Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Krachtenbundeling NGI en TestNet is goede zaak

Onlangs kondigden het Nederlands Genootschap voor Informatica (NGI) en de Nederlandse vakvereniging voor software testen TestNet aan om hun krachten te bundelen. Doel is kennisuitwisseling tussen het vakgebied softwaretesten en andere it-disciplines. Het NGI geeft aan dat hiervoor behoefte bestaat in de markt.

Ik en mijn werkgever zijn niet verbaasd over deze behoefte en juichen de verbinding tussen TestNet en het NGI toe. Diverse recente ontwikkelingen in de markt zoals de sterke groei van Agile-projecten en de toename van productie-incidenten op het gebied van performance en informatiebeveiliging, vragen om meer begrip en nauwere samenwerking tussen de verschillende disciplines in het projectlandschap.

Testers zijn constant op zoek naar invulling van en aansluiting op nieuwe methodes, technieken en wetgeving. Dat betekent dat testmethoden en -technieken volop in beweging zijn. Dat zorgt ervoor dat binnen branchevereniging TestNet een grote en bijzonder leergierige populatie aanwezig is, die op zoek is naar succesverhalen uit de praktijk.

Agile

Verreweg het meest besproken en meest gevraagde onderwerp binnen TestNet van dit moment is Agile. Agile-methoden schrijven multidisciplinaire teams voor, waarin ontwerpers, ontwikkelaars, testers, gebruikers en architecten nauw samenwerken. Daardoor leert men door elkaars ogen naar het hele ontwikkelingtraject te kijken. Dit zorgt ervoor dat een stringente rolscheiding verdwijnt, enkel competenties blijven overeind: een tester blijft dus zijn specifieke kernkwaliteiten als tester gebruiken, maar is tevens nadrukkelijk betrokken bij het ontwerpen van de applicatie. Voor de traditionele tester is deze omslag lastig. Inmiddels is veel informatie bekend over hoe testers zo vroeg mogelijk in de ontwikkelingsfase functionele (component- en systeemtestachtige) tests moeten uitvoeren, maar testprofessionals worstelen met de wijze waarop bijvoorbeeld de integratie van de keten en de non-functionals (informatiebeveiliging, beheerprocedures, performance) moet worden getest. Dat zie je terug in de praktijk: tien Agile-projecten, tien verschillende invullingen van testen.

De veranderende samenstelling en werkwijze van Agile-methoden zorgt niet alleen voor een herdefinitie van de basiskennis, maar ook van de basisvaardigheden van testers. Testers worden gedwongen uit hun comfortzone te komen en met een nieuwe mindset van creativiteit en pragmatiek in projecten te stappen. Het archetype van de tester zal daarmee de komende jaren ook wijzigen.

De werkgroep van NGI en TestNet kan zorgen voor meer begrip, meer kennisdeling en een meer integrale werkwijze tussen alle projectbetrokkenen. Daarnaast kan kennisuitwisseling tussen it-vakgebieden leiden tot meer efficiëntie op gebied van bijvoorbeeld tooling. Nu is elke discipline gewend om haar eigen tools te gebruiken. Ontwikkelsuites zoals IBM Rational, of HP Quality Center worden daardoor vaak niet integraal gebruikt.

Reageren op productie-incidenten

Een ander punt waarop de werkgroep Testen en Integratie zich zou moeten richten is de sterke toename van productie-incidenten met betrekking tot performance en informatiebeveiliging van software. Bijna dagelijks zijn op nieuwssites headlines te vinden die hierop betrekking hebben. Naast functionele fouten (11 december: Staat VS vergeet 320 miljoen dollar door computerfout) ontstaan door het toenemende internetgebruik steeds meer performanceproblemen (maandag 12 december: Site NIOD plat na publicatie werk Loe de Jong).

De toename van niet alleen het aantal, maar ook het soort internetmisdrijven is nog steeds gigantisch: voor diverse soorten misdrijven is de groeicurve op dit moment 100 procent per jaar. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is cybercrime wereldwijd inmiddels groter dan drugshandel. Naast financiële criminaliteit (25 november: Zestien mensen aangehouden voor internetfraude bij banken) is internet recent ook ontdekt als chantagemedium (24 november: Systeembeheerder hackt hotelketen, eist baan), om de eigen ideologie te uiten, of die van anderen te betwisten. Hackerscollectieven zoals Anonymous, dat streeft naar transparantie van informatie door het hacken van websites van organisaties die zij te gesloten vinden (23 oktober: Anonymous hackt politiesites VS) zijn daarvan voorbeeld.

Binnen TestNet is men constant op zoek naar antwoorden op dit soort trends en om mee te bewegen met de veranderende vragen in de markt. Gezien de snelle toename van de incidenten is ook hier meer integratie en afstemming tussen disciplines gewenst. De nieuwe werkgroep Testen en Integratie zal hopelijk zorgen voor meer onderling begrip enerzijds en een krachtiger en meer integrale aanpak van marktontwikkelingen en trends anderzijds.

Peter van Tulder, testmanager bij Bartosz

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Delen van kennis zoals beschreven onder "reageren op productie-incidenten" kan inderdaad heel leerzaam zijn.
Echter, zitten bedrijven er wel om te springen deze kennis te delen met de buitenwereld (en daarmee mogelijk ook de concurrent).

Kijk naar vorig jaar, de hele discussie en vooral speculatie rondom de ketelbrug. Legio specialisten stonden klaar om oorzaak en gevolg aan te wijzen, maar de echte root-cause blijft vaak achterwege in de communicatie.

Misschien maar goed ook voor de leverancier, want als blijkt dat bedrijf ABC gewoon een hele domme fout gemaakt heeft, die alle testers van hetzelfde bedrijf over het hoofd hebben gezien omdat testmethode XYZ er vanuit ging dat men zo'n domme fout niet zou maken, dan is dat niet een al te beste reclame voor het bedrijf....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-06T10:17:00.000Z Peter van Tulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.