Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

2009: What happened to… IMS?

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ed Magnée
Innovatieadviseur, Alares. Expert van Computable voor de topics Mobility en Zorg.

Wat zal 2009 ons brengen? Welke technologische doorbraken gaan we eindelijk beleven dit jaar? Waar is bijvoorbeeld IMS gebleven? Je weet wel IP Multimedia Subsystem waarmee we alle IP-diensten aan elkaar kunnen koppelen, ongeacht welk netwerk of welk apparaat we gebruiken. In 2006 en 2007 buitelden we jubelend over elkaar heen. We vertelden elkaar vol enthousiasme dat telecommunicatienetwerken voor een grote verandering zouden staan, dat we nu eindelijk alles aan elkaar konden gaan knopen. Er gingen zelfs hardnekkige geruchten dat IMS het einde zou zijn van ‘internet as we know it’. En dat geloof ik nog steeds wel. Maar wanneer dan?

Twee, drie jaar geleden struikelde je over de persberichten van alle grote telecom- en ict-bedrijven. Ericsson, Alcatel-Lucent (toen nog Alcatel en Lucent), Siemens, Microsoft, IBM, Sun en natuurlijk de nieuwe Aziatische tijgers vertelden vol trots over strategische samenwerkingen, productontwikkelingen en pilots op basis van IMS. Maar Google vindt in 2008 totaal geen actuele informatie meer. Ok, één berichtje; Ericsson laat weten dat zij een IMS-systeem levert voor de Olympische Spelen in Peking afgelopen zomer.

Natuurlijk duurt het jaren voordat een veelbelovende technologie volledig (commercieel) beschikbaar is. Innovaties vinden meestal niet in één dag plaats. En natuurlijk zijn het uiteindelijk de operators en dienstenaanbieders die de technologie in hun infrastructuur moeten implementeren alvorens zij nieuwe diensten kunnen bieden. Maar gezien de stand der techniek in 2006/2007 mag je toch verwachten dat we dit jaar iets gaan merken van alle nieuwe mogelijkheden. Waarom is het dan zo oorverdovend stil? Of hebben de heren en dames marketeers geleerd van adsl, umts en dergelijke. Dat zou een aangename verrassing zijn; geen gehypte technologie waar je niets van begrijpt maar nuttige diensten zonder dat je wordt lastiggevallen met hoe dat allemaal werkt. '2009 - Het jaar van de gebruiker'. Oooh, dat zou mooi zijn. Ik wens je een sprankelend 2009 of om Haagse Harry te citeren: "Een prettige crisis en een gelukkige recessie".

Ed Magnée
Alares, Adviesbureau voor innovatievraagstukken

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-06T13:31:00.000Z Ed Magnée
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.