Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Fax over IP heeft weldegelijk toekomst

Dit artikel delen:

In allerlei sectoren is de fax verdwenen en heeft e-mail het ontvangen en verzenden van documenten overgenomen. Zo is het beeld ontstaan dat de fax niet langer relevant is. Een ouderwets apparaat zonder nuttige functie. De realiteit is anders. Faxen is in tal van sectoren - waaronder de logistiek, de advocatuur en de zorgsector - nog een veelgebruikt communicatiemiddel. Logistieke medewerkers stellen orders samen met faxen, advocaten verzenden contracten per fax en ook huisartsen en ziekenhuizen gebruiken het apparaat om bijvoorbeeld een recept te versturen naar een apotheek.

De fax wordt dus nog steeds veelvuldig ingezet. Het is voor een apotheekmedewerker nu eenmaal makkelijker om een recept klaar te maken aan de hand van een overzichtelijk document dan een geprinte mail. En een advocaat wil graag een geparafeerd document als bewijs dat een contract geldig is. Een fax is dus praktischer en ook veiliger. Een fax is niet te infecteren met een virus of andere malware, en derhalve geen bedreiging voor het netwerk en je data. Er zijn dan ook wereldwijd naar schatting nog zo’n 125 miljoen faxapparaten in gebruik. Jaarlijks worden er nog zo’n zes miljoen nieuwe apparaten verkocht.

Toch heeft een fax ook een nadeel: hij vereist bij puur traditionele inzet veel handwerk. Een medewerker moet het papier invoeren, een nummer intoetsen, wachten tot de fax is verstuurd en in veel gevallen wachten op de bevestiging. Als dit een paar keer per dag nodig is, kan het al snel enkele uren per dag vereisen. In deze whitepaper vind je een uitgewerkt rekenvoorbeeld. Een ander nadeel doet zich aan de ontvangerskant voor, waar het niet altijd zeker is of de fax door iemand wordt opgemerkt en bij de geadresseerde terechtkomt.

Geïntegreerde netwerkfax

Deze beide problemen zijn op te lossen met een geïntegreerde netwerkfax. Hiermee kun je als gebruiker een fax met een pc of laptop opstellen en direct vanuit het apparaat versturen naar een ontvanger. Deze kan de fax raadplegen via elk device, maar ook gewoon een papieren versie ontvangen.

De geïntegreerde netwerkfax is eigenlijk een virtueel faxapparaat dat niet alleen makkelijk in gebruik is, maar ook de productiviteit van medewerkers enorm vergroot. De algemene faxkosten nemen af en een organisatie is ook in staat om faxen efficiënt te archiveren.

De nieuwste trend op dit terrein is fax over ip (FoIP) als gehoste oplossing. Een organisatie heeft dan geen omkijken meer naar faxhardware en -software. Met fax over ip biedt een serviceprovider via een koppeling met het netwerk van de klant een complete faxdienst die even transparant werkt als de eigen netwerkfax. Met deze variant is het voor de organisatie mogelijk om volop te profiteren van faxmogelijkheden zonder de noodzaak van investeringen in een eigen platform met alle onderhouds-, update- en patcheisen van dien.

Faxen is dus gewoon heel erg 2015. 

Gijs Schuilingh, partner manager Benelux GFI

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat ik mis is dat je met het T38 protokol en een VOIP-telefoonlijn ook je eigen fax gewoon kunt gebruiken, als alles goed gaat.

Mijn ervaring is echter dat de fax steeds minder gebruikt wordt, e-mail of webapplikaties bieden gewoon meer mogelijkheden. De noodoplossingen waar de router de fax ontvangt en als email verder stuurt blijven storingsgevoelig.

Bij mij is in 3 jaar het aantal ontvangen faxen naar 3 per jaar gegaan, de voorkeur gaat duidelijk uit naar e-mail. Vorig jaar heb ik de faxlijn weggedaan, missen doe ik die niet.

En MoIP ?
Morse code is in de submarine branche ook heel erg 2015 ;-)

Felix,

Ik heb gisterenavond nog een morse telegrafieverbinding gemaakt vanuit mijn woonplaats in Zuid-Limburg naar een station in Amsterdam.
Heel erg anno 2015, maar toch wel enigszins niche vrees ik.

Faxen is gewoon heel erg 1980. Wat een onzin verhaal is dit. Je typt iets in, print het uit en gaat het faxen om het vervolgens weer in te scannen....
En wat is het verschil tussen een geprinte mail en een geprinte fax? En veilig is een fax ook niet, de faxlijn kan worden doorgeschakeld naar ieder willekeurig nummer en dan is de informatie in handen van een ander.
En dan de innovatie, faxen over IP.....je stuurt dan gewoon een pdf of ander document over het netwerk met een fax protocol....
De fax is verleden tijd, punt uit.

@Willem
Inderdaad, jaren 80 technologie maar daarom niet minder gebruikt als we overwegen dat er ook nog een wereld is die minder gedigitaliseerd is en gewoon nog met pen en papier werkt. De matrix printer met doorslagpapier is ook technologie uit de jaren 80 maar wordt nog opmerkelijk veel gebruikt. Zo kan ik nog even doorgaan als ik op de werkvloer van industrie, (internationaal) transport en handel kijk waar protocollen wel oud maar nog lang niet vervangen zijn. Natuurlijk valt er veel af te dingen op het idee dat je een oud protocol in een nieuw jasje propt maar hoe vaak wordt dit niet gedaan met het nog oudere X.25 (XOT) protocol?

Ha Ewout,

The revival of the Fax, net zoiets als vinyl versus spotify. daarbij heb je nog het voordeel dat de beleving grote voordelen kan bieden, iets emotioneels.
Maar de fax is echt, heel echt niet meer van toepassing. Er wordt nog wel eens gediscussieerd over rechtsgeldigheid, maar dat is ook al jaren achterhaald.
Ja en dan X.25....ik heb er jaren mee gewerkt en ook meegewerkt om dit uit te faseren. Ik denk dat het aanbod X.25 in de wereld echt minimaal is en dat zal het X.25 over TCP/IP zijn...XOT.

Als we het over ouderwets hebben, dan zie ik ook dat er nog telefooncentrales worden verkocht....wellicht in combinatie met faxen, en op kantoor werken op vaste tijden is dat wel het nieuwe toekomst. Het nieuwe nieuwe werken, is ook goed voor de werkgelegenheid.
Ik moet nu ophangen, zie dat er een fax binnenkomt en ook nog een telex. Het is druk vandaag:-)

En natuurlijk als je van GFI bent dan moet je de Fax promoten.

@Willem
Een expert die in zijn profiel zet dat hij functioneel georiënteerd is en niet verder komt dan een argumentum ad hominem?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-26T13:12:00.000Z Gijs Schuilingh
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.