Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Vaarwel SAP BW on Hana, welkom BW/4Hana

Dit artikel delen:

Computable Expert

ing. Mendel Koerts MSc
ICT/Informatie-architect. Expert van Computable voor het topic Digital Transformation.

Een van mijn huidige klanten heeft om allerlei redenen de migratie van het SAP BW datawarehouse naar de Hana in-memory database keer op keer uitgesteld. Dat komt nu toch eigenlijk wel goed uit, want op 7 september 2016 is de opvolger van SAP BW on Hana beschikbaar gekomen. Die is SAP BW/4Hana 1.0 gedoopt. Tijd om uw eigen interne SAP strategie en roadmap onder de loep te nemen. Wat is daarbij belangrijk?

De mogelijkheden van BW/4Hana lijken niet wezenlijk anders te zijn dan voorganger SAP BW 7.5 SP4, maar toch benadrukt SAP dat het om een nieuw product gaat. Dat heeft waarschijnlijk meer te maken met licenties. Onder de motorkap zijn er een flink aantal versimpelingen doorgevoerd, mogelijk gemaakt doordat de gegevens nu in het interne geheugen zitten in plaats van dat ze op schijf staan. 


Op de lijst met geplande innovaties staat echter ook nog het een en ander. Zo komt de voor SAP BW/4Hana geoptimaliseerde Business Content voor Financials en Logistics pas in het vierde kwartaal van 2016. Ook komen er dan aanvullingen ten behoeve van big data/machine learning-initiatieven omdat SAP het mogelijk gaat maken BW als bronsysteem te koppelen aan Hadoop middels Apache Spark, een open-source in-memory data processing raamwerk. SAP BW/4Hana Analysis Process met Spark/Hadoop staat op de rol voor  2Q17.

SAP is daarmee vooruitstrevend want volgens de Hype Cycle for Data Science, 2016, is de adoptie van Spark op enterprise-niveau nog mondjesmaat. Iets om in de gaten te houden: voor de integratie met SAP’s cloud-gebaseerde producten als Successfactors en Ariba is nog geen datum afgegeven.

Data modellering, rapportages en analytics

Traditionele bi-content wordt niet langer ondersteund. Extractors (business content datasources) die al beschikbaar waren voor operational data provisioning (odp) zullen wel ondersteund blijven. Het ‘odp source system’ vervangt het ‘SAP source system’ in SAP BW/4Hana. 

Analyses worden in BW/4Hana gedaan op basis van voor Hana geoptimaliseerde objecten zoals de advanced datastore objects (dso) and compositeproviders en niet meer middels Infocubes of Classic dso’s. Front-end gereedschappen die blijven bestaan zijn SAP Businessobjects Cloud, SAP Businessobjects Design Studio en SAP Businessobjects Analysis. De SAP Business Explorer (BEx) verdwijnt echter.

Wat zijn uw opties?

Meer dan 20 procent van de SAP BW installaties draait al op Hana. Bij het overstappen van BW/4Hana moeten wederom een aantal objecten geconverteerd worden, al biedt SAP daar geautomatiseerde oplossingen voor. Da’s dan weer goed nieuws voor mijn huidige klant, want die hoeft die stap dus maar één keer uit te voeren. 

Nog meer goed nieuws voor deze klant is dat er naast twee cloud-varianten ook een on-premise versie is. Handig, omdat ze besloten hebben vooralsnog alle erp, waaronder S/4Hana, gewoon in het eigen datacentrum te laten staan. De voorlaatste versies van SAP BW zullen voorlopig gewoon ondersteund blijven maar nieuwe functionaliteit wordt alleen met BW/4Hana uitgeleverd

Tijd om de impact te bepalen

Vaarwel dus BW on Hana, hallo ‘nieuw’ BW/4Hana. Mocht u er nog niet mee bezig zijn, dan is het tijd om de impact van BW/4Hana op de interne SAP strategie en roadmap vast te stellen.

Aandachtspunten zijn uiteraard de huidige BW on Hana-initiatieven, maar ook bijvoorbeeld architectuurrichtlijnen met betrekking tot het gebruik van rapportage tools, de keuzes voor wat betreft cloudsmaken, de impact op aanpalende SAP-producten als SEM-BCS and BPC, op geplande of lopende big data en/of mdm- initiatieven en op de gebruikersbeleving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-22T13:12:00.000Z Mendel Koerts


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.