Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Dit huis ruikt naar benzine

Dit artikel delen:

Het onderwijsnetwerk, dat in opspraak raakte door een artikel in De Volkskrant, is een beetje te vergelijken met het spoorvervoer; daar heb je Railned en de Nederlandse Spoorwegen. Het onderwijsnetwerk kent net zo Nltree, een groep kabelbedrijven, die zorgt voor de hardware. De NS van dit netwerk, de stichting Kennisnet, zorgt voor de heen en weer flitsende packets, de inhoud.Tot nu toe verzorgde Nltree de aansluiting van scholen op Kennisnet. Scholen die niet op de kabel pasten, die knoopt het aan Isdn, Adsl of desnoods aan de satelliet.

Niet alle scholen zijn blij met de geleverde diensten. Bezuinigen op het megacontract met Nltree zou dan ook geen ramp zijn. Het zorgt voor meer concurrentie, ofwel de breedste band en de beste service voor de minste centen voor iedere school die er wat tijd in steekt.
Ook de stichting Kennisnet is volgens bronnen in de onderwijswereld nog niet helemaal wat het zijn moet. Een duidelijke mening hierover heeft bijvoorbeeld de Vereniging voor het management in het Voortgezet Onderwijs, VVO: onderwijskundige diensten zoals Kennisnet wil bieden, kunnen de scholen ook zelf leveren, daarbij gesteund door educatieve uitgevers en softwareontwikkelaars als die er brood in zien.
Het lijkt er sterk op dat Kennisnet moord en brand schreeuwt, om het eigen bestaan zeker te stellen na 2003, als het huidige budget op is. Nu ruikt het in het Studiehuis wel naar benzine, maar de lucifers moeten nog gekocht.
Het is te hopen dat de regering het oor laat hangen naar de scholen, als zij nadenkt over ict in het onderwijs. Echt dom zou het zijn, als het kabinet besluit tot het schrappen van de extra ict-financiering voor het onderwijs. Een ict- of kennismaatschappij bouw je immers van onderaf. Dat was onder minister Hermans het geval, dat blijft het ook onder het CDA.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-06T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.