Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sdsl belangrijk voor bedrijfsleven

Dit artikel delen:

In grote lijnen heeft Ralph Wanders' gelijk in zijn opinie over 'Adsl - de breedbandmythe' (Computable, 25 april 2003, pagina 35), maar hij slaat de plank mis wat betreft de mogelijkheden die sdsl op dit moment al biedt.

Toepassingen sdsl
Sdsl is interessant voor bedrijven als goedkoop alternatief voor huurlijnen (of isdn20/isdn30). Sdsl is met name nodig voor ondersteuning van:
ip-vpn;
gebundelde diensten (stem, data, internet);
bedrijven met een eigen webserver;
nieuwe diensten als voip, videovergaderen en ip-tv;
herstel na rampen / backup-faciliteiten (distributed computing / load sharing)
Sdsl is wel degelijk belangrijk voor de zakelijke markt. Ralph Wanders van Vanco heeft in een groot deel van zijn redenatie gelijk. Er is absoluut geen verschil op het gebied van qos (quality of service) en overboekingmogelijkheden tussen adsl en sdsl. Beide technologieën zijn atm-gebaseerd en maken gebruik van dezelfde koperlijn. Ze kunnen dus op dezelfde manier gedimensioneerd worden. Adsl is daarmee even geschikt voor zakelijke toepassingen als sdsl. Tot 512 kbps kan adsl ook gewoon symmetrisch gebruikt worden en dit gebeurt dan ook door een echte zakelijke aanbieder van ip-vpn-producten.
Het grote voordeel hiervan is dat adsl kostenvoordelen met zich meebrengt die leiden tot een betere prijs/prestatie-verhouding. Het grote voordeel van sdsl in dit soort oplossingen is dat ook hogere bandbreedtes symmetrisch geleverd kunnen worden tot 2,3 Mbps. Voor de grotere locaties in een ip-vpn-netwerk is dit essentieel. Adsl en sdsl vullen elkaar dus naadloos aan en zijn derhalve uitstekend naast elkaar te gebruiken. Het is in de praktijk echter wel zo dat adsl ook als low-end product wordt ingezet in de markt en er dus hogere overboekingen gebruikt worden en een lagere qos. Dit is uit kostenperspectief een logische keuze, anders was adsl nu niet zo breed geaccepteerd op de consumentenmarkt.
Sdsl wordt vaak ingezet als echt zakelijk product en dus zo gepositioneerd. Het voordeel op qos-gebied van sdsl tegenover adsl heeft inderdaad geen puur technologische reden, maar is wel degelijk aanwezig vanwege de manier waarop sdsl-diensten worden ingezet. Zo is 128 upstream vaak voldoende voor gewoon internetverkeer, maar als je ook bedrijfsapplicaties en webservers wilt inzetten over de verbindingen, is een hoge upstream-snelheid noodzakelijk en kom je dus snel uit bij sdsl.
Waar Wanders echter volledig de plank mis slaat, is dat sdsl nog geen oplossing is voor vodsl (voice-over-dsl). Sdsl maakt hier wel degelijk de status van 'mythe' waar. Vodsl heeft niets te maken met voip (voice-over-ip) of voi (voice-over-internet). Vodsl is een transportnetwerk waarmee gewone telefoniediensten als isdn en pstm aan klanten aangeboden kunnen worden. Hiervoor worden iad's (integrated access device) gebruikt op de klantlocatie. Deze technologie is wel relatief nieuw en geavanceerd maar staat zeker niet in de kinderschoenen. Het feit dat een snelheid van 2,3 Mbps geboden kan worden maakt het mogelijk om zelfs isdn30 over sdsl aan te bieden (inclusief management van de iad). Toch duidelijk de standaard in de zakelijke markt, aldus Colt.
Kortom, dsl is op dit moment zeker dé technologie voor de zakelijke markt. Zonder sdsl zou de ontwikkeling van ip-vpn's zoals die vandaag de dag plaatsvindt niet mogelijk zijn geweest, en zouden stemdiensten niet zo breed ingezet kunnen worden. De achtergrond hiervan is inderdaad slechts ten dele technologisch, maar wel het gevolg van de technische ontwikkeling en de manier hoe sdsl in de praktijk wordt ingezet.
Mijn slotconclusie: adsl is met name geschikt voor residentials, soho's en kleinere sme's; kortom personen en bedrijven die goedkope breedband internettoegang willen hebben. De capaciteitseis is in dit geval asymmetrisch, wat betekent: een hoge download-capaciteit en een betrekkelijk geringe upload-capaciteit. Adsl kan wel symmetrische toepassingen ondersteunen, maar tot maximaal 256 kbps. Met gebundelde services (bijvoorbeeld stem plus internettoegang over één lijn/koperpaar) ga je daar al gauw overheen en moet je dus sdsl gebruiken. Er wordt gezegd dat sdsl nog in de kinderschoenen staat, maar dat is dus niet waar.< BR>
 
Richard Oosterom, MD Colt Benelux

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Richard Oosterom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.