Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Koffiedik kijken: de mobiele smeltkroes

Dit artikel delen:

Industrie-analist Infonetics voorspelt een samengesteld groeipercentage van 104 procent per jaar van mobiele breedbandgebruikers van 2007 tot 2011. Zowel ondernemingen als gebruikers zien steeds meer de waarde in van altijd beschikbare breedbandtoegang. Deze explosie is met name te danken aan de opmars van 'virtual collaboration' en de Web 2.0-applicaties die de vraag enkel opdrijven.

Het enige waar we het allen over eens zijn, is dat mobiliteit toeneemt en dat de techniek niet stil staat. De nieuwste laptops en mobiele telefoons bieden nu standaard WiFi- en 3G-mogelijkheden en daar blijft het niet bij. LTE en Wimax zijn nu in opkomst en vormen de nieuwste draadloze technologieën waarover wij hoge verwachtingen koesteren. In de VS zijn ze al druk bezig met het Clearwire Wimax-netwerk die dekking moet geven in zowel stedelijke als landelijke gebieden. En alhoewel LTE momenteel nog zo'n drie jaar achterloopt op Wimax qua standaardisering, zijn operators in Europa als Vodafone en T-Mobile druk met het actief nastreven van LTE-oplossingen. Nu vraag ik mezelf wel eens af of er nog wel plaats in voor deze nieuwe draadloze technieken in de huidige markt.

De uitbreiding van wireless breedbandalternatieven in combinatie met een toenemende concurrentie tussen providers zal een meer open en betaalbare toegang bieden voor mobiele gebruikers. Vendor lock-ins door middel van vaste abonnementen zullen gaan verdwijnen en zoals de korte mobiele geschiedenis al uitwijst, kunnen dial-up, WiFi, Ethernet en diverse 3G-technologieën van verschillende providers elkaar goed complementeren. Zo is WiFi op publieke lokaties geoptimaliseerd voor hoge snelheidsverbindingen binnen de vier muren en 3G voor daarbuiten. Connectiviteit boven alles, geen compromissen.

Zal er uit deze diversiteit en verscheidenheid van technologieën een nieuwe heersende cultuur ontstaan waarin delen samen een sterker geheel zullen vormen? Zoals iedere goede smeltkroes betaamt, zullen partijen van verschillende technologieën kennis uitwisselen om groter en innovatiever te worden. Sommige technologieën evolueren op een natuurlijke manier, terwijl anderen uitsterven in een natuurlijke shifting. Is de mobiele smeltkroes 5G?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-02T11:42:00.000Z Robert Huijsmans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.