Compaq blijft steken in Zweden

Ericsson gunt EDS desktopbeheer in 16 West-Europese landen

Telecomconcern Ericsson besteedt zijn desktopbeheer en helpdesk in West-Europa uit aan EDS. Voor Compaq zijn de druiven zuur: dit bedrijf leek de hoogste ogen te gooien toen het vorig jaar een soortgelijk contract sloot voor Ericsson in Zweden.

Het driejarig contract behelst het overnemen van het beheer van zo'n 25.000 werkplekken in zestien West-Europese landen. Wel betreft het een raamovereenkomst waarbij de afzonderlijke landen nog moeten instemmen met de voorgestelde uitbesteding. In Nederland - met ongeveer 2500 werkplekken - is nog geen beslissing gevallen. Wanneer groen licht wordt gegeven, zal een tiental Ericsson-medewerkers naar EDS moeten overstappen.
In mei vorig jaar sloot Ericsson met Compaq een vijfjarig contract voor het uitbesteden van het desktopinfrastructuur-beheer in Zweden. Dit computerbedrijf dacht vervolgens ook voor het gehele West-Europese contract in aanmerking te komen, maar uiteindelijk viel pas na een jaar de keuze op EDS. IBM viel als gegadigde al snel af.
De betrokken bedrijven willen niet ingaan op details. Volgens ingewijden was het bod van EDS, dat in Australië reeds voor Ericsson werkt, beter. De kans bestaat dat de Amerikaanse ict-dienstverlener op termijn ook het desktop-beheer in Zweden zal overnemen. Ook is EDS in gesprek over het overnemen van het desktop-beheer in de Verenigde Staten.
Het Zweedse telecomconcern streeft naar een grotere standaardisatie in zijn ict-voorzieningen. Door overal in de wereld dezelfde it-structuur in te voeren, wil het de kosten omlaag brengen en sneller vernieuwingen doorvoeren. Bovendien kijkt de telco geregeld welke niet-kernactiviteiten beter uitbesteed kunnen worden, zoals desktopbeheer en de productielijnen van mobiele telefoons die begin dit jaar aan Flextronics en het Taiwanese GVC werden overgedragen.

Achtervolging

Voor EDS is het binnenhalen van de Ericsson-order een belangrijke opsteker. De Texaanse automatiseerder heeft moeite om IBM bij te benen. Big Blue heeft namelijk zijn voorsprong op de it-services-markt in de eerste helft van 2001 door het sluiten van een aantal megacontracten uitgebouwd tot een aandeel van 18 procent, aldus onderzoeksbureau IDC. EDS staat tweede met een marktaandeel van 8,2 procent, gevolgd door Compaq en Getronics (5,8 procent). Het bedrijf mikt vooral op expansie in Europa en kan dat doen door het sluiten van uitbestedingscontracten en acquisities. Aan het begin van deze week stak opnieuw het gerucht de kop op dat EDS Getronics wil kopen. Europees topman John Meyer verklaarde in november vorig jaar tegen Computable dat EDS Getronics best zou willen overnemen, maar dat het bedrijf nog te duur was. Daar is sinds de koersval van de Nederlandse automatiseerder geen sprake meer van, maar Meyer wil hierop geen commentaar meer geven. De nieuwe bestuursvoorzitter van Getronics, Peter van Voorst, wil niet ingaan op de geruchten. "Ik heb ze ook gelezen en gehoord". Volgens Van Voorst wil zijn bedrijf het liefst verder op eigen kracht.
Compaq heeft moeite om de doelstelling van topman Michael Capellas - stevige expansie van de ict-dienstverleningsactiviteiten - waar te maken. Het computerbedrijf uit Houston verloor onlangs ook al de overnameplan om internetconsultant Proxicom. Daar ging het Zuid-Afrikaanse Dimension Data mee aan de haal.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.