Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Data analytics en de rehabilitatie revolutie

Dit artikel delen:

Computable Expert

Henk van der Heijden
Head of Cybersecurity & Risk Services Continental Europe, Wipro ltd. Expert van Computable voor de topics Development, Infrastructuur en Security.

Hoewel de meerderheid van de gevangenen oprecht wil integreren in de samenleving, is de realiteit dat velen recidiveren en weer achter de tralies belanden. Het behandelen van psychische aandoeningen en het ontwikkelen van vaardigheden voor gevangenen heeft nu voorrang, en dit kan nu mogelijk worden gemaakt door geavanceerde data-analyse en technologie.

Hoewel de meerderheid van de gevangenen oprecht wil integreren in de samenleving, is de realiteit dat velen recidiveren en weer achter de tralies belanden. Dit is een patroon waar veel moderne gevangenissen mee kampen, en dat is misschien de reden waarom de houding ten aanzien van gevangenschap begint te veranderen.

Voorbij zijn de dagen van koude cellen, beperkte rechten voor de gevangenen en minimale trainingsprogramma's. De gevangenissen van tegenwoordig omarmen een begeleidende en sturende mentaliteit en kiezen voor hervorming en rehabilitatie in plaats van straf en detentie. Het behandelen van psychische aandoeningen en het ontwikkelen van vaardigheden voor gevangenen heeft nu voorrang, en dit kan nu mogelijk worden gemaakt door geavanceerde data-analyse en technologie.

Maar deze stap was niet eenvoudig. Het gevangeniswezen werd voortdurend geplaagd door verschillende problemen, zoals personeelstekorten, overbevolking en ontoereikende beveiliging. De gevolgen hiervan zijn verreikend geweest: denk aan gewelddadige rellen, ongebreideld drugsgebruik en zelfmoord van gevangenen. Wereldwijd zitten er momenteel 10,35 miljoen mensen in strafinrichtingen, wat een enorme belasting voor overheden betekent. Het is dan ook niet verrassend dat veel autoriteiten de effectiviteit van hun gevangenissen beoordelen op kostenbesparing en efficiëntie, en niet op revalidatie of recidive. Om de druk op het strafrechtstelsel te verlichten, is echter dringend verandering nodig.

Gegevensanalyses

"De gegevens kunnen worden gebruikt om de strategie te ondersteunen en de besluitvorming te verbeteren. "

Technologie helpt. We zien nu al dat bewakers dankzij rfid-tags niet meer voortdurend fysiek in de buurt van gevangenen hoeven te zijn. Lichaamsscanners zijn veel effectiever geworden in het detecteren van smokkelwaar, waardoor we minder afhankelijk zijn van fouilleren. Telehealth biedt medische diagnoses en gezondheidsdiensten op afstand aan gedetineerden, via verbonden communicatieapparatuur. Deze innovaties verbeteren het welzijn van gevangenen en bewakers en ze dragen bovendien bij aan een bredere operationele efficiëntie.

Dit komt omdat deze apparaten enorme hoeveelheden data genereren en deze gegevens kunnen worden gebruikt om de strategie te ondersteunen en de besluitvorming te verbeteren. Door bijvoorbeeld big data en geavanceerde analytics te combineren, zijn gevangenissen beter in staat om de rehabilitatiebehoeften van gevangenen vast te stellen. Met een systeem dat de specifieke dienstverlening van elke gevangenis kent, gecombineerd met de medische en criminele achtergrond van de gevangene, kunnen bewakers nieuwe gevangenen automatisch in de instelling plaatsen die het best bij hun behoeften past.

Voorspellende analytics, die gebruikmaken van machine learning-algoritmen, kunnen ook worden ingezet om de kansen op recidive te beoordelen. Dit is vergelijkbaar met hoe actuariële en statistische methoden worden gebruikt in de gezondheidszorg en verzekeringen om gedrag te voorspellen. Zo kunnen ook gevangenissen grote databases gebruiken om informatie te koppelen die anders niet verbonden zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan het meten en analyseren van de hoeveelheid arrestaties en veroordelingen in een bepaald gebied, of het in kaart brengen van trends in nieuwe overtredingen binnen afgebakende tijdsbestekken. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om Justitie te helpen bij het kiezen van de juiste oplossingen en revalidatietechnieken om de kans op recidive te verkleinen.

Bovendien kunnen de veiligheid en de efficiëntie ook worden verbeterd. Zo kan de analyse van afvalwater de bewakers helpen om de omvang en de ernst van het drugsgebruik in de gevangenis in te schatten en hen helpen bij het bepalen wanneer er maatregelen nodig zijn. De gegevens kunnen cipiers ook helpen bij het zoeken naar toegangswegen voor smokkelwaar en ondersteuning bieden bij onderzoek naar corrupt personeel. Door het boekingsproces voor bezoek te digitaliseren, kunnen de spanningen tussen gedetineerden en personeel worden verminderd.

Niet alleen maakt een geautomatiseerd bezoekproces het leven van gevangenen, hun familie en bewakers gemakkelijker door de papierstroom te verkleinen en goedkeuringen te versnellen, maar de gegevens kunnen ook worden geanalyseerd om criminele bendes en hun boodschappers in kaart te brengen. Als het algoritme aangeeft dat een bezoeker regelmatig contact heeft met bepaalde gevangenen, dan kan deze informatie eenvoudig worden doorgegeven aan de politie.

Metrics kunnen ondersteunen

Al deze geavanceerde datamogelijkheden wijzen op een spannende toekomst. Maar voor nu is de meest dringende uitdaging om verouderde kpi's voor het gevangeniswezen te moderniseren, zodat ze kunnen voldoen aan de hedendaagse behoefte aan lagere recidive.

Momenteel staan veel gevangenissen voor wat bestempeld kan worden als een 'data analytics-raadsel'. De productiviteit is meer gericht op kwantiteit dan op de waarde voor de burger, wat tot slechte langetermijnresultaten leidt.

In Australië en Groot-Brittannië bijvoorbeeld, worden gevangenissen beoordeeld op aspecten waar de instelling zelf direct invloed op uitoefent, zoals het aantal gewelddadige incidenten en trainingsprogramma's, in plaats van recidive of werkgelegenheidscijfers na vrijlating. In de Verenigde Staten worden criminaliteit en recidive gezien als de belangrijkste maatstaven voor het rechtsstelsel - waarbij voor recidive geen rekening wordt gehouden met variaties in de ernst van een misdrijf. Iemand die gearresteerd is voor een gewapende overval en opnieuw voor verstoring van de openbare orde, zal gewoon worden aangemerkt als opnieuw gearresteerd, waardoor een beperkt beeld wordt geschilderd. Ook hier zal een dieper begrip van de data gecombineerd met krachtige analytics, helpen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-13T14:00:00.000Z Henk van der Heijden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.