Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Afrikaanse blunder

Boven het stukje 'Ict'ers in Afrika' (Computable, 11 mei) staat een tekening. Wat wordt met deze tekening bedoeld? Als de stropdas en het jasje iets met ict te maken hebben, dan heeft de rest van de tekening vast iets met Afrika en de daar levende mensen te maken.

Nu heb ik nogal veel Afrikaanse vrienden en kennissen, maar ik kan absoluut niet zien hoe deze afbeelding op hen betrekking kan hebben. Kennelijk hebben tekenaar en redactie een andere associatie met Afrika en de Afrikanen. De daar levende mensen hebben overdadig kroeshaar, oorbellen, dikke rode lippen en een rij witte tanden en ja hoor een botje (van een ander mens?) door hun neus. Waar heb ik eerder dergelijke afbeeldingen gezien? Ik heb het niet nagezocht, maar ik denk dat het publicaties waren over de eerste ontdekkingsreizen van onze voorvaderen aan dit continent of anders wel boeken van de missionarissen die onze beschaving daar gingen uitdragen.
Kortom, een blad dat een tijdje nog een sympathiek dagboek van een ict-ster in Zambia publiceerde, zou ervoor moeten waken dergelijke tekeningen te plaatsen. Een tekening die denk ik een belediging is voor de mensen die wonen en afkomstig zijn uit Afrika. Een tekening die een stereotyp beeld met een zeer negatieve associatie oproept en waarvan ik denk dat hij de toets van discriminatie en zelfs racisme moeilijk zou doorstaan.
Het zou Computable sieren aandacht te besteden aan het hoe en waarom van deze plaat - door afstand te nemen van naar ik aanneem onbedoelde boodschappen die deze uitdraagt.
 

Jeroen Van Der Hulst Amsterdam
Naschrift
De heer Van der Hulst heeft met zijn brief helemaal gelijk. Bij deze onze excuses aan al degenen die zich hebben geërgerd aan deze tekening. Wij zullen onze kwaliteitsbewaking verder aanscherpen zodat tekeningen en foto's die aanstoot kunnen geven niet worden afgedrukt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-08T00:00:00.000Z Jeroen van der Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.