Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

cPanel loopt ver achter met IPv6 ondersteuning

Dit artikel delen:

Computable Expert

ir. Sander Steffann
Senior Internet Engineer, SJM Steffann. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

In tegenstelling tot het CBS, wat laat zien hoe het wel moet met de invoering van IPv6, laat cPanel duidelijk zien hoe het niet moet. De tijdlijn over wanneer IPv6 wordt ondersteund is van de website verdwenen, toezeggingen zijn ingetrokken en worden niet meer gedaan en de klanten vragen massaal om meer informatie en een snelle invoering.

cPanel is een pakket dat door hosting-bedrijven wordt gebruikt om onder andere websites, e-mail en domeinnamen te hosten. In april 2010 hebben ze al een webinar gehouden waarin IPv6 features besproken werden, maar tot op de dag van vandaag is er nog niets geleverd...

Veel leveranciers zeggen dat IPv6 voor hen geen prioriteit heeft omdat de klanten er niet naar vragen. Dat excuus kan cPanel niet hebben, want op het forum wordt al sinds 2005 gesproken over IPv6 ondersteuning. Een aantal citaten:

  • Okt 2006: Is there a roadmap entry for this?
  • Mrt 2007: When Cpanel will be compatible with ipv6
  • Nov 2008: It truly scares me that cpanel is this unprepared for ipv6.
  • Jun 2009: We just started deploying ipv6 and concider this an very important feature.
  • Apr 2010: cPanel zelf: Work on IPv6 support in cPanel/WHM is in progress.
  • Okt 2010: cPanel, this is not typical feature request, this is urgency.
  • Jan 2011: cPanel zelf: IPv6 support is coming. A timeframe is not available yet.
  • Okt 2012: IPv6 implementation is becoming more and more critical as each day passes.
Tot voor kort beloofde cPanel dat IPv6 ondersteuning in versie 11.36 beschikbaar zou komen, maar nu is die informatie verdwenen. Er wordt op een IPv6 implementatie-pagina enkel nog gezegd: 'In 2013 we will begin to deliver features that support IPv6.' Op de feature-request forums is duidelijk te zien dat hun klanten daar niet blij mee zijn.

Hoe kan het dan dat er toch nog ict-leveranciers zijn die niet in de gaten hebben wat belangrijk is voor hun klanten? Snappen ze dan niet dat hun klanten ook moeten kunnen plannen, dat de klanten van hun klanten ook een antwoord nodig hebben, en dat 'The next is the concept that cPanel will not commit to a feature on a specific version until the feature is finished' gewoon onwerkbaar is?

Helaas zie ik deze mentaliteit steeds vaker bij leveranciers. Niet uitsluitend over IPv6 maar ook bij andere features. Waarom moeten klanten jarenlang zeuren bij hun leverancier voordat er naar ze geluisterd wordt? Eigenlijk hoort een leverancier toch te weten wat er op zijn vakgebied gebeurt en zouden klanten er niet eens naar hoeven te vragen.

Het lijkt er wel op dat leveranciers de prioriteiten niet op orde brengen zo lang het geld maar binnenkomt. Maar zodra klanten weglopen omdat ze het helemaal zat zijn is het te laat.

Too little, too late...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Klopt, werkt je oud bollige ict leverancier met cPanel, dan contact opzeggen - alternatieven genoeg. Moet je kijken hoe snel de boel weer op orde is. Chips (gefrituurde aardappelen) die over datum zijn, koop je ook niet. Moet toch niet gekker worden. Phoe...

Ik moet er zowieso niet aan denken mijn spullen onder te brengen bij een hoster die zich bediend van webtools als cpanel, direct admin of webmin.

Mischien ben ik ouderwets maar ik heb al heel wat servers in allerlij kleuren en maten gewoon met een standaard editor ingericht.
Het is niet zo lastig om daar zelf een cli tooltje voor te maken maar acht waarom.
In elk geval beperk je een hoop beveiligings risico's door zulke hobby projectjes buiten de deur te houden.

Meer ontopic... helaas krijg ik het ook niet voor elkaar om mensen ervan te overtuigen eens wat aandacht aan ipV6 te besteden.
Jammer... zou weer uitdagende issues op kunnen leveren.

Leuk stuk Sander en je hebt een goed punt.

Het is sowieso handig om te achterhalen van welke toolset je hoster of datacenter leverancier gebruik maakt. Dit kan voorkomen dat je achter de feiten aan gaat lopen.

@Sander
Om je te verplaatsen hoef je niet altijd over de meest innovatieve technologie te beschikken, toch?
Het gaat om de beleving van de gebruiker, of zie ik iets over het hoofd?

O, Beveiliging...

Note: ik werk (nog af en toe) met cPanel van klanten - intern en extern - hoor nooit wat.
Storm in een glas water? Zal wel goed komen, maak je te niet druk.
Ik blijf er wel bij, niet tevreden, alternatieven genoeg.

Een groenteman verkoopt nou eenmaal geen oliebollen.
Maar kan/mag het wel proberen... ;-D


Eens met de conclusie, er zijn een aantal leveranciers die IPv6 op een later tijdstip op de roadmap zetten. Kijk bijvoorbeeld alleen al eens naar de cloud providers. Ook de virtualisatie kant moet nog een zetje hebben. Komt het goed de komende jaren? Ik denk het wel, misschien niet allemaal met de meest mooie oplossing.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-17T14:37:00.000Z Sander Steffann