Instituut Verbeeten ontwikkelt maatwerk EPD

Dit artikel delen:

In samenwerking met Verbeeten en Centric hebben softwareontwikkelaars van Senet verschillende modulen voor het epd-systeem Ccure gebouwd.

Zorginstelling Instituut Verbeeten heeft in eigen beheer en ondermeer in samenwerking met .NET softwareontwikkelaars van Senet een eigen epd ontwikkeld, genaamd Ccure. De ervaringen met en waarderingen voor dit systeem, zoals de BPM Best Practice Award 2012, zijn voor Instituut Verbeeten reden om Ccure samen met Centric aan te bieden aan andere zorginstellingen.

Op 14 juni 2012 heeft Instituut Verbeeten de Best Practice Award (BPM) uitgereikt gekregen voor de procesgerichte bedrijfsvoering die via softwareontwikkeling is gerealiseerd.

Instituut Verbeeten levert als gespecialiseerd ziekenhuis klinische zorg op het gebied van radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Instituut Verbeeten werkt vanuit de overtuiging dat de patiënt centraal staat en recht heeft op zorg van hoogwaardige kwaliteit. De manier waarop met patiënten wordt omgegaan, is de kracht van het instituut.

Instituut Verbeeten heeft om verschillende redenen een eigen epd ontwikkeld. Zo wilde men vooral wachttijden voor ernstig zieke patiënten verkorten om sneller hulp te kunnen bieden na een diagnose van kanker. Het optimale zorgproces gold als uitgangspunt bij de softwareontwikkeling. Daarbij wilde Instituut Verbeeten de kosten van zorg omlaag brengen en de kwaliteit van zorg juist verhogen. Zo kon zij besparen door de werkwijze van artsen en hun onderlinge communicatie te stroomlijnen en het administratieve proces efficiënt te automatiseren. Resultaat is dat kostbare resources, zoals bestralingsapparatuur, optimaal benut worden, patiënten sneller en beter geholpen worden en de kosten van zorg lager zijn. In samenwerking met Verbeeten en andere softwareleveranciers heeft Senet verschillende modulen gebouwd voor het edp-systeem dat de naam Ccure draagt. Dit op basis van het .NET framework.

Meer dan alleen epd

De Ccure applicatie beheert, naast het epd, de gehele workflow van het radiotherapeutische zorgproces: van aanmelding van de patiënt tot de behandeling en de nazorg. Inclusief de verslaglegging in patiënten dossiers, medische dossiers en de afhandeling van zorgkosten. 

De software is niet ontwikkeld op basis van de gegevens van de patiënt; maar op basis van het gehele zorgproces. Het resultaat is dat patiënten niet onnodig hoeven te wachten en is bovendien een enorme besparing op het administratieve proces. Zelfs de routing van patiënten is geautomatiseerd zodat patiënten zonder moeite hun weg vinden. 

De nieuwe werkwijze van Instituut Verbeeten laat zich schetsen in enkele aansprekende voorbeelden. Zo vindt persoonsherkenning bij aankomst plaats waardoor de voorbereiding voor de behandeling meteen al kan beginnen als de patiënt zich via de slagboom van het parkeerterrein of bij de ingang aanmeldt. De ontvangst daarna kan dus persoonlijk zijn en hoeft niet formeel te beginnen. Achter de schermen is één van de innovaties dat artsen met spraakherkenningsoftware werken. Medische termen worden herkend en opgeslagen binnen het medisch dossier. Daarbij is zelflerende software geïntegreerd waarmee medische termen goed herkend worden. De afhandeling van de zorgkosten verloopt via een geautomatiseerd proces, waardoor administratief werk sterk verminderd is.

Uitdagingen

Recentelijk heeft Senet de samenwerking met Verbeeten geëvalueerd, omdat het goed is om na enige tijd terug te kijken op afgeronde softwareprojecten. Het doel is om de eigen kwaliteit te verhogen en de interne analyse- programmeer- en testprocessen te verbeteren. In de terugkoppeling kwam onder meer naar voren dat de applicatiebouwers goed tot uitstekend hebben bijgedragen aan de uniforme werkwijze. Alle automatisering is erop gericht om wachttijden te beperken en behandelingen optimaal in te plannen. Het resultaat is een voorbeeld voor de branche. Het serviceniveau is hoog bij spontane vragen na oplevering; maar de tip is om ook te investeren in voorlichtingsgesprekken over nieuwe releases en upgrade mogelijkheden van de opgeleverde applicaties. De afspraken waren ook helder en duidelijk. Het team van .NET-programmeurs was goed ingevoerd in de bedrijfsvoering van Verbeeten. 

Ccure is inmiddels ook geïmplementeerd op de andere vestigingen van Instituut Verbeeten te Breda en Den Bosch. Samen met Centric biedt Instituut Verbeeten inmiddels Ccure aan op de markt ten behoeve van andere radiotherapeutische instituten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-18T10:10:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.