Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Privacy en het algemeen belang

Dit artikel delen:

Al enkele jaren ben ik actief in de nieuwsgroepen over PGP en 'anonymous remailers'. Met die ervaring wil ik proberen het anoniem Internetten in een wat positiever daglicht te stellen. De privacy is volgens mij wel in balans met het algemeen belang, beweert Thomas Boschloo.

Het Tweede Kamerlid Oussama Cherribi is niet de enige die het zwaar heeft met elektronische aanvallen of 'e-bommen'. De beheerders van zogenaamde anonymous remailers hebben het vaak ook zwaar te verduren. Zo pakt Frankrijk 'remailers' aan met censuuracties als source blocking bij grote providers en met cancel messages bij Franse nieuwsgroepen.
De meest effectieve actie tegen 'remailers' lijkt hier toch weer misbruik van hun service te zijn. Hate mail wordt anoniem verstuurd, klachten worden door een klein groepje haters van 'remailers' direct naar de ISP van de 'remailer' gestuurd in plaats van naar speciaal daarvoor bestemde 'abuse'-adressen, en met succes!
Ik houd me al enige jaren bezig met 'remailers' en ik vind het een onzalig idee van de heer Cherribi om Internet-gebruikers te gaan identificeren via hun ISP. Deze gebruikers zullen in de meest hardnekkige gevallen onschuldige slachtoffers zijn van een 'hack'-poging of zij gaan via het buitenland opereren waardoor ze ongrijpbaar zijn. Het misbruik blijft dus bestaan.
Ook de pogingen van Intel om gebruikers te identificeren met een uniek processor-nummer geven mij visioenen van Orwells '1984'. Immers, als ik een pakje condooms wil kopen in de supermarkt wordt dit toch ook niet aan mijn identiteit gekoppeld? Waarom zou dit dan wel het geval moeten zijn bij durex.nl, mijn provider en de Nederlandse justitie als ik online hetzelfde doe?
 
Thomas J. Boschloo
Den Helder

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Thomas J. Boschloo