'Een oog voor een oog, een like voor een like'

Tech-dichter Aaron Mirck debuteert met bundel: 'Dit algoritme deugt niet'

Aaron Mirck tijdens de presentatie van zijn dichtbundel. Foto: Bas Keizer

Deze week lanceerde Aaron Mirck (1989), naar eigen zeggen 's lands eerste tech-dichter, zijn eerste bundel 'Dit algoritme deugt niet'. In zijn gedichten staat de hedendaagse omgang met technologie centraal. Komt de menselijkheid in het gedrang door de 'likes' en de 'matches'? Kortom, deugen algoritmen wel?

Uit: 'Ik weet wat je hier doet'

Het is een race naar de bottom 
Het is een race naar de top
een oog voor een oog
een like voor een like
een oog voor een like
een like voor een oog?
een like voor jou
een like voor mij
en helemaal niets
voor de rest
van onze timeline

Aaron Mirck

Tijdens zijn boekdoop in Bar Cosmo (van het Nxt Museum) in Amsterdam-Noord afgelopen woensdag plaatste Mirck vraagtekens bij onze omgang met technologie. Hij wijst bijvoorbeeld op Amazon waar medewerkers automatisch door een productiviteitsysteem ontslagen kunnen worden als ze niet efficiënt genoeg werken. 'Dat algoritme deugt zeker niet.'

Maar ook op individueel vlak is er digitale dwang. 'We zijn nooit meer alleen. Op elk moment ligt er die telefoon.' Hij maakt zich vooral zorgen over zijn generatie, de millennials ('De eerste generatie die het minder goed heeft dan de voorgaande generatie'). 'Bij hen draait het om nog meer likes, nog meer matches. Millennials staren zich blind op identiteit en vergeten de onderlinge solidariteit in hun cancel- en bewijsdrang.'

Dystopie

Mirck schetst in zijn dichtbundel een technologisch-dystopische werkelijkheid. Hij kenschetst het als een poëtische poging om de tijdgeest te doorgronden. De zwaarte van het thema compenseert de tech-poëet door zijn toegankelijke, soms ironische manier van dichten. Hij roept herkenbaarheid op door de in zijn gedichten terloops genoemde trends en actuele gebeurtenissen (Omroep Zwart, cancelcultuur, haverlatte, Dave Roelvink).

Oud-journalist Mirck (The Post Online) is naast dichter, communicatieadviseur en bestiert zijn eigen Bureau Mirck. Hij verzorgt de pr voor vaak jonge it-bedrijven. Hun activiteiten leveren ook inspiratie voor zijn gedichten.  

Eigen werk

Tijdens de presentatie droegen naast Mirck nog andere schrijvers op uit eigen werk, zoals Sanne Kanis (auteur van de tech-roman 'De Bubbel') en de dichters Lucas Kloosterboer (finalist NK Poetry Slam), Danique Carmen Kivit (spokenword-artiest) en Florence Tonk (bracht recent 'Half heel' uit).

'Dit algoritme deugt niet' (ISBN 978-90-8210-837-8, prijs 20.95 euro) is te koop op de website ditalgoritmedeugtniet.nl. Daar zijn de gedichten ook te lezen met een toelichting er op. Een abonnement nemen op een nieuwsbrief is tevens mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-22T11:45:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.