Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Valid bouwt informatiesysteem voor OOGbus

Het Oogzorgnetwerk heeft op dit moment vijf 'OOGbussen' rondrijden, waarmee op locatie preventieve screenings worden verricht bij bewoners van verzorgingshuizen en omwonenden van zestig jaar en ouder. Omdat de ambitie van Het Oogzorgnetwerk is om op termijn met 25 bussen landelijk te opereren, vroeg Het Oogzorgnetwerk Valid om een nieuw systeem te ontwikkelen dat met de groei kan mee bewegen.

Het Oogziekenhuis Rotterdam is het enige zelfstandige oogziekenhuis in Nederland en
fungeert als topzorginstituut voor oogheelkundige zorg. Het Oogzorgnetwerk, een franchise onderneming van Het Oogziekenhuis Rotterdam, is ontstaan uit de vraag naar oogartsen, hogere kwaliteitseisen van de cliënten en toenemende concurrentie. De 'OOGbus' is een van de initiatieven van Het Oogzorgnetwerk en maakt het mogelijk om eerstelijns oogzorg bij de mensen thuis te brengen. In de bus wordt een optometrische screening verricht en ontvangt de bezoeker zo nodig een doorverwijzing naar de eigen opticien, optometrist of huisarts.

Het Oogzorgnetwerk heeft op dit moment vijf 'OOGbussen' rondrijden, waarmee op locatie preventieve screenings worden verricht bij bewoners van verzorgingshuizen en omwonenden van zestig jaar en ouder. De groei naar vijf bussen zorgde er echter voor dat de bestaande applicatie voor de registratie van de screenings niet meer voldeed. Omdat de ambitie van Het Oogzorgnetwerk is om op termijn met 25 bussen landelijk te opereren, vroeg Het Oogzorgnetwerk Valid om een nieuw systeem te ontwikkelen dat met de groei kan mee bewegen.

Om snel tot een nieuwe, schaalbare applicatie te komen is Valid vanuit de Valid Development Factory begonnen met de bouw van een systeem op basis van Visual Studio LightSwitch van Microsoft. Deze nieuwe ontwikkeltool van Microsoft is bij uitstek geschikt voor dit doel en sluit tevens aan op de wens om in de toekomst offline te kunnen werken.

Het eindresultaat is een krachtige .NET applicatie met een gebruiksvriendelijke interface. Het nieuwe OOGbus Informatie Systeem is met een doorlooptijd van slechts enkele weken tot leven gewekt, waarna Valid het met de gebruikers heeft geëvalueerd en de laatste puntjes op de i zijn gezet.

Tijdens het ontwikkeltraject is gebruik gemaakt van een testomgeving in de cloud. Dit kon omdat LightSwitch-applicaties zonder aanpassingen geschikt zijn voor het Microsoft Cloud Platform Windows Azure. De applicatie is nu in productie op een door Het Oogziekenhuis Rotterdam gehoste omgeving. Hierbij is ook een koppeling met de patiëntendatabase van Het Oogziekenhuis Rotterdam gerealiseerd. De applicatie levert daarnaast ook interessante data voor analyse en statistiek.

De applicatie draait in de OOGbus en faciliteert het registreren van de screenings die zijn afgenomen bij de bezoekers en overige relevante gegevens. Via een mobiele router is de bus verbonden met Het Oogziekenhuis Rotterdam. Door de SilverLight-technologie wordt alleen data over de verbinding getransporteerd, terwijl de executie van de applicatie volledig op het werkstation wordt afgehandeld.

De implementatie was kort en krachtig. Er was een hoge mate van afstemming tussen Valid en de betrokkenen bij Het Oogzorgnetwerk en Het Oogziekenhuis Rotterdam. Door deze goede afstemming en door de inzet van deze vernieuwende technologie kan Het Oogzorgnetwerk de komende jaren weer vooruit om haar groeiambities waar te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-21T10:06:00.000Z externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.