Uzorg en Gemnet lanceren 'ZNN'

Netwerk is bedoeld voor invoering landelijk elektronisch patiëntendossier

Dit artikel delen:

Uzorg en Gemnet bieden samen een hoogwaardig beveiligd netwerk voor zorgverleners aan. Dit Zorg Netwerk Nederland (ZNN) is bedoeld voor veilig internet- en mailverkeer en het uitwisselen van medische gegevens tussen zorgverleners. Volgens de initiatiefnemers brengt deze infrastructuur het landelijk elektronisch patiëntendossier een stap dichterbij.

Vanaf januari 2005 kunnen de eerste zorgverleners via het Zorgnetwerk Nederland medische gegevens met collega's uitwisselen. Omdat zulke informatie privacygevoelig is, is een hoogwaardig netwerk vereist. Volgens Uzorg en Gemnet past het op adsl-gebaseerde ZNN binnen de standaarden die het Nederlands ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) voor het landelijke elektronische patiëntendossier (epd) heeft vastgesteld. Daarnaast kunnen artsen en verzorgers via ZNN gebruikmaken van internet en mail versturen.
Zorgautomatiseerder Uzorg uit Utrecht levert oplossingen voor huisartsenposten en spoedeisende hulp en Edifact-diensten voor berichtenuitwisseling tussen zorgverleners in de eerste en tweedelijn. Gemnet is de beheerorganisatie van het Gemeenschappelijk Netwerk voor overheden. Maatschappelijke organisaties kunnen gebruikmaken van Gemnet voor hun elektronische informatie-uitwisseling.

Utrechts dossier

Het Nictiz wil dat er in 2006 een landelijke medicatiedossier is. Over dit epd wordt al jarenlang gesteggeld. Het is het ideaalbeeld van (huis)artsen die vanachter hun bureau direct alle medische gegevens van patiënten kunnen opvragen, dus niet alleen de data uit het huisartssysteem, maar ook de informatie die in het ziekenhuis en de apotheek is opgeslagen. Behalve medische gegevens zal het epd straks ook de uitwisseling van logistieke en administratieve informatie mogelijk moeten maken. Invoering van het epd vergt koppelingen tussen allerlei informatiesystemen van zorgverlenende instellingen en het gebruik van een gegevensstandaard.
Op dit moment ondersteunt Uzorg een project in de regio Utrecht. Huisartsen in Nieuwegein en IJsselstein kunnen direct in de dossiers kijken die specialisten in het Nieuwegeinse St. Antonius Ziekenhuis over hun patiënten hebben aangelegd, en vice versa. Binnenkort volgen de huisartsen uit het nabijgelegen Houten en volgend jaar worden apotheken in de regio aangesloten, meldt de Volkskrant. Dan gaan het om zo'n zestig huisartsen met circa 135 duizend patiënten. Uzorg zet in dit project het sinds 1997 ontwikkelde Upid in, een virtuele verkeerstoren die zorgt voor autorisatie, authenticatie, logging en de verwijzing van het berichtenverkeer tussen zorgverleners.
Het ligt in de bedoeling het Utrechtse initiatief over te hevelen naar het ZNN.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-24T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.