Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacenter gebaat met flexibele infrastructuur

Decennialang hebben datacenterexploitanten enorm veel geld uitgegeven aan faciliteiten die de mogelijke it-behoeften van klanten konden ondervangen. Koffiedik kijken, dus. Want wat gaat er zich eventueel voordoen in een onbekende toekomst? Tegenwoordig kunnen datacentermanagers en cio’s hun belasting en capaciteit nauwkeurig meten. Op basis daarvan implementeren ze schaalbare technologieën en voorkomen zo de gigantische kosten voor de bouw van een nieuw datacenter.

Er zijn veel verschillende oplossingen mogelijk. Hoe maken kostenbewuste bedrijven de juiste keuze? Hoe bouwen ze een it-infrastructuur die in elke richting te schalen is om te voldoen aan onzekere, toekomstige eisen?

Drie vragen

Voordat je een basisstrategie ontwikkelt, is het raadzaam als organisatie stil te staan bij een aantal vragen. Die eerste vraag is: is een volledige belasting belangrijk voor het bedrijf? De voorspelbare reactie is ‘ja’, en voor bedrijven als financiële instellingen is dat ook zo. Maar zelfs voor zulke bedrijven loont het om er eens dieper in te duiken. Kun je minder belangrijke applicaties bijvoorbeeld in de cloud zetten? Dat scheelt al capaciteit in het eigen datacenter. En dergelijke applicaties kun je ook verplaatsen naar aparte systemen met een minder robuuste infrastructuur. 

De tweede vraag die je jezelf kunt stellen is: is er infrastructuurcapaciteit die niet wordt gebruikt? Datacenters groeien en breiden zich in de loop van de tijd geleidelijk uit. Dit komt het inzicht in de bestaande infrastructuur niet ten goede. Technologieën voor datacenterinfrastructuur-beheer (dcim) laten datacentermanagers zien welke infrastructuursystemen zij hebben, waar die zich bevinden en welke applicaties die systemen ondersteunen.

En tot slot vraag je jezelf af hoeveel capaciteit je nodig hebt, en wanneer. De traditionele gedachtegang bij datacenterschaalbaarheid is het best te omschrijven als lineair: het bedrijf groeit, de it-vereisten groeien mee, dus het datacenter moet meer applicaties ondersteunen dan nu.

En zo komen we aan overcapaciteit in datacenters. Nog geen tien jaar geleden waren deze ideeën gemeengoed. Maar met de moderne technologieën investeren bedrijven zorgvuldiger en beheren ze de vraag naar meer capaciteit min of meer terwijl die zich voordoet.

Actieplan

Nu de basis op papier staat, is het tijd voor een actieplan. Grofweg zijn er drie strategieën voor het creëren van een schaalbaarder infrastructuur.

Om te beginnen kun je geavanceerde technologie of software gebruiken om bestaande capaciteit vrij te spelen en omhoog of omlaag te schalen. Met hedendaagse technologieën kun je infrastructuur van uur tot uur schalen. Ongebruikte systemen kun je inzetten om andere applicaties, die misschien juist oplopen in gebruik, te ondersteunen. Heb je deze patronen door en optimaliseer je de bezettingsgraad, dan bereik  je binnen het complete datacenter een hoge energie-efficiëntie en voorkom je het opblazen ervan. 

Daarnaast is het mogelijk omhoog te schalen met bouwblokken. De introductie van zelfstandige, geïntegreerde en modulaire voedings- en koelsystemen heeft de afgelopen tien jaar net zo’n belangrijke invloed gehad op het datacenter als elke serververbetering. Deze kleinere, meer flexibele technologieën maken tussentijdse investeringen in infrastructuurcapaciteit mogelijk. Groeiende bedrijven voegen simpel een rij racks toe, samen met de benodigde stroomvoorziening en koeling, zonder verstoring van de bestaande infrastructuur. De enige beperkingen zijn ruimte en budget.

En de derde strategie is: doe het gewoon. Soms zijn alle kortetermijn- en tussenoplossingen slechts uitstel van executie. Als een datacenter de grenzen van zijn bestaande capaciteit heeft bereikt, de mogelijkheden voor het vrijspelen van meer ruimte heeft opgemaakt, geen fysieke ruimte meer heeft voor groei en outsourcen als optie heeft afgewezen, is de tijd gekomen om een nieuw datacenter te bouwen.

Het goede nieuws? Dat nieuwe datacenter kun je bouwen met schaalbaarheid in het achterhoofd en met toegang tot infrastructuurtechnologieën die slimme, efficiënte it-groei mogelijk maken. Daarmee voldoe je zeker aan de huidige en toekomstige behoeften.

Ben de Brauwer, managing director Benelux bij Emerson Network Power

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Maar capaciteitsvraag is toch niet het enige waarop je dit soort besluiten neemt? Zaken als continuity, kennis en kunde medewerkers, etc spelen toch zeker ook een rol?
Dit soort grote investeringen vergen een veel breder spectrum van onderwerpen, waarbij capaciteitsvraag maar een onderdeel van is.

Helemaal mee eens Leen. Dit was iets te kort door de bocht van Ben.

Inderdaad tekort door de bocht als je een volledig gemeubileerde kamer met roomservice wenst maar dat wordt hier niet beschreven, enkel colocatie. De ISP 2.0 markt die door grote aantal aanbieders een flinke overcapaciteit heeft maar welke je op grond van deze basale punten wel makkelijk kunt vergelijken. IT capaciteit per vierkante meter waarbij je nog alle vrijheid hebt om de verdere lagen in te vullen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-10T10:59:00.000Z Ben de Brauwer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.