Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Exportverbod wassen neus

Dit artikel delen:

Jos Visser schreef (Computable, 10 september): 'Netscape en Microsoft maken al lang webbrowsers en servers met ondersteuning voor 1024-bit RSA-sleutels, maar die mogen niet naar Europa worden geëxporteerd! Wij mogen alleen de versies van de software met korte sleutels gebruiken'.

Ongeveer een half jaar geleden heb ik echter PGP 6.5.1 voor Macintosh gedownload. Destijds was er een site in Duitsland die de 'Europese versie' hiervan distribueerde. Ik ben helaas vergeten wat het webadres was. De Amerikaanse versie is volgens mij in Europa niet op te halen via http://www.pgp.com. Deze versie heeft utilities voor encryptie met RSA en DSS, met de volgende eigenschappen (tenminste op de Apple Macintosh):

  • Sleutellengtes tot 3072 bit standaard in de voorkeuzelijst.
  • Ondersteuning sleutellengtes tot 4096 bits
  • Plugt zichzelf in in Netscape, enkele tekstverwerkers en de Finder (het OS van Apple);
  • PGP Net maakt alle TCP/IP verkeer veilig;
  • Het is shareware;
  • Er is een heel nette gebruikersinterface voor sleutelgeneratie, sleutelbeheer, automatische 'lookup' in databases van openbare sleutels, enzovoort.
Kortom heel compleet. Ik gebruik hem al circa een half jaar zonder noemenswaardige problemen.
Verder is het exportverbod mijns inziens een wassen neus. Iedereen die een beetje kan programmeren kan een RSA-encrypter in elkaar draaien; het behelst niet meer dan machtsverheffen van lange getallen. Het enige dat wel verstand van zaken vereist, is het genereren van sleutels, maar dat mag enige tijd duren en zou ook in Mathematica gedaan kunnen worden zonder al te veel programmeerwerk. Integreren met Netscape vraagt eveneens wat verstand van zaken, maar ook daarvoor bestaan goede utilities.
 
W. Pasman, Delft

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-01T00:00:00.000Z W. Pasman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.