Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Flexibel WLAN voor 'kunsteducatie' Quintus

Van beperkte infrastructuur naar een draadloos netwerk

Het centrum voor kunsteducatie Quintus in Kampen was toe aan vernieuwing van de it-infrastructuuer. Men wilde zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van draadloze it en beschikken over meer opslagcapaciteit, maar door de architectuur van de huisvesting (een monumentaal kantoorgebouw in het centrum van de stad) kon men niet volstaan met het plaatsen van draadloze routers, het inpluggen vanwat WiFi-adapters en bijplaatsen van schijfeenheden. De opdracht voor het inrichten van een nieuwe it- infrastructuur (wlan) werd gegund aan Asimo Imtech.

Asimo Infotech is sinds tien jaar actief als automatisering- en communicatiespecialist voor mkb-bedrijven en non-profit organisaties tot en met honderd medewerkers. Middels één centraal aanspreekpunt geeft Asimo Infotech zijn klanten opmaatgemaakte adviezen over de inrichting en afstemming van it-infrastructuren. Asimo Infotech installeert draadloze netwerkoplossingen en biedt klanten service op gebied van onderhoud en beheer. Daarnaast beschikt Asimo Infotech over de knowhow, technologie en backend systemen om bedrijven te adviseren over de inrichting van hun websites (o.a. voor marketingdoeleinden) en de implementatie daarvan.

Midden in Kampen ligt Quintus, hèt centrum voor kunsteducatie in de regio. Het richt zich op kunsteducatie voor kinderen van alle leeftijden en volwassenen, maar ook groepen zoals koren, verenigingen en ondernemingen. Quintus organiseert lessen, cursussen en culturele activiteiten op het gebied van muziek, beeldende kunst, theater, dans en literatuur. Quintus en Asimo Infotech werkten voor het eerst samen tijdens de migratie van het netwerk van de administratieafdeling, tot voor kort in beheer van de gemeente Kampen, naar een netwerk in eigen beheer. Na de succesvolle afronding van dit project, werd Asimo Infotech ingeschakeld voor de verbetering van de it-infrastructuur in het centrum voor kunsteducatie.

Probleemstelling

Het centrum voor kunsteducatie is gevestigd in een klassiek oud pand. Met hoge plafonds, lange gangen en veel verschillende lokalen was de bekabeling - en hiermee het Internet bereik op de locatie beperkt. Door de toename in gebruik van pc's en andere mobiele apparatuur tijdens lessen en workshops nam de behoefte naar een goed en snel draadloos netwerk voor zowel werknemers en gasten toe. De opslag van steeds meer digitale bestanden zorgde tevens voor een gebrek aan opslagcapaciteit.

'Het was tijd om het roer om te gooie', zegt Pim van Esch, eigenaar van Asimo Infotech. 'Uitbreiding op basis van meer kabels was lastig en bovendien zou dit Quintus beperken bij eventuele verdere uitbreidingen in de toekomst. Bovendien staan er altijd wel dingen in de weg bij de installatie en aansluitingen zitten nooit op de juiste plek!'

Vanwege de complexe lay-out van het centrum, werd snel besloten dat de nieuw te installeren oplossing draadloos moest zijn. Een duidelijk gescheiden en goed beveiligde Internetomgeving voor werknemers en gastgebruikers was tevens een vereiste. En daarnaast moest de toekomstige oplossing makkelijk zijn in beheer en uitbreidings-mogelijkheden bieden voor de toekomst.

Compleet en flexibel wlan-netwerk

'Naar aanleiding van een mailing van Misco kwam ik op het idee om de producten van Netgear te bekijken voor het gebruik van een groter draadloos netwerk', vervolgt van Esch. 'Er zijn veel stand-alone specialisten, maar een goede samenhangende oplossing voor het gehele netwerk is moeilijker te vinden.'

Na overleg met Jeroen Basten van Misco werd een afspraak gemaakt met Netgear. Alhoewel de componenten van Netgear iets duurder uitpakten dan andere oplossingen, bleken de oplossingen te voldoen aan alle eisen van Asimo Infotech en Quintus. Van Esch: 'De schaalbaarheid van de Netgear-systemen gekoppeld met het makkelijke beheer en grote opslagcapaciteit gaven de doorslag. Daarbij is vanuit Netgear goed meegedacht over de prijs.'

Voor de realisatie van dit project werd een ReadyNAS Ultra 6 besteld. Het storagesyteem is speciaal ontwikkelt voor veeleisende gebruikers en het maakt gebruik van digitale content zoals muziek, foto en video mogelijk op iedere locatie in het pand, mits er een verbinding is met het Internet. Tevens beschikt de oplossing over een uitgebreide opslagcapaciteit. Hierdoor is geen aparte server voor opslag meer nodig aangezien 80 procent via het Internet gaat. Zo is de exchange mail voor docenten nu bijvoorbeeld helemaal gebaseerd op online applicaties.

Het hart van het systeem wordt gevormd door de WC7520 wireless controller die samen met de installatie van zes ProSafe WNDAP 350 access points snelle draadloze Ethernet verbinding mogelijk maakt in het hele centrum. 'In eerste instantie hebben wij de oplossing gepresenteerd aan docenten en hebben wij zo'n tien testpersonen geselecteerd om de nieuwe netwerkoplossing in een kleine omgeving te testen', zegt van Esch. 'Door de terugkoppeling van de gebruikers hebben wij verschillende zaken kunnen fine-tunen en zijn de kinderziektes er uit. Hierbij was de snelle samenwerking met de leverancier van de hardware essentieel.'

'De lijnen waren kort en ik kreeg snel feedback op vragen zodat wij bij de uitrol van het systeem niet voor onverwachte verrassingen kwamen te staan.'

Eenvoudig te onderhouden oplossing

'Het Internet werkt inmiddels in de grote zaal, in de hallen en lokalen en docenten en gastgebruikers hebben ieder hun eigen gebruikersruimte. Ook opslag is niet langer een probleem', concludeert van Esch.

Het centrum van kunsteducatie wordt momenteel uitgebreid met de bouw van een nieuwe vestiging waar in de toekomst ook een draadloos netwerk zal moeten worden geïnstalleerd. Daarnaast bestaat er een kans dat de culturele instellingen van Kampen op termijn meer gaan samenwerken en is er gesproken over een mogelijke integratie van alle systemen.

'Op basis van het gebruik van een nieuw it-infrastructuur ontstaan vaak nieuwe behoeftes en wensen. Met de geïnstalleerde Netgear-systemen is toekomstige uitbreiding eenvoudig en schaalbaar. Indien nodig kunnen wij Quintus dan ook gemakkelijk in hun nieuwe behoeften tegemoet te komen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-02T11:15:00.000Z externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.