Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Sagrada Familia zet datacenter buiten de deur

Sagrada Familia: waar laten we het datacenter?

Een verbouwing van een monumentaal pand of een museum is vaak een verbouwing met de deuren open, want de nieuwe frisse look moet uiteraard wel worden bekostigd. Zo ontving het Rijksmuseum tijdens de verbouwing tussen 2003 en 2013 nog altijd 8,5 miljoen bezoekers. Om onder complexe en moeilijke omstandigheden de stroom bezoekers in goede banen te leiden, is een continue beschikbaarheid van een gedegen it-omgeving cruciaal.

Het Van Gogh Museum zette tijdens een recente verbouwing zelfs een speciale ‘Van Gogh Mile’-app in die de bezoekers naar De Hermitage leidde waar de topstukken tijdelijk tentoon werden gesteld. Gebruikers kregen tijdens de wandeling bijvoorbeeld een veld met zonnebloemen te zien in plaats van het Amsterdamse Museumplein.

It is uiteraard ook nodig om tijdens de verbouwing met de deuren open de ticket- en winkelverkoop door te laten gaan, de beelden van de bewakingscamera’s te verzamelen en analyseren en de juiste informatie op de schermen te tonen. Maar wat als tijdens de verbouwing blijkt dat de bestaande computeromgeving in de weg zit of niet meer voldoet, en nieuwbouw op dat moment geen optie is?

Sagrada Familia

Deze uitdaging speelde bijvoorbeeld bij de Sagrada Familia in Barcelona, de creatie van Antoni Gaudi waaraan al vanaf 1882 vrijwel continu wordt gebouwd. Bas Born, manager it business bij Schneider Electric, geeft aan dat de oude computerruimte van deze toeristische trekpleister onder andere niet meer voldeed door de introductie van een nieuw ticketing- en controlesysteem. 'Een nieuwe ruimte bouwen was echter geen optie. De constructiewerkzaamheden aan de imposante kerk doorkruisen met nog een bouwproject zou de businessprocessen te zeer in gevaar brengen.'

De it-verantwoordelijken van de Sagrada Familia zagen een verplaatsing van het datacenter naar een externe locatie evenmin zitten. Het offsite plaatsen van de serversystemen zou funest zijn voor de security en de latency.

'Daarnaast werden aan het nieuwe datacenter eisen gesteld die we binnen een ‘regulier bedrijf’ niet snel tegen komen', legt Born uit. 'Als tijdens de constructiewerkzaamheden blijkt dat het datacenter in de weg staat, moet die eenvoudig zijn te verplaatsen. Ook moet het datacenter bestand zijn tegen de zware omgevingscondities die worden veroorzaakt door de constructiewerkzaamheden en de drie miljoen bezoekers per jaar.'

Microdatacenter

Hoe dan toch een kleine serverruimte omtoveren in een robuust datacenter? De oplossing bleek volgens Born onder deze moeilijke omstandigheden de toepassing te zijn van een modulair, voorgefabriceerd microdatacenter dat eenvoudig kan worden aangepast en verplaatst. 

Born: 'De module werd geleverd inclusief de racks, uninterruptible power supplies, koeling, brandblussysteem en de beheersoftware. Om de mobiliteit van de oplossing te bevorderen, is ervoor gezorgd dat alle elektrische en mechanische verbindingen eenvoudig kunnen worden losgekoppeld.'

Het microdatacenter werd op een andere locatie binnen zestien weken ontworpen en in elkaar gezet, zodat de toeristen en kerkgangers geen hinder zouden ondervinden van de werkzaamheden aan het datacenter. 'De installatie op locatie was vervolgens binnen twee weken geregeld, waarna het nieuwe datacenter in gebruik kon worden genomen. Niet gek voor een oplossing die minimaal meegaat tot 2026, het jaar waarin de ‘tempel’ van meester Gaudi eindelijk moet zijn afgerond.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-27T10:50:00.000Z externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.