Swift voltooit migratie naar ip

Dit artikel delen:

Zeven jaar geleden besloot Swift, het internationale berichten- en betalingsnetwerk voor de financiële sector, zijn inmiddels dertig jaar oude bedrijfseigen X25-netwerk te vervangen door een ip-netwerk. Die migratie naar Swiftnet krijgt langzaam maar zeker zijn beslag.

In de uitlopers van het Zoniënwoud in Terhulpen schuilt het prestigieuze hoofdkantoor van Swift. Daar heeft zich in het geheim één van de belangrijkste en gevoeligste technologische projecten voor de internationale 'haute finance' voltrokken. Al zeven jaar lang is Swift bezig met de opbouw van een nieuwe berichteninfrastructuur gebaseerd op het internetprotocol. De bankcoöperatieve besliste toen de leverancierspecifieke wereld van X25 te verlaten om opener technologieën, zoals XML, te integreren. "Wij stellen de banken een interactievere werkwijze voor die hen ook in staat stelt hun backoffice te moderniseren", vat ceo Leonard Schrank het samen. Met de investering was ongeveer tweehonderd miljoen dollar gemoeid.

Derden

In tegenstelling tot het oude netwerk, dat 'vanuit het niets' was opgebouwd, kon het ip-netwerk rekenen op bestaande technologieën. "Wij hebben het project steeds intern beheerd (bijna de helft van de zowat 1600 Swift-werknemers heeft een it-gerelateerde functie, red.), maar nu hebben we vooral oplossingen van derden geïntegreerd en een essentiële beveiligingslaag toegevoegd."
Partners van Swift bij dit project waren onder meer Unisys, Microsoft, HP en Bea. Een dermate strategische toepassing kan namelijk onmogelijk van één leverancier afhankelijk zijn. Voor wat de beveiliging betreft werd een beroep gedaan op de Belgische encryptiespecialist Vincent Rijmen. Voor de implementatie bij de klanten rekent Swift op een netwerk van gecertificeerde integrators. De banken hebben de keuze uit vier telecomoperators: Colt, AT&T, Infonet of Equant.

Boete

Leden van het Swift-netwerk - 7600 instellingen in totaal - moeten de migratie vóór eind dit jaar voltooien, anders volgt een boete die kan oplopen tot twintigduizend euro per maand. Het oude systeem wordt op dat moment opgegeven. De helft van de banken heeft de migratie al uitgevoerd. De complexiteit van de communicatie met Swiftnet is evenredig met de grootte van de bank. Dat verklaart waarom vooral de grote internationale banken hun 'reusachtige projecten' nog tot een goed einde moeten brengen.
De kostprijs voor de bank is niet te onderschatten, aangezien de communicatie-infrastructuur meteen moet worden gemoderniseerd, zonder daarbij het beveiligingsaspect uit het oog te verliezen. "In ruil beschikken ze over meer bandbreedte, wat nieuwe diensten mogelijk maakt en de vaste kosten drukt." Swift heeft zich verplicht de prijs van de berichten tussen 2002 en 2006 te halveren. Op een bedrijfsresultaat van 577 miljoen euro in 2003 heeft de organisatie 25 miljoen gerestitueerd aan haar aandeelhouders-klanten en daarnaast een winst van 28 miljoen overgehouden. In 2003 noteerde het netwerkverkeer een groei van 12,7 procent om een jaarlijkse historische piek te bereiken van twee miljard berichten. "Binnenkort moeten we het record van tien miljoen berichten per dag halen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T00:00:00.000Z Olivier Fabes
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.