Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Europese regels en Amerikaanse kooltjes

Dit artikel delen:

Het lijkt er op dat de Europese mededingingswetgeving Microsoft in het eigen Amerika op de knieën heeft gedwongen. Met succes heeft Unix-ontwikkelaar Santa Cruz Operation (SCO) een beroep gedaan op de Europese Commissie om voor Microsoft even lucratieve als verouderde licentievoorwaarden nietig te verklaren.

Kleine lettertjes uit 1987 verplichtte SCO in haar software levenslang compatibiliteit te garanderen met Xenix, een Unix-variant voor Intel-chips.
SCO voelde zich door deze voorwaarde ernstig beperkt in het verder ontwikkelen van Unix. De ontwikkelaar beschouwt Xenix als de zwakste schakel in het Unix-besturingssysteem, waar het desalniettemin rekening mee moest houden. Technologisch gezien is Xenix inmiddels volstrekt verouderd. Bovendien moest SCO ook nog een aanzienlijk bedrag aan licentiekosten afdragen. Vorig jaar was dat nog 4 miljoen dollar.
Het besluit van de Europese Commissie heeft direct effect in de Verenigde Staten. Ook daar spande SCO een procedure aan bij de autoriteiten. De uitkomsten daarvan worden in het licht van de uitspraak van de Commissie niet afgewacht. En zo haalt Europa de kooltjes uit het vuur in de strijd tegen oneerlijke concurrentie op het Amerikaanse vaste land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-28T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.