Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Bruna neemt Innoprint van Veenman in gebruik

Bruna neemt Innoprint van Veenman in gebruik

Petra Hoogenboom in haar Bruna in IJburg

Begin 2016 heeft Veenman Innoprint geïntroduceerd, een vernieuwende en veilige cloudoplossing die het voor iedereen mogelijk maakt om ongeacht locatie en vanaf elk device te printen op printers die zich op openbare plaatsen bevinden. Hiervoor betalen gebruikers alleen voor de prints die zij daadwerkelijk maken. Een eigen printer is dus niet langer nodig. De eerste keten die Innoprint aanbiedt is Bruna, marktleider op het gebied van boeken, tijdschriften en dagbladen, en één van de grootste aanbieders op het gebied van papier- en schrijfwaren voor de consument en kleinzakelijke gebruikers.

Veenman speelt met dit concept in op de snel veranderende markt. Het is ook een opstap naar geheel nieuwe, flexibele printcontracten die zullen leiden tot een ontwrichting van de traditionele modellen voor printen. Innoprint komt neer op ‘printing as a service’ (PraaS), een dienst die onafhankelijk is van het type of merk printer en overal beschikbaar kan zijn waar een printer staat. Vooral dat laatste is een grote extra waarde voor de mobiele gebruikers die onderweg iets willen printen. Via een Innoprint-app kan de gebruiker zich registreren, zijn printopdrachten uploaden naar een beveiligde cloud-omgeving en via een in het Innoprint-netwerk aangesloten printer afdrukken. Bijvoorbeeld bij de Bruna-vestiging aan de IJburglaan in Amsterdam.

Mark Vermeer en Petra Hoogenboom zijn eigenaar van de drukbezochte Bruna-winkel daar aan de IJburglaan. Zij doen als één van de eersten mee met Bruna om Innoprint in hun winkel beschikbaar te stellen. Zij zien graag innovatieve en dienstverlenende concepten in hun winkel, die veel meer is dan een boekwinkel. De IJburgse vestiging is als het ware een outlet voor de kleinzakelijke gebruiker voor alles wat hij nodig heeft voor zijn bedrijf. Dat kan variëren van alle traditionele toebehoren voor kantoor tot uiterst betaalbare en interessante dienstverlening, zoals Innoprint.


Zzp’ers, kleine bedrijven en particulier

In IJburg is een groot aantal zzp’ers, kleine bedrijfjes en onderneminkjes actief. Niet groot, maar die zijn juist interessant voor dit concept. Die willen niet meer zelf investeren in machines of dure kantoren. Zij werken overal en nergens, zoals thuis, op flexkantoren of bij Bagels & Beans, de buren van Bruna in IJburg. Zij willen hun zakelijke diensten afnemen naar behoefte en zij zijn daarom allemaal potentiële gebruikers van Innoprint. Het zijn bovendien veelal jonge mensen en die zijn al helemaal gewend aan het delen in plaats van bezitten van apparatuur. Daarnaast komt binnenkort uitbreiding van de studentenhuisvesting in IJburg. Ook daarin schuilt een grote potentiële doelgroep voor Innoprint en de andere producten en diensten die Bruna biedt. 

Innoprint is niet alleen voor de kleinzakelijke markt. Ook particulieren maken er gebruik van. De eerste gebruiker van Innoprint bij Bruna IJburg wilde een paar documenten scannen en naar een emailadres versturen. Deze particulier had zelf geen scanner en had daar ook helemaal geen behoefte aan. Ook particulieren hebben weleens (belangrijke) documenten alleen op papier, die zij toch snel in digitale vorm naar iemand anders willen sturen. Dan komt het multifunctionele karakter van Innoprint goed van pas met een scan-to-mail functie.

Eigentijdse dienst

Het karakter van IJburg past bij uitstek voor dit concept in de Bruna-winkel, meent Hoogenboom. Zij geeft aan dat het vooral de nieuwe generatie gebruikers is die zich het meest aangesproken voelt door Innoprint. Het concept sluit helemaal aan op de opvattingen van de nieuwe generatie, om steeds meer zaken als dienst af te nemen, in plaats van zelf alles aan te schaffen. Voor haar Bruna-vestiging geldt dat als deze gebruikers eenmaal binnen zijn, zij vaak nog andere producten of diensten afnemen. Dat is de grote toegevoegde waarde die Innoprint voor de winkel heeft, naast de print-, scan- of copyservice zelf. 

In de IJburgse winkel is een aparte hoek ingericht met allerlei kleinzakelijke voorzieningen. Daar staat ook de multifunctionele printer (mfp) die is aangesloten op de Innoprint-cloud. Nadat gebruikers zich hebben geregistreerd met de Innoprint-app kunnen zij hun printopdrachten uploaden naar de beveiligde cloud-omgeving. Die printopdracht ‘reist’ dan als het ware mee met de gebruiker naar de Bruna-winkel. Op het moment dat ze in de winkel aankomen kunnen ze met de mfp contact zoeken via de app. Vervolgens halen ze hun printopdracht op uit de cloud en laten die uitvoeren op de machine waar ze op dat moment voor staan. En dat gebeurt in IJburg nu al met grote regelmaat.

Volgens Vermeer en Hoogenboom sluit Innoprint dus perfect aan op de ontwikkelingen in de maatschappij. Zij vergelijken de printmarkt met de automarkt, de bancaire markt of financiële markt; waar steeds meer diensten aangeboden worden, gebaseerd op het principe van de ‘connected user’. Innoprint doet eigenlijk hetzelfde voor zzp’ers, kleine bedrijven, mobiele werkers én particulieren. De hele maatschappij wordt meer en meer een connected world en daar past deze toepassing helemaal bij.

Substantiële omzetgroei

Nu zijn de verwachtingen van de maandelijkse aantallen prints nog bescheiden, maar Bruna is in IJburg nog maar net begonnen. In de eerste maand zijn desondanks wel al een kleine duizend printjes gemaakt via Innoprint. Dat is niet heel erg veel, maar Hoogenboom is ervan overtuigd dat die aantallen zullen toenemen. Zeker als het in de wijk bekend wordt dat deze mogelijkheid er nu is. Voor Bruna gaat het niet alleen om Innoprint. Alle andere producten en diensten komen hierdoor ook meer onder de aandacht en vice versa. Via de site en via social media, juist de meest populaire kanalen van de doelgroep, wordt nu hard aan de weg getimmerd om meer aandacht voor Innoprint te genereren. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat dit soort innovatieve toepassingen in een winkel altijd voor een substantiële omzetgroei kunnen zorgen.

Volgens Joost Wijma, verantwoordelijk voor Innoprint bij Veenman, staat of valt het ‘printing as a service’-concept uiteraard met de beschikbaarheid van aangesloten punten om te kunnen printen. Naast Bruna zijn er meer bedrijven en organisaties waar Veenman mee in zee is gegaan en er wordt hard gewerkt om dat aantal verder uit te breiden. Voorbeelden zijn hotelketens die dit hun gasten willen aanbieden en kantoorverzamelgebouwen waar veel potentiële gebruikers te vinden zijn of komen en die zelf niet in een printer willen investeren. Momenteel is Veenman nog druk bezig met de landelijke uitrol bij de Bruna-winkels. Daarna volgt (een deel van) de partner community van Bruna, waarmee Veenman op pakweg zo’n duizend plaatsen de beschikbaarheid van Innoprint kan realiseren. 

Aanvullend werkt Veenman samen en voert gesprekken met allerlei grote en geografisch goed verspreide organisaties. Hier wordt positief op gereageerd en de doelstelling om uiteindelijk een groot netwerk van Innoprint-locaties op te bouwen, zal zeker worden gehaald. Een landelijke dekking is van groot belang, want de gebruiker wordt steeds mobieler en heeft daarmee ook meer behoefte aan allerlei dienstverlening onderweg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-27T10:01:00.000Z externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.