Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hogere productiviteit door barokmuziek

Computable Expert

Steven Kop BA
Eigenaar . Expert van Computable voor het topic Maatschappij.

Kenniswerkers voeren over het algemeen twee soorten activiteiten uit: activiteiten waar veel bij gecommuniceerd wordt en activiteiten waar een hoge mate van concentratie voor nodig is. Om de communicatie te bevorderen zijn al vele innovatieve hulpmiddelen beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk op afstand virtueel vergaderen door gebruik te maken van geluid en beeld. Zo zijn er nog talloze innovaties op dit gebied. Minder innovatieve ideeën zijn beschikbaar om de concentratie van een kenniswerker te bevorderen. Veel minder hulpmiddelen zijn beschikbaar om de concentratie te bevorderen. Juist door het uitschakelen van communicatiemiddelen kun je je beter concentreren. Je kunt gebruikmaken van barokmuziek om je concentratie te bevorderen.

Uit onderzoek is gebleken dat het luisteren naar barokmuziek de productiviteit verhoogt bij activiteiten waar een hoge concentratie voor nodig is. Barokmuziek is een vorm van westerse klassieke muziek, ontstaan tijdens de barokperiode. Deze periode begon rond 1600 en is rond 1750 geëindigd. Het jaartal 1750 is tevens het sterfjaar van Johann Sebastian Bach. Onderaan dit artikel vind je een link naar barokmuziek via online radio.

Drie redenen waarom Barokmuziek resulteert in een hogere productiviteit:

1) Barokmuziek zorgt er in de eerste plaats voor dat eventuele achtergrondgeluiden niet meer opvallen en je niet meer uit je concentratie halen.

2) De barokmuziek maakt letterlijk je lichaam en je hersens rustiger (alfastaat). Dit komt door het ritme van deze muziek. Het ritme is 60 tot 64 tellen per minuut, hetzelfde ritme als je hartslag. De frequentie van de stroomgolven ligt dan tussen de zeven en veertien Hertz wat ervoor zorgt dat mensen ontspannen, alert en gefocust op één ding zijn. Hierdoor kunnen ze beter informatie verwerken en dus beter leren. Als je niet zo van barokmuziek houdt dan kun je ook naar new age-muziek luisteren. Dit heeft namelijk hetzelfde effect.

3) Barokmuziek is het eerste geluid dat door kan dringen bij een baby in de baarmoeder. Het geluid is hierdoor herkenbaar en dit heeft een rustgevend effect.

Er is aangetoond dat mensen, wanneer ze in alfastaat zijn (waar het luisteren van barokmuziek een manier van is), in staat zijn twee tot vijf keer zo snel te leren.

Brainstudio is een organisatie die zich veel bezig houdt met innovatie en kennis rondom het brein. Deze organisatie stelt een online radiozender met barokmuziek beschikbaar. Je kunt deze link dus altijd gebruiken bij activiteiten die een hoge concentratie vereisen.

Start BrainRadio (Barokmuziek)

Dit artikel is geschreven door Steven Kop, adviseur Het nieuwe werken en werkzaam bij Productivity Partners en oprichter van de Vernieuwing in Werk community.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-10T12:54:00.000Z Steven Kop


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.