Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Epson zorgt voor kleur in de bloemenwereld

Dit artikel delen:
Sierteelt

Bulb Concept International is een onderneming uit Noordwijkerhout die Nederlandse bloembollen exporteert. Achter dit ogenschijnlijk eenvoudige concept gaat een complex logistiek systeem schuil: er worden jaarlijks honderdduizenden kisten met honderden verschillende soorten bloembollen verstuurd, naar alle delen van de wereld. Hier komt een precieze planning bij kijken. De bloembollen moeten op het juiste moment tot bloei komen en de reis van koeling naar bloemvaas kan wel tien maanden in beslag nemen. Bij een dergelijk complex proces is duidelijke labeling van de producten essentieel voor het volgen en identificeren van de bloembollen door de hele keten. IT-dienstverlener PWA leverde de Epson ColorWorks C7500 industriële kleurenetiketten-printer, waarmee Bulb Concept International de labels van precieze kleurafbeeldingen voorziet.

In de kleurrijke bloemenwereld gebruiken de meeste exporteurs vreemd genoeg nog altijd voornamelijk zwart-wit-printers om de exportproducten te labelen. De kleurenlabels van Bulb Concept International zijn dan ook eerder uitzondering dan regel.

Peter van Gerven, directeur van Bulb Concept, kreeg vorig jaar de vraag van een afnemer of het niet mogelijk was om de kisten met bloembollen te labelen met een kleurenfoto van het eindproduct: de bloem. “Deze afnemer had het bij een andere exporteur gezien en wilde dat wij dit ook gingen leveren,” vertelt Van Gerven. “Het product ging volgens haar veel meer leven bij haar klanten en de kleurenfoto’s zorgden bovendien voor een betere herkenbaarheid.”

Snel, betrouwbaar en duurzaam
Van Gerven legde de vraag voor aan Steph de Jong, die niet alleen mede-eigenaar van vaste IT-partner PWA is, maar ook mede-eigenaar van Troublefree Software, het bedrijf dat de Smart Bulb software bouwt waarmee de bloembollen worden beheerd en gelabeld. “Ik ben bij leveranciers gaan zoeken naar een kleurenprinter die hoge volumes aan moest kunnen, die snel genoeg was en die ook nog zuinig in gebruik was,” vertelt De Jong. “Dat was niet eenvoudig, omdat men in deze sector voornamelijk met zwart-wit-printers werkt. Ik werd door Smart2B, onze importeur, op de ColorWorks C7500 van Epson gewezen. We waren niet direct enthousiast toen we hoorden dat het om een inkjetprinter ging. Is de printkop bijvoorbeeld wel betrouwbaar en is de printer snel genoeg? Is de inkt wel goed bestand tegen de vochtige omstandigheden waarin de kisten met bloembollen worden bewaard en tegen de temperatuurverschillen tussen de verschillende locaties waar de bloembollen zich gedurende het gehele proces bevinden? We vroegen een demonstratie aan en onze aanvankelijke twijfel verdween als sneeuw voor de zon. Toen we vervolgens een kostencalculatie per label kregen, was de keuze snel gemaakt.”

Zuinig in gebruik
Inmiddels doet de ColorWorks C7500 bijna een jaar dienst als labelprinter bij Bulb International, tot grote tevredenheid van Peter van Gerven en zijn personeel. “We verbazen ons nog iedere dag over hoe zuinig de printer is in verbruik,” zegt Van Gerven. “We zijn nu pas aan de derde set cartridges toe. Ook de hoge betrouwbaarheid is belangrijk voor ons; als de printer het niet doet, komt het hele proces hier tot stilstand. Tot nu toe gaat het allemaal feilloos! En de snelheid is ongelooflijk. Dat brengt overigens ook het enige nadeel met zich mee dat ik heb kunnen ontdekken: de printer is zó snel dat de automatische labelknipper het niet bijhoudt. Wil je de labels laten knippen, dan moet de snelheid omlaag en dat willen we niet. Daarom scheuren we de labels nu met de hand, wat overigens ook prima gaat.”

Hoge luchtvochtigheid
Hoewel snelheid en zuinigheid belangrijk zijn, moest de printer de belangrijkste test van allemaal nog doorstaan: de kisten met bloembollen staan soms negen maanden lang bij anderhalve graad onder nul in de koelcel, bij een relatieve vochtigheid (RV) van 95%. Vervolgens worden dezelfde labels in het buitenland gebruikt om de bloembollen te identificeren in de kassen bij de kwekers, waar het veel warmer is. En ook daar staan ze weer bloot aan veel vocht. “De inkt mag niet uitlekken,” zegt Van Gerven. “De kwekers steken de labels in de kas bij de partij op een stokje en vervolgens wordt er water gegeven. Dan is het belangrijk dat het label blijft hoe het is. Ook die beproeving doorstaan de Epson-labels, met verve.”

Echte kleuren
Ook over de kleuren van de afdrukken is Van Gerven bijzonder goed te spreken: “Er is in de bloemenwereld een enorme kleurendiversiteit. Je hebt bijvoorbeeld 400 verschillende soorten tulpen, waaronder zo’n 40 verschillende rode tulpen. Die wil je wel van elkaar kunnen onderscheiden. Nu is het zo dat vooral de kleur rood altijd snel gaat spelen bij afdrukken en dat het er net iets anders uitkomt dan de oorspronkelijke foto. Maar dat gaat bij de ColorWorks C7500 erg goed. De kleuren komen precies overeen met de uiteindelijke bloemen. Dat merken we overigens ook bij de afnemers: die zijn erg blij met de herkenbaarheid van de bloembollen. Je moet je voorstellen dat zij soms echt met de kistjes op de markt staan en nu direct aan klanten kunnen laten zien wat ze verkopen. Een ander voordeel dat we niet hadden voorzien, is dat het ook voor ons ook makkelijker is geworden de bloembollen te identificeren. Het maakt een groot verschil of je hier in de koeling moet zoeken tussen honderden kisten met zwart-wit-codes of kisten met duidelijke kleurenfoto’s. Het voorbereiden van orders is daardoor veel minder foutgevoelig geworden.”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-07T14:34:00.000Z Epson Nederland


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.