Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

‘Nokia Lumia 1520 de beste Windows-telefoon’

De Nokia Lumia is de beste Windows telefoon tot nu toe. Hoewel hij met zijn 209 gram niet echt licht te noemen is, voelt hij door zijn grootte en vormgeving toch licht aan. De behuizing is zeer degelijk. Het grote scherm vind ik toch wel zeer prettig. Daarnaast gaat de accu gemakkelijk een dag mee bij zwaar gebruik. Voor de veeleisende zakelijke gebruiker die op een veilige manier alles wil kunnen doen met zijn mobiele telefoon, zoals dat met een laptop kan, is de Lumia 1520 een aanwinst.

Bas Demmink
Chief Technology Officer
Hewlett-Packard
Cijfer: 8,5

Ik moet toegeven dat ik wel even schrok van de grootte van het toestel. Zeker als ik deze vergelijk met de schermgrootte van mijn Nokia Lumia 920. Maar het duurde niet lang voordat ik niet meer terug wilde. De behuizing voelt zeer dergelijk. Zoals je van Nokia kan verwachten. Hij kan gerust tegen een stootje. Het gorilla glas 2 voelt zeer goed. De ‘touch’-besturing is uitermate prettig.

Het is de eerste Nokia telefoon met een quad core processor. En dit is goed merkbaar. De telefoon reageert razend snel. Beduidend sneller dan andere modellen. Dit verschil geeft een veel prettigere ervaring.

De Nokia Lumia 1520 is een zogenaamde phablet. Een toestel dat tussen smartphone en een tablet inzit. Met een schermgrootte van 6 inch (oftewel 15,24 cm) lijkt hij als telefoon moeilijk te gebruiken, maar dat valt best mee. Het toestel ligt fijn in de hand. Door de grootte van het scherm gebruik je de telefoon met twee handen om te typen. Dit lijkt in eerste instantie lastig, maar je went er verassend snel aan. Zeker met de volgende Windows Phone versie 8.1 waar het zogenaamde ‘swype’ is toegevoegd is dit geen probleem.

De software

Het toestel wordt geleverd met Windows Phone 8 Black. Het prettige van deze versie is dat die om kan gaan met de kenmerken van de Nokia Lumia 1520. Zo wordt het full hd-scherm optimaal gebruikt en merk je duidelijk de kracht van de quad core-processor. Het instellen van de beleidsbepalingen van je bedrijf is erg eenvoudig. Windows Phone 8 heeft een zogenaamde ‘workplace’-optie, waar je je accountgegevens invult. Mijn bedrijf maakt gebruik van Afaria en dit was zeer eenvoudig in te stellen.

Zowel Microsoft als Nokia leveren steeds meer eigen apps voor Windows Phone 8. Zo maak ik bijvoorbeeld veel gebruik van Office Lens. Een app om foto’s te maken van documenten of een whiteboard tekening. Office Lens zorgt ervoor dat ongeacht de hoek van waaruit de foto gemaakt is, de tekst of tekening recht staat en eenvoudig verder te verwerken is. Voor het maken en delen van notulen gebruik ik Onenote. Je kunt de data synchroniseren via Onedrive, maar ook via je eigen beveiligde omgeving. Dit maakt het eenvoudig om met meerdere apparaten te werken.

Zakelijk gebruik

De samenwerking tussen mijn zakelijke laptop en tablet (beide met Windows 8.1) en de Lumia (Windows Phone 8) is geweldig. Eerlijk gezegd gebruik ik mijn tablet minder door de Lumia 1520. Een tablet gebruik ik zakelijk voornamelijk om twee redenen. De draagbaarheid en de functionaliteit. Deze beide factoren heeft de Nokia Lumia 1520 echter ook in voldoende mate. Het scherm is groot genoeg om documenten te maken en bewerken, om internet/intranet pagina’s te bekijken, om je e-mail te lezen en je agenda bij te houden.

Werken doe ik niet alleen op kantoor of bij de klant, maar ook veel onderweg. En dit moet veilig en eenvoudig. Er is een ‘driving mode’ die ervoor zorgt dat je tijdens het rijden niet afgeleid wordt en alleen telefoontjes en sms-berichten ontvangt. De sms-berichten kunnen voorgelezen worden onderweg (helaas alleen nog in het Engels). De navigatie software van Nokia is fantastisch. Het grote scherm maakt navigeren makkelijker. Je kunt tevens gratis kaarten downloaden om internet kosten te besparen. Ook handig voor gebruik in het buitenland.

Een korte blik vooruit

Komende zomer komt Windows Phone 8.1 beschikbaar. Ook al is de Nokia Lumia 1520 op dit moment nog uitgerust met Windows Phone 8.0 Black, het is toch de moeite waard om te kijken welke functies de nieuwe software met zich mee gaat brengen.

Windows Phone 8.1 krijgt een berichtencentrum. Wanneer je met je vinger van boven naar beneden veegt krijg je de belangrijkste berichten te zien. Tevens zie je een aantal snelkeuzes zoals Wi-Fi, Bluetooth en vliegtuig modus. Zijn dit bij de andere Lumia modellen vier snelkeuzes, bij de Lumia 1520 zijn dit er vijf. En dat is toch wel handig. Deze zijn zelf in te stellen naar de smaak van de gebruiker.

Apple iOS toestellen hebben Siri, Android toestellen hebben Google Now en Windows Phone toestellen krijgen Cortana. De persoonlijk assistent die je helpt met al je vragen. Helaas alleen nog in het Engels. Het werkt zeer mooi en is zeker een aanvulling voor je productiviteit als je in de auto zit.

Conclusie

Positieve eigenschappen van de Nokia Lumia 1520 zijn het full HD 6 inch-scherm, de snelle quad core-processor en goede camera. Door de grote is de phablet echter niet voor iedereen geschikt.

Als je overweegt een nieuwe telefoon te kopen die je voornamelijk zakelijk gebruikt dan is de Nokia Lumia 1520 een goede keus. Ik geef het apparaat dan ook het cijfer 8,5. De Nokia Lumia 1520 is een stevige concurrent voor de iPhone 5S, de Samsung S5 en de HTC One.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een aardig verkoopverhaaltje, maar het biedt niets nieuws t.o.v. bv iPhone. En wat het komende berichtencentrum betreft.... Dat zit al lang op de iPhone.

Ha nu kan ik eindelijk weer van die vervelende iPhone af met een toestel dat wel de agenda synchroniseert. Bij mijn Lumina 800 was dat op een gegeven moment kaduuk en ben ik op Apple over gegaan. Maar daar heb ik spijt van.
Deze recensie helpt me met de onderbouwing om weer terug te gaan.

Heb als Nokia gebruiker van het 1e uur toch al heel veel modellen in handen gehad en helaas afgehaakt bij de Nokia E7:00 waar na een 8 maanden het stekkertje het begaf en reparatie circa 200 a 250 euri was....
Noodgedwongen, mede door aanschafprijs over gestapt op een ASUS Android phablet 7." , maar mis enorm het Nokia Format op het toestel.

Blijft alleen nog de vraag, waarom de prijzen zo enorm hoog gehouden worden. Volgens berichten zou door de samenwerking met MS dit juist lager worden...

Muggenziftende Iphone gebruikers, zoals voorgaand, leg ik naast mij neer want dat is geen serieuze groep. Hebben alleen maar oogkleppen op en kijken niet verder naar de wereld dan hun apparaat....

‘Nokia Lumia 1520 de beste Windows-telefoon’, ja dat is die al gauw omdat ze er amper zijn.
Bas, je hebt me niet duidelijk gemaakt waarom dit apparaat een 8.5 waard is. Als deze phablet bijvoorbeeld de tablet overbodig zou maken, dan zou ik je wel een beetje kunnen volgen.


@ICT-er. Het cijfer 8,5 komt mede doordat deze telefoon de tablet grotendeels overbodig maakt. Echter hangt dit wel af van je persoonlijke voorkeur. Ik vind het toestel dit cijfer waard omdat ik al mijn e-mail, mijn agenda, het lezen van mijn Office documenten, het lezen van e-books, social media, etc. op de Nokia Lumia 1520 doe. Dit maakt mij veel productiever als ik onderweg ben. Een 9 inch tablet is dan toch alweer gauw te groot. Ik hoop dat dit iets meer inzicht geeft van hoe ik aan dit cijfer kom.

@moiahh50: iPhone gebruikers zijn geen muggenzifters. Een hele hoop dingen zijn op iPhone gewoon goed voor elkaar. De appstore is het best gevuld van alle stores en een hoop apps zijn wel uitstekende kwaliteit. Windows Phone loopt qua features gewoon een heel eind achter en de apps in de store zijn waardeloos. De meeste apps die uitkomen zijn meestal alleen geschikt voor iPhone en Android, ik ben altijd blij verrast als er ook een Windows Phone app is (die ook nog goed werkt). En de feature vergelijking met Android loopt helemaal scheef, kon ik maar de helft van wat ik met mijn vorige Android toestel kon....

En nee: ik heb zelf geen iPhone, maar een WP7.8 en WP8.1 toestel.

@ICT-er: vind ik ook onzin. Er zijn zat Windows Phone toestellen. Welke "de beste is" hangt 100% van de gebruiker af natuurlijk, dus wat dat betreft is die uitspraak overbodig. De markt concentreert zich nu een beetje rondom Nokia, maar genoeg andere merken (zoals HTC) hebben ook Windows Phones in het programma zitten. Als je dat vergelijkt met Apple, dan is de keuze op Windows Phone gebied nog altijd reuze. Tuurlijk; Android heeft nog meer keuzemogelijkheden, maar dat is voor de eindgebruiker ook niet altijd fijn.

@ Artikel:
Wat ik jammer vind aan dit soort gesponsorde recensies (dit was toch een van de telefoons die werd weggegeven?) is dat ze zelden echt objectief zijn. Dat heeft deels te maken met diezelfde sponsoring, deels met het feit dat de schrijvers nu eenmaal geen journalisten zijn. Wat dat betreft kun je voor een gedegen recensie veel beter terecht op bijvoorbeeld Tweakers.net, waar men meestal een stuk uitgebreider en objectiever te werk gaat. De toegevoegde waarde van deze recensies voor Computable zie ik niet zo, maar dat is dan weer een persoonlijke mening. Voor de lezers wel, nooit verkeerd zo'n gratis gadget...

Ik heb zelf ook een Lumia 1520, het is mijn derde inmiddels, ik ben een gadget freak, heb ook een Surface RT. De cloud is gewoon heel goed geintegreerd in deze apparaten. Zit je op het Apple ecosysteem dan is er natuurlijk geen reden om over te stappen, alleen heb je zoals ik een laptop, surface en lumia dan werkt dat perfect samen. Mijn tablet maakt tie niet overbodig, ik vind het 10" scherm van de Surface toch prettiger voor sommige handelingen als de Lumia 6". Alleen de camera krijgt van mij al een 9 als je deze bijvoorbeeld vergelijkt met die van de iPhone 5S. 20Mp, hele mooie foto's.

Ik heb een volkswagen getest. die was prima en dus de beste koop
Waarom in hemelsnaam zou ik nog een Opel of een Volvo testen...

Ik werk momenteel met een Toshiba WT310-108 Windows 8.1 tablet van 11.6". Fantastisch apparaat. Om overal te kunnen Internetten heb ik mijn eigen simlock vrije hotspot aangeschaft de Huawei R206 MiFi. Met de Nokia Lumia als telefoon en mini computer erbij denk ik zeer veelzijdig a/d slag te kunnen en hoef ik niet steeds het 11.6" Tablet mee te nemen.

Ik werk momenteel met een Toshiba WT310-108 Windows 8.1 tablet van 11.6". Fantastisch apparaat. Om overal te kunnen Internetten heb ik mijn eigen simlock vrije MiFi hotspot aangeschaft de Huawei R206. Met de Nokia Lumia als telefoon en mini computer erbij denk ik zeer veelzijdig a/d slag te kunnen en hoef ik niet steeds het 11.6" Tablet mee te nemen.

Ik werk nu drie weken met Windows Phone en heb dit weekend besloten er weer afstand van te nemen en zal er nog een blog over schrijven.

Windows Phone is het gewoon niet, kan zich niet meten met IOS / Android en gaat gewoon de mist in met zaken als "even bellen" waarvoor je door 4 schermen moet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-01T10:15:00.000Z Bas Demmink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.