'Blauwe Golf' blaast Fbto nieuw leven in

SQLWindows-applicatie helpt bij beheer levensverzekeringen

Levensverzekeringen zijn één van de meest complexe en veelomvattende producten binnen de verzekeringsbranche. Fbto ontwikkelde in Centura's SQLWindows een applicatie voor de verkoop en administratie van levensverzekeringen. Deze applicatie stelt medewerkers van de afdeling Leven in staat snel en efficiënt contracten aan te maken en te wijzigen, premies en looptijden te berekenen, en polissen te beheren, aldus de product manager van Centura Software.

De Nederlandse verzekeringsmaatschappij Fbto is in 1956 opgericht als Friese Boeren en Tuinders Onderlinge. Omvatte het aanbod van de onderneming in de beginjaren uitsluitend schadeverzekeringen, in de loop van de tijd is het productpakket uitgebreid met zorgverzekeringen, levensverzekeringen en bancaire diensten voor zowel bedrijven als particulieren. Samen met Avéro, Groene Land Verzekeringen, Ovvm, Centraal Beheer, Zilveren Kruis en Staal Bankiers is Fbto onderdeel van de Achmea Groep, de op één na grootste verzekeraar in Nederland. De Achmea Groep maakt op haar beurt weer deel uit van de Europese verzekeringsgroep Eureko.
Binnen de Achmea Groep hebben de aangesloten verzekeraars een eigen IT-afdeling. Deze ontwikkelt en implementeert het IT-beleid voor de eigen organisatie. De automatiseringsafdeling van Fbto doet dit in nauw overleg met de verschillende branches waarin de organisatie is verdeeld, zoals Schade, Leven, Zorg en Bank. De branches zijn daarbij vrij in hun keuze, zolang deze past binnen de door Fbto gekozen infrastructuur. Gekozen is voor een client/server-architectuur bestaande uit AS/400-systemen en PC's.

De 'Blauwe Golf'

Gerry Procee, PC-programmeur bij Fbto: "Tot twee jaar geleden draaide binnen Fbto alles nog op mainframes waaraan terminals waren gekoppeld. We hebben toen besloten een client/server-architectuur te implementeren, bestaande uit AS/400-systemen en PC's, waarbij we alle programmatuur zouden ontwikkelen in C. Dit project, dat intern de 'Blauwe Golf' is genoemd, is nu bijna afgerond."
Eén van de onderdelen van de Blauwe Golf was de ontwikkeling van een systeem voor de afdeling Leven ten behoeve van de verkoop en administratie van levensverzekeringen. Het aanbod van de afdeling Leven omvat zestig tot zeventig verschillende producten, uiteenlopend van risicopolissen tot lijfrentepolissen en hypotheken, ieder met verschillende voorwaarden, looptijden, premies en dergelijke.
"We zijn begonnen met de ontwikkeling van het Leven-systeem in C", vertelt Procee. "Binnen enkele maanden liepen we daarmee echter helemaal vast. C bood niet de functionaliteit en de flexibiliteit die vereist waren voor het complexe systeem dat we voor ogen hadden."
Fbto besloot C te vervangen door een ontwikkelomgeving met meer mogelijkheden voor het ontwikkelen van het Leven-systeem. Hermann Collast, consultant van Cap Volmac en binnen Fbto verantwoordelijk voor het 'Blauwe Golf'-project: "De nieuwe ontwikkelomgeving diende minimaal ondersteuning te bieden voor AS/400 en de client/server-architectuur. We hebben Centura SQLWindows en Powerbuilder getest en uiteindelijk gekozen voor SQLWindows, onder andere vanwege de grote flexibiliteit van deze omgeving."

Andere manier van denken

Voor de programmeurs van Fbto betekende de overstap naar SQLWindows een cultuurschok in de ware zin van het woord. Robert van der Meulen, PC-programmeur bij Fbto: "Wij zijn van oorsprong Clipper- en C-programmeurs. SQLWindows is object-georiënteerd. Dit betekende dat we moesten overschakelen op een compleet andere manier van denken." De voordelen van de nieuwe omgeving bleken echter legio. Van der Meulen: "In SQLWindows kun je Wysiwyg ontwikkelen. Dat vereenvoudigt het bouwen van applicaties aanzienlijk. Aan de hand van de datastructuur kun je bovendien snel schermen bouwen en door de grafische omgeving ziet het geheel er gelikt uit."
Zeer tevreden zijn de Fbto-programmeurs over de tijdbesparing die SQLWindows bij de ontwikkeling van diverse programma-onderdelen heeft opgeleverd. "Eén van de problemen waar we op een gegeven moment tegenaan liepen, was het grote aantal producten van de afdeling Leven", vertelt Van der Meulen. "Normaal gesproken hadden we voor ieder product een apart scherm moeten bouwen, wat neerkomt op zestig tot zeventig verschillende schermen. SQLWindows biedt echter de mogelijkheid om per product aan te geven welke velden in het scherm moeten verschijnen. Kiest de eindgebruiker vervolgens een bepaald product, dan selecteert het programma automatisch de bijbehorende velden en presenteert deze in een scherm. Voor de gebruiker lijkt het hierdoor of ieder product zijn eigen scherm heeft, terwijl wij maar één scherm hebben moeten bouwen."
Voorafgaand aan de ontwikkeling van het Leven-systeem heeft de IT-afdeling in samenwerking met de medewerkers van de afdeling Leven een functioneel ontwerp gemaakt. Daarin zijn alle functies van het systeem beschreven. Door het ontbreken van ervaring met SQLWindows bij de Fbto-programmeurs bleek het bouwen van een prototype bij de start van het project in 1995 niet haalbaar. Procee: "We zijn toen aan de hand van het functioneel ontwerp gewoonweg schermen gaan bouwen. Drie medewerkers van de afdeling Leven hebben alle nieuwe programma-onderdelen getest en aan de hand van hun feedback vond vervolgens de finetuning plaats." Naar verwachting is het gehele systeem in de eerste helft van 1997 operationeel.

Bedrijfsbrede applicaties

Het Leven-systeem is een client/server-systeem: alle bestanden staan op de AS/400 en zijn gekoppeld aan de SQLWindows-applicatie die draait op Pentium 90 PC's. Het contractbeheer, waar nieuwe contracten worden ingevoerd, mutaties op contracten worden verwerkt en dergelijke, vormt het hart van de SQLWindows-applicatie. Daarnaast omvat de applicatie de onderdelen Productbeheer, Uitkeringenbeheer, Berekeningen Premie en Algemeen beheer. Productbeheer bevat de verschillende producten en de bijbehorende formules voor bijvoorbeeld het vastleggen van looptijden. Uitkeringenbeheer voorziet in de administratie van uitkeringen. Berekeningen Premie berekent voor ieder contract automatisch de bijbehorende premie. In Algemeen beheer zijn tabellen vastgelegd voor onder andere betalingstermijnen.
Het Leven-systeem is gekoppeld aan een aantal bedrijfsbrede applicaties van Fbto, die alle draaien op de AS/400. Daaronder zijn het Relatie Beheer Systeem, het Vorderingensysteem en de batch-programma's. De batch-programma's verwerken 's nachts in de bestanden op de AS/400 de mutaties die gedurende de dag zijn doorgevoerd in de SQLWindows-applicatie.
Voor het printen van documenten is het Leven-systeem gekoppeld aan het itp-systeem (individuele tekst productie). Het itp-systeem draait deels op de AS/400 en deels op een afzonderlijke itp-server onder OS/2, waarop tevens Wordperfect is geïnstalleerd.
"Geeft een medewerker vanuit de Leven-applicatie een opdracht voor het afdrukken van een contract, dan gaat deze eerst naar itp op de AS/400, die de opdracht doorgeeft aan de itp-server. De itp-server zorgt ervoor dat de benodigde naw-gegevens (naam, adres, woonplaats) uit het Relatie Beheer Systeem worden gehaald, selecteert automatisch in Wordperfect de standaardbrief die bij het betreffende contract hoort en stuurt het geheel naar de printer", licht Procee de gebruikte werkwijze toe. "Tijdens de batch-verwerking die 's avonds plaatsvindt, controleert het systeem verder automatisch welke contracten binnen een bepaalde termijn aflopen. Vervolgens zorgt het ervoor dat deze op lijsten worden uitgedraaid, inclusief de brieven die als gevolg van het beëindigen van een contract naar de klanten moeten worden verstuurd."

Sneller bedienen

Voor eindgebruikers blijven alle processen die binnen het systeem plaatsvinden volledig verborgen. "We hebben de gebruikersinterface heel eenvoudig gehouden", vertelt Procee. "Iedere keuze die de gebruiker maakt, sluit automatisch een aantal andere opties uit, waardoor hij als het ware door het programma heen wordt gelaveerd. Hierdoor konden gebruikers na slechts twee dagen training voor het merendeel probleemloos met de in SQLWindows gebouwde applicatie aan de slag. De overstap naar Windows kostte hen meer moeite."
Ook voor klanten levert de nieuwe Leven-applicatie de nodige voordelen op. "Medewerkers hebben nu veel sneller dan in het verleden de beschikking over informatie. Daardoor kunnen ze klanten sneller bedienen en direct antwoord geven op hun vragen. Fbto doet direct zaken met verzekerden, dus zonder tussenpersonen; dan is een snelle service van zeer groot belang."
Sinds november 1996 werken de Fbto-programmeurs aan een met het Leven-systeem vergelijkbare applicatie voor de afdeling Medische Varia. Dit systeem is iets eenvoudiger en zal eveneens de eerste helft van dit jaar zijn afgerond. Op korte termijn heeft Fbto een test gepland van de nieuwe 32 bit Centura-producten. Collast: "We willen op termijn overstappen naar Windows NT op de clients, en daarmee wordt ook de upgrade van het huidige Leven-systeem actueel. Vooralsnog voldoet het echter uitstekend."
 
Rob Reichardt is product manager bij Centura Software.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-23T00:00:00.000Z Rob Reichardt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.