Jaar 2000 en Euro gescheiden houden

Giga: 'Prioriteiten aanleggen is noodzakelijk'

"Er zijn niet genoeg mensen voor het tijdig uitvoeren van alle euro- en Jaar 2000-projecten", aldus Martha Bennett, analiste bij onderzoeksbureau Giga. Alleen een grote en schokkende gebeurtenis, zoals een onverwacht overlijden van bondskanselier Helmut Kohl, kan volgens haar tot uitstel van de euro leiden. "De euro gaat door, ook als de ondersteunende automatisering er onvoldoende voor ingericht is."

Ondertussen adviseert Giga bedrijven om prioriteiten aan te leggen: "Het is onmogelijk om alles te doen." Ondernemingen moeten zich afvragen welke stukken uit hun informatievoorziening absoluut noodzakelijk zijn en wat 'leuk' is om te hebben. Die laatste dingen moeten wachten tot na de deadline. Toch meent Giga dat het, ondanks het tekort aan mankracht, verstandig is om het euro- en het Jaar 2000-project strikt gescheiden te houden. Op basis van onderzoek onder achthonderd Europese IT-managers blijkt dat bedrijven die beide projecten combineren er allemaal op terugkomen en tot een gescheiden aanpak overgaan.

Dubbel werk

Volgens Bennett zijn de karakteristieken van de twee projecten totaal verschillend: "Het Jaar 2000-project heeft tot doel een systeem na 2000 te laten functioneren zoals het altijd gefunctioneerd heeft. Terwijl het euro-project erop gericht is om de functionaliteit van een systeem te veranderen." Na het euro-project moet een systeem zowel de nationale als de Europese munteenheid hanteren in de boekhouding. De complexiteit van beide projecten zijn ontmoedigend. Het combineren ervan leidt voor de meeste organisaties tot een onacceptabele risico. Bovendien zijn voor beide projecten verschillende vaardigheden nodig.
Op een beperkt aantal gebieden kan echter wel samengewerkt worden om effectief gebruik te maken van de schaarse middelen. De audit van softwarecode bijvoorbeeld kan voor beide projecten tegelijk uitgevoerd worden en dubbel werk uitsluiten. Het aanpassen van de code moet hoe dan ook strikt gescheiden blijven. Voor het Jaar 2000-project zijn daar techneuten nodig en voor het euro-project technici met gevoel voor de impact die de euro heeft op de bedrijfsvoering.

Psychologisch

Omdat de functionaliteit verandert, wijzigt de bedrijfsvoering ook. Wanneer ga je definitief over op de euro? Hiervoor is een overgangsperiode van drie jaar vastgesteld. Hoe ga je om met de psychologische prijsstelling van producten? Een pak koekjes van voorheen 3,99 gulden kost plotseling 1,73 euro. De beslissing of de prijsstelling of de verpakkingshoeveelheid aangepast moet worden, is geen IT-beslissing maar een op het gebied van marketing of bedrijfskunde.
Ook het Jaar 2000-project is niet een technische aangelegenheid pur sang. "Wat moet een bank met millenniumbestendige systemen als ze na de eeuwwende de deuren van hun gebouw niet meer open krijgen omdat ze vergeten zijn dat naast informatiesystemen ook andere systemen gereed moeten worden gemaakt voor het Jaar 2000", aldus Bennett.
Zij voorspelt overigens dat veel problemen reeds voor 2000 zullen opspelen. Zo is in veel systemen de datum 9 september (9-9-1999) de hypothetische einddatum van transacties. Op die dag kunnen er dus vreemde dingen gebeuren. Verder schetst Bennett geen rampscenario's, maar chaotische situaties als gevolg van falende verkeerslichten zijn niet ondenkbaar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-08T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.