Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Uitgelicht: Fujitsu Stylistic Q702

‘De Q702 is een alleskunner’

Dit artikel delen:

Raymond Degen
Global it-architect
Rabobank
Cijfer: 7,5
De Fujitsu Stylistic Q702 is stijvol afgewerkt en doet zijn naam dan ook eer aan. Het apparaat voelt vanaf het eerste moment vertrouwd aan. Ik ben van mening dat je de Q702 niet moet gaan vergelijken met een tablet, maar met de laptops uit het hogere segment. Het is een alleskunner die vanwege zijn veelzijdigheid aan mogelijkheden niet in alles de beste is, maar het de concurrentie zeker moeilijk kan maken. Vanwege zijn afwerking, gebruiksgemak en ruime mogelijkheden beoordeel ik de Fujistu Stylistic Q702 met een 7,5.

Opmerkelijk waren de drie bijgeleverde dvd’s: een recovery-, driver- en software-dvd. Op zich erg handig, maar een dvd-speler heeft de Q702 niet. Zoals ik al aangaf voelt de Q702 erg vertrouwd aan, het is een volwaardige Windows 8-machine zonder beperkingen. Bij het inloggen kun je behalve gebruikersnaam en wachtwoord ook de in de cover ingebouwde finger print reader gebruiken of de fotovalidatie op het touchscreen(Windows 8-feature).

Pen voor touchscreen

De standaard Windows 8-opties ga ik niet opsommen, die zijn gelijk aan ieder andere machine. Echter zit er één combinatie bij die even wat wennen was, maar die ik nu niet meer wil missen. En dat is de pen voor het touchscreen die heel subtiel in het toetsenbord is geplaatst. Hiermee kan je op het touchscreen aanwijzen maar ook kun je schrijven. Dat samen met Office 2013 OneNote is echt super. Denk eens aan het opnemen van een vergadering (geluid) en dat je dan het relevante stukje gesprek kan koppelen aan je notities. En OneNote is prima in staat om je geschreven tekst om te zetten naar tekst voor in je document.

Daarnaast kan en mag je nu eindelijk het scherm van een Windows-pc aanraken en dan gebeurt er ook echt iets in plaats van alleen maar vette vingers. Het touchscreen werkt prima, al verwacht je af en toe wel een snellere response. Maar of dat aan de pc of aan Windows ligt, is mij niet duidelijk.

Spiegeling met zonlicht

Nog even terug naar het scherm. Ik ben gewend met een anti glare-scherm te werken, een scherm zonder spiegeling. De Q702 heeft een lichte glans wat bij het werken met zonlicht spiegeling geeft. Echter lang niet zo erg als op mijn iPad, waarmee ik overdag regelmatig een haat/liefde-verhouding heb. De resolutie van 1366x768 is prima, al had het scherm wel wat scherper mogen zijn. Onprettig vond ik de ventilator aan de linkerbovenkant van het scherm.

De vergrendeling van het tablet met het dockingstation is prima. Het dockingstation, laat ik de onderkant zo even noemen, heeft een aantal zakelijke mogelijkheden zoals een netwerkaansluiting, usb, vga en niet te vergeten een extra accu. Die laadt het tablet op zodra het gekoppeld is, zonder dat de externe voeding is aangesloten. Hierdoor komt de Q702 op de twee accu’s bijna een hele werkdag door.

Camera ruim voldoende

Zodra het tablet is losgekoppeld, heb je demogelijkheid om via 4G of wireless door te werken. Beide werken prima, echter pakt de draadloze verbinding na de slaapstand of bij het overschakelen naar een ander draadloos signaal deze erg moeilijk op. Zelfs na het uit/in schakelen is het vaak wachten.

Het scherm/de pc heeft onder andere usb, sd ,hdmi en een camera aan beide kanten, met redelijk tot goede kwaliteit, voor mij ruim voldoende. En vergeleken met de iPad een verademing, geen verloopkabeltjes nodig, maar direct op de sd-drive bestanden plaatsen en programma’s installeren zoals jij dat wilt, en indien gewenst versleutelen met Bitlocker.

i5 met 4 GB ram

De Q702 heeft bij mij niet zakelijk in het netwerk gehangen, echter wel in een Windows 2012-testomgeving waarbij veel, misschien wel meer mogelijkheden zonder problemen zijn getest. Ik had ook niet anders verwacht. De Q702 had wel wat sneller mogen reageren, dit mede zijn i5-processor met 4 GB ram.

De Q702 voelt degelijk aan en is prettig om mee te werken. Mede door het volledige toetsenbord is het, zodra gekoppeld, een volwaardige zakelijke laptop. Het losse scherm voldoet prima als tablet. Of Windows 8 in de zakelijke markt en tevens Fujitsu met de features van de Q702 marktaandeel gaat winnen, is nog maar de vraag. Pluspunten vind ik dat hij hybride is, het Windows-besturingssysteem, de touchscreenpen, de lange levensduur van de batterij, de aansluitmogelijkheden en 4G. Minpunten zijn de prijs, de scherpte van het scherm en de ventilator van het scherm.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-22T16:50:00.000Z Raymond Degen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.