Bundeswehr strandt op SAP

Augiasstal bij Duitse leger te veel voor Herkules

Dit artikel delen:

Niet alleen de Nederlandse krijgsmacht heeft moeite een SAP-implementatietraject op gang te krijgen, ook de Bundeswehr kan daarover meepraten. Het Duitse leger is al sinds december 1999 bezig met een vernieuwingsproject waarvan SAP de spil vormt. Het moet op zoek naar een nieuwe implementatiepartner nu de gesprekken met het door CSC geleide consortium Isic 21 zijn afgebroken.

Met het vernieuwingsproject Herkules tracht het Duitse ministerie van Defensie vanaf eind 1999 de bezem door de Augiasstal van eilandautomatisering en versnipperde systemen binnen de krijgsmachtonderdelen te halen. Een SAP R/3-implementatie moet daarbij de basis vormen van de nieuwe centraal opgezette en gestandaardiseerde ict-infrastructuur. De uitvoering ervan komt in handen te liggen van een joint venture, waarbij Defensie een belang van 49 procent neemt en een consortium van it-bedrijven een belang van 51 procent. De geschatte contractwaarde over tien jaar is 6,5 miljard euro. De taken van Herkules behelzen, naast de invoering van het SAP-systeem, de modernisering van de desktops en servers voor vijftigduizend gebruikers en het beheren van de rekencentra.

Miscommunicatie

De Duitse Defensie opende in 2000 gesprekken met het consortium Isic 21, bestaande uit CSC Ploenzke, Eads en Mobilcom. In de tweede helft van 2002 kwamen de eerste scheuren in het plan. Het Duitse parlement vond dat er ook gepraat moest worden met andere partijen, zoals het samenwerkingsverband TIS (T-Systems, IBM en Siemens Business Services). Daarnaast kwamen er allerlei technische complicaties om de hoek kijken. Omdat SAP R/3 een oplossing voor het bedrijfsleven is, moesten er militaire aanpassingen komen. De it-specialisten binnen de Bundeswehr zetten daarvoor een eigen procesmodel op om de synchronisatie met het SAP-model te vergemakkelijken. In de praktijk leverde dat echter de nodige problemen op, onder meer door miscommunicatie tussen het leger en SAP en andere betrokken firma's.
Volgens het Duitse it-weekblad Computerwoche sloten de Bundeswehr en Isic 21 in september 2003 toch de due diligence-fase af. Daarna moesten de ict-partijen in een zakelijke rechtvaardiging (business case) laten zien dat hun plannen haalbaar waren. De onderhandelingen liepen echter begin juli stuk, omdat het consortium het risico dat Herkules niet winstgevend zou zijn uiteindelijk te groot achtte. Een zegsman van CSC zei daarover tegen de Britse online nieuwsdienst Computerwire dat additionele it-infrastructuurkosten (naar verluidt zo'n vijfhonderd miljoen euro) het struikelblok vormden. Het Duitse ministerie van Defensie moet nu volgens de aanbestedingsregels om de tafel gaan zitten met het andere consortium TIS.
Voor de Isic 21-partijen zijn de druiven zuur. Vier jaar energie en geld steken in de aanbesteding is voor niets geweest. Een pleister op de wonde voor CSC is dat het onlangs wel een contract sloot met het Amerikaanse leger. De automatiseerder integreert voor 146 miljoen dollar diverse transportinformatie-applicaties in één systeem. Daarnaast loopt CSC, in een groep samen met Capgemini, BT en Thales, mee in de aanbesteding voor overname van de it-infrastructuur bij het Britse leger. Overigens liggen de SAP-activiteiten bij de Duitse krijgsmacht niet helemaal stil: ze gebruikt bijvoorbeeld sinds oktober 2002 een transportmanagementsysteem op basis van SAP R/3 naar volle tevredenheid.

Groen licht

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft eindelijk groen licht gekregen om door te gaan met zijn SAP-implementatietraject. De jarenlange aanbesteding, begonnen in 2000, eindigde in mei voor de rechter, omdat concurrent Baan de keuze voor SAP aanvocht. Hoewel de rechter de eis van Baan om te stoppen met de gunning van de erp-order aan SAP afwees, moest Defensie wachten op goedkeuring van de Tweede Kamer. Het ministerie kreeg deze begin juli. De vaste kamercommissie nam genoegen met de verklaring van staatssecretaris Van der Knaap dat de vermeende grote prijsverschillen tussen SAP- en Baan-software op een misverstand berusten. Defensie zal nu snel een mantelovereenkomst met SAP sluiten. Deze is in eerste instantie bedoeld voor het opzetten van een proeftuin, waarbij het ministerie een beperkt aantal licenties afneemt om te komen tot gegevensstandaardisatie binnen de bedrijfsprocessen van het leger.
SAP Nederland wilde nog niet ingaan op het goede nieuws. Concurrent Baan is intussen in hoger beroep gegaan en verwacht in september alsnog te kunnen aantonen dat de erp-aanbesteding bij Defensie onjuist is verlopen.< BR> 
Zie 'Groen licht voor overeenkomst Defensie met SAP', http://www.computable.nl/nieuws.htm?id=307891&o=0

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-16T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.