Lange Frans pakt ict-rompslomp in de zorg aan

‘Laat dokters lekker dokteren’ gaat in op epd-problemen en andere ict-frustraties

Dit artikel delen:

Artsen die keer op keer vastlopen in het computersysteem, epd’s die per fax of dvd worden overgedragen en dokters die constant naar hun scherm turen en niet de patiënt aankijken. In ‘Laat de dokter lekker dokteren’ gaat rapper Lange Frans in op ict-frustraties in de zorg, Hij maakte het nummer in opdracht van de Federatie Medisch Specialisten.

Die beroepsvereniging zoekt muzikaal de confrontatie. ‘De tekortkomingen van de ict-systemen en het elektronisch patiëntendossier (epd) in ziekenhuizen gaan ten koste van de tijd voor de patiënt. De dokters hebben er genoeg van. Per week zijn we twee hele werkdagen kwijt aan de administratielast waarvan de helft als onzinnig wordt ervaren. Dit moet stoppen’, schrijft het in een toelichting.

De Federatie wil de administratielasten verminderen. ‘Dit kunnen we niet alleen, maar het is een gezamenlijke inspanning waarbij alle partijen: overheid, ict-leveranciers, ziekenhuizen enzovoort hun verantwoordelijkheid moeten nemen.’

Lange Frans, kno-arts Dennis Kox (mede-tekstschrijver) en de Federatie Medisch Specialisten hopen dat de problematiek door het nummer breed onder de aandacht komt.  

Lange Frans pakt ict-rompslomp in de zorg aan

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

In het algemeen, want ik ken de specifieke situatie niet, zijn 2 aspecten van cruciaal belang. Het eerste is een duidelijke visie en doel, die dan ook door alle partijen begrepen moet zijn (communicatie!). Dit bereiken voor dergelijke initiatieven is al geen sinecure. En ten tweede: Alle ontwerpfouten van oplossingen kunnen worden teruggebracht tot een gebrek aan bewustzijn en kennis (inzicht). Daarom is het noodzakelijk dat ELKE partij over de nodige inzicht beschikt. Ook hier gaat men er te gemakkelijk van uit dat dit voldoende het geval is. Wanneer dit aanwezig is (100% halen is hier onmogelijk) dan valt de organisatie, de aanpak, de samenwerking, de beslissingen, e.d. wel op zijn pootjes. Eén van de obstakels is echter dat IT een jonge discipline is (een mesthoop vol met assumpties, vaagheden, interpretaties, misverstanden, verwaterde concepten, gebrekkige definities, ...) en, IMHO, aan een grondige "consolidatie" aan toe is.

Dit was van tevoren bekend en hier is uitgebreid voor gewaarschuwd. Zorgprofessionals zijn geen bureaucraten en willen hun werk goed kunnen doen. Hou het simpel en praktisch. Dan houd je veel meer tijd over en worden er minder vaak medische missers gemaakt. Want dat aantal is vele malen groter dan dat er iets fout gaat omdat een epd niet op tijd opgevraagd kon worden.
Mede daarom ben ik persoonlijk ook tegen een epd omdat de dokter dan meer tijd voor mij overhoudt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-04T14:09:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.