

Goed artikel. je geeft eigenlijk zelf al aan dat er een verschuiving plaatsvind. Tape word niet meer als first line backup gebruikt omdat het te lang duurt om de datagroei nog in een bepaald tijdsbestek te backuppen. Dus word vaker de oudere storage gebruikt als offline disk waarvan dan de backups naar tape gedraait kunnen worden.
Wel wil ik opmerken dat als er geroepen wordt dat harddisks dood zijn er niet wordt bedoeld dat ze helemaal weggaan. Ze worden steeds sneller vervangen door nieuwere en snellere technologie als SSD. Maar er zullen nog jaren, zeg maar gerust tientallen jaren harddisks worden verkocht.

Remko,

Goed artikel en visie.

Echter wil ik wel een kanttekening plaatsen bij je opmerking over de bedrijven die dit soort 'boute' uitspraken doen. Het klopt dat deze bedrijven vaak niet de traditionelere systemen leveren en er daardoor belang bij hebben om bijvoorbeeld SSD e.d. aan te bieden.

Echter kunnen wij dit ook omkeren. Doordat bedrijven nog niet de nieuwe technieken hebben omarmd roepen zij het hardst dat tape bijvoorbeeld nog springlevend is. Zij hebben namelijk business voordelen om tape te verkopen omdat zij zelf nog geen goede snap integratie of DD functionaliteiten kunnen bieden.

Je uitleg klopt dus, maar is omkeerbaar ook uitlegbaar.

Leuk artikel, en zeker waar

Als aanvulling hierop kun je ook nog het kostenplaatje meenemen. De SSD heeft een aantal voordelen (vooral levensduur en snelheid) ten opzichte van de harddisk. Gaan we deze voordelen uitdrukken in geld, dan is de vraag of de kosten nog opwegen tegen de baten. Dit hangt uiteraard af van de toepassing. Als de huidige HDD voldoet aan de specs van je apparaat, waarom zou je dan een SSD erin zetten?

Veel mensen willen graag de laatste gadgets en "state of the art" hardware gebruiken. Voor thuisgebruik is daar niets mis mee, maar als je producten maakt met daarin een harde schijf, dan is het een zakelijke kosten-baten analyse (vermits je binnen de specs blijft uiteraard).
Stel er zit een verschil van €1 per GB capaciteit tussen de HDD en SSD*, en je hebt 2 500GB harde schijven in je apparaat, praat je over een kost-prijs verschil van €1000 per apparaat dat verkoopt. Maak je dan 1000 apparaten per jaar, dan hebben we het al snel oven een verschil van 1 M€ per jaar aan productiekosten. Voor dat geld kun je aardig wat defecte HDD's vervangen.* vrij vertaald uit http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive#Comparison_of_SSD_with_hard_disk_drives

@Frans,

De markt laat volgens mij zien dat het niet omkeerbaar is. Als je kijkt naar Tape, dat is een jaar of 10 voor het eerst doodverklaard. Die markt is nog verre van dood. De laatste Gartner poll van december 2010 voor back-up laat zien dat van grote bedrijven 13% nog steeds uitsluitend direct naar tape zijn back-up doet. 65% gebruikt disk-to-disk-to-tape. Dus 78% gebruikt nog steeds tape voor back-up en maar 22% niet meer.

Dus ja snapshots en Virtual Tape systemen hebben de markt veranderd maar in die 10 jaar nog steeds niet uitgeroeid.

Verder is het van SSD's nog allerminst zeker of de betrouwbaarheid op langere termijn wel gewaarborgd is.
Bijna altijd wordt er MLC geheugen gebruikt, dat per cel +/- 10.000 keer beschreven kan worden. Optimalisatietechnieken zoals controller IC's die de schrijfacties verspreiden over de cellen en andere technieken zijn dan nodig, maar in feite zijn het lapmiddelen. De basis, het Flash geheugen, is nog steeds niet onbeperkt beschrijfbaar. Kortom, SSD is niet alleen duurder in aanschaf, ook de levensduur is aanmerkelijk korter afhankelijk van de toepassing.

Ik mis een beetje de voorbeelden van andere fabels?

Tapes zijn voor consumenten niet relevant en met de opkomst van cloud computing geloof ik dat MKB ook steeds minder met tape zal doen.

Als iemand roept dat iets dood is, dan is dat vooral om aandacht te trekken, met een flauw statement trek je geen lezers.

Hoe zit het met de uitspraak "DVD en CD zijn dood?" Ik zie dat toch niet echt als een fabel. Ze zullen de komende tien jaar wel overleven, maar in aanschaf worden zo volgens mij toch wel snel exotisch....

@hkoppen

DVD en CD als drager voor computerdata (dus vooral de recordables) is wel voor een groot deel voorbij inderdaad. Tape als back-up voor consumenten ook wel. Bovenstaand artikel gaat vooral over de zakelijke markt.

Als mediumdrager voor muziek en film zal CD en DVD nog wel even meegaan. Diensten als iTunes, Spotify en de video-on-demand diensten van Ziggo etc. zorgen ook daar voor een flinke verschuiving. Maar er blijven voorlopig voldoende consumenten die graag hun muziekje op een fysieke drager willen hebben.

@MRoest, SSD technologie is inderdaad nog steeds flink in ontwikkeling en niet geheel zonder haken en ogen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-11T09:28:00.000Z Remko Westrik
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.