Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Sociaal Intranet: Dreamwork door Teamwork

Cloud, mobility, big data, internet of things; het zijn allemaal onderwerpen die de manier waarop we leven en werken voorgoed hebben veranderd en zullen blijven veranderen. Verandering is een constante factor, en is dat eigenlijk altijd al geweest.

Technologische innovaties dwingen mensen en organisaties overal ter wereld om na te denken over hoe we met de toenemende digitalisering om moeten gaan, maar bieden ook de mogelijkheid om mensen en middelen effectief in te zetten. De transitie van een industriële samenleving naar een kennismaatschappij vereist niet alleen innovaties, maar wellicht belangrijker nog is dat innovaties op de juiste manier worden ingezet. De hoge snelheid waarmee technologie de wereld om ons heen verandert, is echter steeds moeilijker bij te houden voor organisaties.

Voor kenniswerkers, die vandaag de dag een aanzienlijk deel van de werknemerspopulatie vertegenwoordigen, is samenwerken in teams de nieuwe standaard. Effectief samenwerken, communiceren en kennis, informatie en content kunnen delen, is een voorwaarde voor succes in een wereld die steeds kleiner wordt als gevolg van globalisering. De snelheid waarmee teams kunnen schakelen, handelen, creëren en innoveren kan het verschil maken ten opzichte van de concurrentie. Maar hoe creëer je die omgeving waarin mensen en teams optimaal kunnen presteren?

De moderne, werkende mens

Het is van belang om te realiseren wie de moderne, werkende mens is. Zo werkt bijvoorbeeld de helft van alle West-Europeanen minstens eenmaal per week thuis. Ook willen vrijwel alle werknemers hun werkdagen flexibeler kunnen inrichten. Dat betekent dat mensen in teams niet altijd tegelijkertijd in dezelfde ruimte zullen zijn. Maar vormt die fysieke afstand tussen mensen een belemmering voor het snel kunnen schakelen en handelen? Dat hoeft niet.

In dit tijdperk van digitalisering is het voor mensen moeilijk te begrijpen waarom ze op de werkvloer geen gebruik zouden kunnen maken van dezelfde gemakken die consumenten-technologie nu al biedt. Toegang tot apps en data, op elk moment, overal en op het device naar eigen keuze. Het gemak dat technologie consumenten nu al biedt is pure efficiency op de werkvloer, het is een win-win situatie. De transitie naar digitaal werken is immers al in volle gang en het is in het belang van elke organisatie om ervoor te zorgen dat werknemers de tools krijgen om zo efficiënt en effectief mogelijk te produceren.

Generatie Z

Ook komt er een nieuwe generatie de arbeidsmarkt op: jong, goed opgeleid en stelt hoge eisen aan hun werkplek. De jacht op dit nieuwe talent is allang losgebarsten. Deze zogenaamde ‘Generatie Z’ verwacht grotere vrijheid voor wat betreft het hoe, waar en wanneer ze werken. Deze jonge talenten zijn ongelooflijk vertrouwd met apparaten als smartphones, tablets en laptops. Zij gebruiken deze devices niet alleen om te communiceren met familie en vrienden (ook tijdens werktijd), maar juist ook om hun werk gedaan te krijgen: sneller, beter en innovatiever.

Werknemers die kunnen bepalen waar en wanneer zij werken; het resultaat telt en niet de fysieke aanwezigheid in kantoren. Ook dat is even wennen voor organisaties, maar dat is de transitie. Dat is het nieuwe normaal. Thuis kunnen werken, mobiliteit, flexibiliteit, social media; het zijn de kenmerken die organisaties aantrekkelijk maken voor jong talent, maar ook huidige werknemers. Tevredenheid, motivatie en productiviteit nemen toe en dat is goed voor elke organisatie.

De Digital Workplace

Technologie is dus belangrijk, maar begrip van hoe technologie onze manier van leven en werken verandert is dat ook, net als een holistische kijk op de werkomgeving. En dat is precies wat de Digital Workplace allemaal combineert. Integratie en samenwerking zijn de steunpilaren van de Digital Workplace: data van alle geïmplementeerde software, zoals ERP, CRM, BI, enzovoort, wordt samengebracht op één centrale omgeving. Verschillende systemen kunnen geïntegreerd worden en alle informatie en applicaties zijn voor alle geautoriseerde gebruikers altijd en overal beschikbaar. In één user interface die voor elke werknemer anders kan zijn.

De Digital Workplace is ook een sociaal platform dat samenwerking en innovatie stimuleert en netwerken activeert. Werknemers vinden er alle informatie en processen die zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen verrichten. Ze kunnen hun kennis snel en eenvoudig delen en collega’s raadplegen met behulp van bijvoorbeeld social media, zoals het ook privé gebruikt wordt. De digitale transformatie ontwikkelt zich voortdurend. Om optimaal te profiteren van de voordelen hebben bedrijven oplossingen nodig die eenvoudig zijn te implementeren én flexibel zijn aan te passen aan hun eigen behoeftes, Dit biedt de Digital Workplace.

Weten hoe u de Digital Workplace kunt creëren voor uw werknemers?

De Digital Workplace kan worden gemaakt met portal software van Intrexx. Het maakt niet uit of u social media-toepassingen of een documentenmanagementsysteem nodig hebt. U kiest de noodzakelijke functies en voegt deze toe aan de portal. Koppel systemen van derden en geef werknemers hun eigen, persoonlijke dashboard. Meer weten?

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-18T08:28:00.000Z United Planet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.