Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

CBS geeft het goede voorbeeld met IPv6

Computable Expert

ir. Sander Steffann
Senior Internet Engineer, SJM Steffann. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Sinds kort is het Centraal Bureau voor de Statistiek volledig bereikbaar over IPv6. Hiermee zet het CBS een goed voorbeeld neer voor de rest van Nederland: diensten horen tegenwoordig over IPv6 bereikbaar te zijn. Helaas is het CBS een positieve uitschieter.

IPv6 staat al enige tijd op de Nederlandse 'pas toe of leg uit' lijst. Overheden zijn verplicht de open standaarden, die op de lijst met 'pas toe of leg uit'-standaarden staan, bij aanschaf van ict-systemen/-diensten te eisen ('pas toe'). Afwijken mag alleen met zwaarwegende reden en hierover moeten ze verantwoording afleggen via het jaarverslag ('leg uit'). Het CBS is als Zelfstandig Bestuursorgaan niet verplicht zich aan dit principe te houden, maar doet dat op dit vlak toch uitstekend. Helaas zijn er nog veel onderdelen van de overheid die zich er wel aan zouden moeten houden maar het blijkbaar toch niet doen...

De website ip6.nl houdt al enkele jaren bij welke domeinnamen goede IPv6 ondersteuning bieden. Er wordt dan gekeken naar DNS, e-mail en de website. Er zijn onder andere lijsten met domeinnamen van ministeries, provinciesgemeenten en uitvoeringsorganisaties. Ook van domeinen van politieke partijen is er een overzicht.

En dan is het schokkend om te zien wat voor een slecht voorbeeld het grootste deel van de Nederlandse overheid geeft. Afgezien van een paar organisaties die alles wel voor elkaar hebben (alkmaar.nl, mijnduo.nl, cbs.nl en piratenpartij.nl) halen de overheid en de overheid-gerelateerde organisaties nergens netjes vijf sterren in de tests.

En de noodzaak neemt nu juist erg toe. De Europese voorraad IPv4 adressen is al sinds september op. Internetproviders maken nu hun laatste voorraden op en andere organisaties kunnen al helemaal geen nieuwe IPv4 adressen meer krijgen. De internet-providers zijn al begonnen met het leveren van IPv6 aan hun gebruikers, maar de overheid is via IPv6 nog niet bereikbaar...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Inderdaad mooi nieuws, Sander. Als het CBS bereid is een kijkje in de keuken te geven en hun aanpak en overwegingen op Computable te delen, kan dat wellicht helpen de koudwatervrees bij anderen weg te halen.

beste redactie,

ga dan ook eens met uw eigen hosting provider om de tafel zitten, ik lees zo vaak artikelen over de noodzaak van IPV6 op websites die het zelf niet ondersteunen dat het gewoon genant is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-14T15:04:00.000Z Sander Steffann
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.