Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Privacy is diefstal

Computable Expert

Danny Burlage
CTO, Wortell. Expert van Computable voor de topics Management, Datamanagement en Cloud Computing.

David Eggers schreef in 2013 het boek The Circle. In dit boek beschrijft hij een in essentie op big data gebouwd totalitair regime of eigenlijk bedrijf, The Circle. Een bedrijf dat door de hoeveelheid informatie die het verzameld, de mogelijkheid heeft om in belangrijke mate de wereld en zijn burgers te controleren. Een wereld die grotendeels bestaat uit fictie, maar met enig creatief nadenken, zo maar werkelijkheid zou kunnen zijn.

Het boek gaat over Mae Holland, een meisje dat bij een bedrijf, dat verbazingwekkend veel op Google lijkt, gaat werken. Ze begint op de afdeling klantenservice, maar wordt al snel gevraagd om als proefpersoon te dienen voor de nieuwste uitvinding van het bedrijf; een mobiele camera die continue in hd-beelden kan uitzenden en die real time op het internet bekeken kunnen worden. Met een polsarmband wordt het complete fysieke gestel van eenieder continue gevolgd. Door alle beschikbare informatie ter wereld (zoals boeken en historische overheidspapieren) te scannen, kan eenieders complete historie in kaart gebracht worden.  

In The Circle beschrijft Eggers een organisatie die veel weg heeft van een bedrijf dat zou kunnen ontstaan als je Google, Apple, Microsoft en Facebook zou samenvoegen. Sterker nog, als dit zou gebeuren, zou zijn boek niet eens meer fictie zijn, maar een beschrijving van de werkelijkheid. Elke ‘move’ die je maakt op het internet wordt nu al gevolgd. Elke beweging die je maakt is te traceren omdat je een mobiele telefoon bij je draagt. Met smartwatches van Microsoft, Google en Apple kun je enigszins meten of je gezond bent en als Google Glass werkelijkheid zou worden, is ook nog eens elk gesprek in potentie te volgen. 

Al die informatie wordt verzameld. Big data. Inmiddels is de technologie er ook om daadwerkelijk hier dan vervolgens iets mee te kunnen doen. Analyse, maar ook ontwikkelingen zoals 'machine learning' zorgen ervoor dat aan de verzamelde data een hoge mate van voorspelbaarheid gekoppeld kan worden en daarmee vervolgens proactief acties kunnen worden gestart.  

Ik weet niet of ik het wel fijn vind me te realiseren dat door de introductie de wereld van Eggers steeds dichterbij komt. Jij wel? 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik kan de titel van dit artikel niet echt rijmen met de inhoud ervan.
Verder meen ik dat zo'n zeventig jaar geleden ene meneer Orwell in zijn boek 1984 voor het zelfde verschijnsel waarschuwde.
Eenieder realiseert zich tegenwoordig wel wat er gaande is.
Een bescheiden aantal mensen hebben daar zo hun bedenkingen bij, en nog minder mensen proberen niet mee te verzuipen in deze ontwikkelingen.

Privacy is diefstal is een motto van 'The Circle'. Het knappe van het boek is dat je je onbehaaglijk voelt bij wat er gebeurt, maar niet goed tegenargumenten kan vinden. Zelfs al ben je principieel voor privacy, glij je toch langzaam mee in het verhaal. Pas bij de ontknoping zie je dat het toch mis gaat en kom je weer met je benen op de grond.
Onze maatschappij zal zo'n ontwikkeling waarschijnlijk gewoon accepteren. We zijn al volop bezig.
Wie zich openlijk uitspreekt tegen 'Privacy is diefstal' staat in de nabije toekomst zo op zwarte lijst.

Privacy komt steeds vaker in de spotlights te staan. Het belang van het beschermen van je eigen persoonsgegevens moet echter nog steeds vaak uitgelegd worden. Nog steeds zeggen héél veel mensen dat het ze niet boeit. "Ze mogen van mij alles weten" en "als het bijdraagt aan het oplossen van criminaliteit of terrorisme is het toch OK?" zijn opmerkingen die je nog erg vaak hoort. In de media zien we veel voorbeelden van cybercriminaliteit. Een hack hier, een datalek daar, miljoenen passwords gestolen, persoonsgegevens "op straat". Mensen worden er tegenwoordig niet warm of koud meer van. Misschien is het goed als er meer aandacht besteedt wordt aan de preventieve kant (Wat is cybercriminaliteit en hoe kun je de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt) en wat de gevolgen kunnen zijn als bedrijven en andere organisaties onveilig omgaan met JOUW persoonsgegevens. Cybercriminelen richten zich tegenwoordig op de medewerkers van bedrijven in plaats van de netwerken en systemen. Uw medewerkers staan op het werk én thuis bloot aan serieuze dreigingen van cybercriminelen (bijvoorbeeld door middel van phishing technieken). Die mensen moeten daarom weerbaar gemaakt worden. Bewuste en gemotiveerde medewerkers verlaagt het aantal security incidenten in een organisatie sterk. Een goed security awareness programma stimuleert en motiveert de medewerkers naar veilig gedrag met ICT middelen en bedrijfsinformatie.

Bedankt voor de tip, ik ken dat boek niet, maar het lijkt me verplicht leesvoer voor onze politici.

Tip:
"Een bedrijf dat (...) verzameld". Dat laatste woord moet "verzamelt" zijn ;)

Spiegeltjes en kraaltjes 2.0

Ik heb het verhaaltje gelezen en ik haalde er mijn schouders over op. Ieder individueel moet maar doen wat die of gene goed dunkt met een hele grote 'BUT' U laat ander dezelfde vrijheid die u de ander betoond.

Dat betekend heel eenvoudig een ieder in waarde laten. Telefoon uit tijdens eten en lekker bijtijds zonder mobieltje gaan slapen. Regelmatig mobieltjes uit als je met precisie bezig bent en vooral... anderen jouw rechter niet laten zijn... ook al roept de halve wereld 'iets' over jou.

Deze basale zaken zijn gewoon te leren en de cirkel? Aardig verhaal waar je zelf maar van uit moet maken of jij zo nodig tot die cirkel zou moeten willen horen. Dat totalitaire wat in het boekje wordt beschreven daar leef je al in.

De huidige samenleving die door een facistoide overheid vrijwel is vermaakt naar waar Orwell het over had met zijn 1984. (Thanks Pascal)En u ziet de jaarlijkse miljardenschade die dat opleverd alleen al in NL omdat met nog steeds niet wil snappen dat als je ICT als vehikel onjuist implementeert, je heel veel hele hoge rekeningen krijgt.

Gegarandeerd.

Het is inderdaad moeilijk mensen te overtuigen dat je Facebook beter kunt mijden, google met heel veel voorzichtigheid moet genieten en algemeen niet met je persoonlijke gegevens moet strooien.

Hopelijk schudt dat boek een paar meer mensen wakker, al geloof ik dat niet.

We hebben Google en consorten niet nodig, we hebben onze eigen regering al.
Vrij naar een oud citaat: het probleem met de regeringen is dat ze 1984 (the circle) niet lezen als waarschuwing maar als handleiding.
En dat terwijl alle aantasting van privacy door opslag van data gewoon andere geniepiger criminaliteit mogelijk maakt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-28T10:10:00.000Z Danny Burlage