Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Texaanse blunder

In de achtergrondsectie van uw, overigens voortreffelijke, blad moest ik deze week (Computable, 15 juni) een tekening aantreffen bij een interview met Dick Hunter van Dell.

Wat is er met deze tekening bedoeld? Als de 'E' op de hoed van de cowboy te maken heeft met Dell heeft de rest dan te maken met Texas?
Nu heb ik nogal wat Texaanse vrienden (en kennissen) maar ik kan absoluut niet zien hoe deze afbeelding op hen betrekking kan hebben. Kennelijk hebben tekenaar en redactie een andere associatie met Texas en de Texanen. Deze mensen hebben zeker allemaal cowboyhoeden, laarzen met sporen, een lasso en wonen in de woestijn met alleen cactussen.
Waar heb ik eerder dergelijke afbeeldingen gezien? Ik heb het niet nagezocht maar ik denk dat het de eerste stripuitvoering van Karl May's Old Shatterhand en Winnetoe is geweest.
Kortom, een blad dat sympathieke columns uit de States publiceert zou ervoor moeten waken dergelijke tekeningen te plaatsen. Een tekening die een belediging is voor de mensen die wonen en afkomstig zijn uit Texas. Een tekening die een stereotiep beeld met zeer negatieve associaties oproept, waarvan ik denk dat zij de toets van discriminatie en zelfs racisme moeilijk zou doorstaan.
Het zou Computable sieren als het nog eens aandacht gaf aan het hoe en waarom van deze plaat en afstand zou nemen van, naar ik aanneem, onbedoelde boodschappen die deze uitdraagt.
 

Hans Bottelier Uitdam
P.S. Een interessante excercitie: vervang 'Texaan' door 'Afrikaan'. Lees vervolgens nog eens de brief van de heer Van der Hulst op de discussiepagina van Computable 23 van 8 juni j.l. en kijk of de argumentatie dan nog klopt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Texas ranger,


Allereerst wil ik opmerken dat Winnetou met een u aan het eind moet, geen e.

Maakt u zich verder toch niet zo druk over een stereotype afbeelding. In Amerika denken ze dat wij allemaal op klompen lopen in klederdracht met tulpjes. Daar kunnen we ons wel druk om maken maar dat werkt alleen maar contraproductief.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-22T00:00:00.000Z Hans Bottelier
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.