Clustering van Openvms-systemen biedt stabiliteit

In Computable nummer 33 van 17 augustus betoogden Remco Lengers en Arnold van der Kaaij dat clustering kan bijdragen aan het verhogen van de beschikbaarheid van systemen, zodat de kans op het uitvallen van een applicatie of dienst wordt verkleind. Zij spraken voornamelijk over het clusteren van Unix en NT-machines. Van Ruitenbeek bespreekt hier een andere variant: het clusteren met Openvms-systemen.

Openvms is een besturingssysteem dat is ontwikkeld door Digital (in 1998 overgenomen door Compaq dat nu op zijn beurt is opgeslokt door Hewlett Packard). Het besturingssysteem voldoet op meer punten aan de OSF-specificaties dan alle Unix-varianten samen. Bovendien zijn de sources (weliswaar tegen geld) te verkrijgen. Voorheen werd Openvms ook wel vax/vms genoemd vanwege de koppeling aan vax-systemen.
Verder heeft dit besturingssysteem het 'nadeel' dat het al ruim 22 jaar stabiel en operationeel is. De flexibiliteit heeft nagenoeg geen beperkingen. Een Openvms-systeem kan bestaan uit één of meerdere machines. Naast elkaar of op grote afstand van elkaar. Al deze machines gedragen zich als één geheel. Hierdoor kan wel degelijk een uitwijkcentrum (zonder downtime) worden gerealiseerd. Meerdere systemen kunnen aan elkaar worden gekoppeld door middel van onder meer ethernet, glasfiber of memory-channel. Er is geen extra software nodig. Openvms draait op Vax- en Alpha-systemen en kan in mixed mode worden gebruikt binnen een cluster. Er zijn ook database engines zoals Oracle en RDB, die in een Openvms-cluster draaien. Hierdoor is het mogelijk dat één node uit het cluster down gaat, zonder dat er een databas recovery hoeft plaats te vinden. Simpelweg omdat er geen database crasht, want deze gaat gewoon door. Door data en machines over meerdere sites (stel drie sites) te verdelen, kan op één of twee sites een bom vallen, terwijl database en/of applicaties voor gebruikers beschikbaar blijven.
Een goed voorbeeld hiervan is de brand bij Credit Lyonnais in Parijs. Toen daar de computerruimte in brand stond, konden de mensen gewoon blijven doorwerken. Ze wisten alleen niet dat ze inmiddels op de machines van de andere site aan het werk waren.
Het beheer van een LocalAreaVaxCluster (lavc) is niet moeilijker dan van één enkel systeem. Dit omdat alles op de centrale machine staat. Dus ook de autorisatie- en configuratietabellen. Om die reden duurt het plaatsen van een extra node in het cluster ongeveer vijf minuten. Dat is de tijd die nodig is om de extra licenties in te typen. Verder heeft die extra node geen invloed op het beheer. Zelfs het maken van een back-up van de schijven van deze extra machines gaat automatisch mee. Dit omdat alle resources van alle machines gelijk worden behandeld. Dit geldt dus ook voor terminals en tape-units.
Een goed voorbeeld van een 'openbare' zoekmachine die onder Openvms draait, is Northernlight (http://www.Northenlight.com). Het is momenteel de snelste en grootste ter wereld. De snelste Java-implementatie is eveneens op een Openvms-systeem gerealiseerd.
Overigens heeft de leverancier het Amerikaanse ministerie van Defensie de garantie gegeven het besturingssysteem voor minimaal twintig jaar te ondersteunen en door te ontwikkelen. Daardoor heeft Openvms een zeer stabiele basis gekregen. Stabieler dan de Unix- en Windows-varianten.
Ik hoop voldoende informatie te hebben gegeven oven het 'andere' besturingssysteem.
 

A.G.M. Van Ruitenbeek Consultant Systeemintegratie Pinkroccade Industrious

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-12T00:00:00.000Z A.G.M. van Ruitenbeek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.