Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Versnipperd

Dit artikel delen:

Nu ook de Duitse telecomdienstverleners diep in de buidel tasten voor het verkrijgen van een Umts-licentie komt de Nederlandse veiling in een wel zeer merkwaardig daglicht te staan. Kies je voor het perspectief van de overheid dan wordt duidelijk dat de Nederlandse regering er niet in is geslaagd maximaal munt te slaan uit het verkopen van de frequentiekavels.

Ter vergelijking: een plaats in de toekomstige ereloge van de mobiele telefonie kostte per hoofd van de bevolking in Engeland 1400 gulden, in Duitsland iets boven de 1000 gulden en in Nederland werd 400 gulden per inwoner neergeteld.
Zijn ze in het buitenland gek geworden of maken deze cijfers klip en klaar dat de overheid door een knullige aanpak van de veiling miljarden heeft laten liggen. Ik denk het laatste. De Nederlandse overheid heeft laten zien dat zij niet in staat is een belangrijke technologieveiling naar haar hand te zetten.
Vanuit het perspectief van de consument gezien, is dit waarschijnlijk helemaal niet zo erg. Diensten kunnen goedkoper zijn dan die in Engeland en Duitsland omdat de aanvangsinvesteringen beduidend lager liggen.
De uitkomst van de veiling in Nederland, Duitsland en Engeland zal ervoor zorgen dat de tarieven in Europa sterk uiteenlopen. De kans dat er een transparante markt met enigszins vergelijkbare tarieven ontstaat, lijken mij dan ook verkeken. De globalisering van de telecommarkt levert door de nationale frequentieverkoop een uiterst versnipperd beeld op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-18T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.