Nog 5 weken: Klopt het PC-hart nog na 2000?

Klopt het PC-hart nog na 2000?

De millenniumwisseling nadert onherroepelijk; softwareleveranciers roepen om het hardst dat hun producten 'y2k-proof' zijn en grote bedrijven ronden omvangrijke tests af. Het lijkt wel mee te vallen met de beloofde millenniumrampen. Toch is er nog een computergebied dat gevoelig is voor het dreigende jaar 2000; de bios-chips van in de PC.

De meeste IT-experts zijn zich terdege bewust van deze kwestie. Maar geldt dat ook voor de gemiddelde kleine tot middelgrote ondernemer? Kent die dit 'verborgen gevaar'? Immers, applicaties halen de datum uit het besturingssysteem dat die informatie op zijn beurt weer elders betrekt: uit het bios (basic input/output system) dat een klok heeft lopen op een eigen batterij.

Domino

Deze 'constructie' heeft de kwetsbaarheid van een kaartenhuis. De interne bios-klok heeft namelijk de gevreesde beperking van twee getallen voor het jaartal. Het jaar 2000 is dus 00 en wordt als dusdanig doorgegeven aan de bovenliggende software. De meeste moderne PC's zijn overigens voorzien van een bios dat 00 automatisch vertaalt naar 2000.
Hoe 'modern' moet een PC dan zijn om die functionaliteit te hebben? Dat verschilt per leverancier, van zowel de machine als het gebruikte moederbord, waar de bios-chip zich op bevindt. De meeste PC-bedrijven bieden op hun websites wel informatie over de millenniumbestendigheid van hun systemen. Mocht het bios niet helemaal up to date zijn, dan kan het opwaarderen (flashen) uitkomst bieden. Er zijn maar weinig bios-chips die niet middels een opwaardering zijn voor te bereiden op de overgang naar het jaar 2000.

Handwerk

Mocht opwaarderen niet mogelijk zijn of niet tot de gewenste millenniumbestendigheid leiden, dan staan er nog twee mogelijkheden open. De eerste optie is het handmatig aanpassen van de datum op 1 januari 2000. Via het datum-commando is in het aloude MS-Dos in te stellen dat de 00 van het bios geïnterpreteerd moet worden als 2000, niet als 1900.
De tweede optie is makkelijker, want die is geheel geautomatiseerd. De besturingssystemen Windows NT 3.51 met Service Pack 5, Windows NT 4, Windows 98 en het aanstaande Windows 2000 kunnen zelf het probleem ondervangen. Een mogelijk nadeel is hierbij dat die besturingssystemen in toenemende mate modern zijn en dus niet of nauwelijks draaien op oudere machines. En juist die zogenoemde legacy-hardware kan millenniumproblemen hebben.

Gevolgen

Kan het falen van een eenvoudige PC nu echt grote gevolgen hebben? Natuurlijk kan dat, een keten is immers zo sterk als de zwakste schakel. Eén en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de opzet van een computer-infrastructuur. Indien PC's dienen voor de invoer van gegevens, kunnen foutief gedateerde gegevens het achterliggende systeem bevuilen en daarmee schade berokkenen. Het mogelijke uitvallen van de gehele PC raakt natuurlijk ook de daaraan gekoppelde infrastructuur.
Aan de andere kant kunnen PC's ook alleen dienen voor het bewerken van bestaande gegevens of voor het genereren van data zonder datum-elementen. In dergelijke gevallen kan de schade zeer beperkt zijn. Voor de totale infrastructuur dan, de PC kan de schroothoop op indien de foute datuminstelling het opstarten van de machine verhindert. Het is dus op voorhand niet te zeggen of het bios voor grote problemen kan zorgen. En dat is in wezen de kern van de hele problematiek en angst rondom de millenniumwisseling; er kán van alles fout gaan, maar het hoeft niet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.