Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Toekomst van werken al begonnen

Computable Expert

Ronald Ravel
Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux, dynabook Europe BNLX. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Beheer.

Wie denkt dat het werk van de toekomst ook echt een zaak van de toekomst is, doet er goed aan te beseffen dat onze toekomstige werkplek op dit moment vorm krijgt. Voor cio’s is het dus zaak om daar nu al voorbereidingen voor te treffen.

Wanneer er wordt gesproken over de werknemer van de toekomst zijn beelden van robots die de telefoon opnemen en forensen in vliegende auto’s nooit ver weg. Tegelijkertijd gaan technologische ontwikkelingen zo snel, dat concepten die een paar jaar geleden nog futuristisch aandeden inmiddels de dagelijkse realiteit zijn. Werknemers zijn mobieler dan ooit en hebben een enorm aanbod aan devices tot hun beschikking voor ondersteuning bij dagelijkse werkzaamheden. En iedere dag komen er weer nieuwe digitale toepassingen en technologieën beschikbaar, waardoor it nog beter bij werkzaamheden kan ondersteunen. Met de komst van 5G zullen deze ontwikkelingen alleen maar versneld worden. Daardoor worden verschillende technologieën toegankelijker en beter toepasbaar. Denk bijvoorbeeld aan cloud en edge computing, assisted en virtual reality, wearables en de implementatie van kunstmatige intelligentie en automatisering.

Terwijl de werkvloer zich voorbereidt op en aanpast aan deze ontwikkelingen, voorspelt Gartner dat de uitgaven aan technologie verder zullen stijgen - waarmee de cruciale rol van de cio en de it-afdeling wordt aangetoond. Aan hen de taak om te zorgen voor een maximale efficiëntie in uitvoering, zonder dat daarbij securityrisico’s ontstaan.

Ongekende mobiliteit

"Cloud computing en de upgrade van mobiele netwerken zijn belangrijke oorzaak van groei."

De ontwikkeling van nieuwe technologieën zal ongetwijfeld de grootste impact hebben op de verdere groei van mobiel werken. Strategy Analytics voorspelt dat er in 2023 wereldwijd 1,88 miljard mobiele werknemers zullen zijn - dat is 43,3 procent van het wereldwijde werknemersbestand. Technologieën zoals cloud computing en de upgrade van mobiele netwerken zijn een belangrijke oorzaak voor deze groei.

De grootste volgende stap is 5G. Hiermee zal waarschijnlijk de weg vrijgemaakt worden voor de introductie van een hele nieuwe generatie aan IoT-gedreven devices. Van devices met een relatief kleine impact, bijvoorbeeld smartwatches die snel informatie bieden aan werknemers onderweg, tot devices die voor grote veranderingen gaan zorgen, bijvoorbeeld smart glasses. Dit zal voor een revolutie zorgen in bijvoorbeeld de engineering, maakindustrie en logistiek doordat werknemers hun handen vrij hebben bij werkzaamheden. Ook de opkomst van edge computing draagt bij aan deze ontwikkeling. Strategy Analytics verwacht dat van de IoT-toepassingen die in 2025 worden geïmplementeerd, 59 procent data zal verwerken via edge computing.

 Toch zal traditionele zakelijke hardware, zoals laptops, onderdeel blijven van dagelijkse werkzaamheden. Wel zullen deze laptops steeds lichter, krachtiger en veiliger worden om te kunnen voldoen aan de wensen van de mobiele werknemer. De uitdaging voor it-managers is ervoor te zorgen dat de gebruikte devices blijven voldoen aan de veranderende eisen. Met andere woorden: een strategie op de lange termijn voor devices wordt steeds belangrijker. Niet zo vreemd dus dat we nu al zien dat Pc-as-a-Service een steeds vaker gebruikt concept is. Op die manier blijven devices up-to-date, ook op de lange termijn.

Security

Centraal in het PcaaS-model staat data recovery. Tel daarbij op dat GDPR nu één jaar van kracht is en het moge duidelijk zijn: organisaties moeten security de hoogste prioriteit geven in het huidige datagedreven landschap. In 2018 werd het recordaantal van 10,52 miljard malware-aanvallen gemeld. Werknemers moeten zich bewust zijn van het grote aantal dreigingen dat de komst van wearables en IoT-oplossingen met zich meebrengt. Onderzoek van Ponemon Institute toont aan dat er sinds 2017 een sterke toename in IoT-gerelateerde datalekken kan worden bespeurd, voornamelijk veroorzaakt door onveilige IoT-devices en -toepassingen.

It-managers moeten daarom de juiste oplossingen in huis hebben om deze bedreigingen het hoofd te kunnen bieden, terwijl tegelijkertijd werknemers bewust moeten worden van de gevaren. Daarbij hoort het onderwijzen in het belang van datasecurity en de rol die werknemers spelen in de veiligheid van het bedrijfsnetwerk. Veel van de nieuwe technologieën bieden gelukkig robuuste bescherming, wat voor een deel ook hun populariteit verklaart. Zo wordt in oplossingen voor mobile edge computing bijvoorbeeld data lokaal versleuteld en vertaald naar een communicatieprotocol voordat deze via het bedrijfsnetwerk naar de cloud worden verstuurd.

Maar oplossingen alleen zijn niet voldoende. Daarom ziet bijna de helft van de it-beslissers in Europa het trainen van personeel in technologie als een belangrijke investering voor de toekomst. Deze toekomst is al begonnen en biedt mogelijkheden om de operations te stroomlijnen, productiviteit te verhogen en bedrijfsresultaten positief te beïnvloeden. Om dit daadwerkelijk te bereiken, moeten werknemers ondersteund worden om de volledige potentie te benutten van de nieuwste technologieën - en de risico’s tot een minimum te beperken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-18T11:05:00.000Z Ronald Ravel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.