Belastingdienst geeft Sybase nog niet op

"Wij overwegen nog niet om af te stappen van de relationele database van Sybase of Powerbuilder. Pas op het moment dat Sybase zijn positie niet veilig kan stellen, heeft dat consequenties", aldus Piet de Kam, algemeen directeur van het automatiseringscentrum van de Belastingdienst in Apeldoorn.

Na een jaar van herstel publiceerde Sybase vorige maand opnieuw forse verliescijfers over 1997. Zeshonderd mensen werden ontslagen en wederom formuleerde het bedrijf een nieuwe strategie.
De Kam heeft wel meer ups en downs in de IT-industrie meegemaakt: "Ook met IBM hebben we onze zorgen gekend. Elk bedrijf in deze sector gaat wel eens door een dal." Hoewel De Kam zich realiseert dat het snel kan gaan, moet de situatie echt evident zijn voordat een product buiten de deur gezet wordt. Alleen een verlies over een boekjaar is daarvoor geen reden.

Vooruitstrevend

De Belastingdienst staat bekend om zijn vooruitstrevende automatisering en heeft ongeveer 20.000 Sybase-gebruikers. "De positie van leveranciers zijn continu onderwerp van beschouwing. Het gaat primair om de productkwaliteit. Sybase heeft een goed product en voldoet dus", aldus De Kam. Verder zijn volgens hem migratietrajecten naar een ander product uit zowel technisch als economisch oogpunt niet aantrekkelijk.
In de Amerikaanse vakpers verschenen berichten over bezorgde gebruikers. Niet zozeer de verliescijfers en de ontslagen baarden daarbij zorgen; die worden gezien als noodzakelijk voor de continuïteit. Het gaat vooral om de strategische wijziging die Sybase heeft ingezet. Door de focus op Internet, mobiele toepassingen en gegevenspakhuizen vrezen een aantal gebruikers minder aandacht voor productontwikkeling op het gebied van conventionele oltp-toepassingen (Online Transaction Processing).   RV
 
Eindelijk op de erp-markt
Baan heeft aangekondigd de Sybase-database te ondersteunen voor zijn erp-software. Het bedrijf doet nu eindelijk mee op de lucratieve erp-markt. Baan is de eerste, maar volgens Sybase vinden er ook gesprekken plaats met Peoplesoft en Lawson. De databaseleverancier is jarenlang uitgesloten geweest van de markt voor bedrijfsbrede software omdat het geen row level locking ondersteunde. Met deze functionaliteit, die in de volgende database-versie van Sybase opduikt, nemen schaalbaarheid en het aantal gebruikers van een database enorm toe. Gegevens worden namelijk op rij-niveau in plaats van tabelniveau geblokkeerd indien een gebruiker gegevens manipuleert. De Sybase Adaptive Server Enterprise 11.9 is tegen het einde van het jaar beschikbaar op de markt. Naar verwachting volgen de productaankondigingen van Peoplesoft en Lawson, voor ondersteuning van Sybase, niet veel later.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-27T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.