Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Process Automation Solutions en Paessler monitoren samen OT-netwerken

Dit artikel delen:

Process Automation Solutions, leverancier van complete automatiseringsoplossingen voor de industriesector, en Paessler AG, leverancier van PRTG Network Monitor, zijn een partnership aangegaan om bedrijven te helpen hun industriële (OT-)netwerken beter te structureren en te monitoren. Process Automation Solutions gebruikt hiervoor PRTG Network Monitor van Paessler en combineert dit met hun knowhow van OT-netwerken.

Dankzij deze samenwerking krijgen bedrijven meer inzicht in hun netwerken, waardoor ze issues, zoals een memory leak, packet loss of error packages, direct opmerken en sneller kunnen oplossen.

Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler, licht toe waarom het partnership van belang is: “Proces Automation Solutions is voor ons een key partner in Europa als het gaat om IT-OT integratie. Met hun kennis van het end-to-end proces bij klanten binnen de industrie, in combinatie met de ervaring die zij inmiddels hebben opgebouwd met PRTG, zijn zij de ideale partij om dit type integratie op een solide manier te implementeren.

Groeiende behoefte aan betrouwbaar industrieel netwerk

Binnen Enterprise IT is monitoring al jaren essentieel om betrouwbare, veilige en robuuste netwerken te garanderen. Binnen OT-omgevingen ligt dit heel anders. Pascal Vercammen, Global IT Manager bij Process Automation Solutions legt de behoefte aan industriële monitoring uit: "In het verleden waren het enterprise en industriële netwerk volledig gescheiden en hadden ze zeer verschillende eisen, zoals beveiliging versus productiviteit. We zien dat binnen OT, monitoring om uiteenlopende redenen nog niet veel wordt toegepast, maar dat processen meer en meer afhankelijk worden van IT-systemen. De behoefte aan een betrouwbaar OT-netwerk groeit snel en dat is wat wij met PRTG kunnen bieden."

Holistisch overzicht ondanks verschillende bewakingseisen

Het spreekt voor zich dat een industrieel netwerk andere monitoringeisen heeft dan een ‘gewoon’ IT-netwerk. OT-teams willen weten wat de status is van hun proces-automatiseringssystemen. Het gaat bijvoorbeeld om DCS'en (Distributed Control Systems), hybride systemen, PLC's (Programmable Logic Controllers), MES-systemen zoals historians, LIMS (Laboratory Inventory Management Systems), batchmanagementsystemen, andere specifieke toepassingen (bijvoorbeeld op basis van OPC-communicatie), netwerkredundantie en industriële protocollen zoals Profibus.

PRTG monitort netwerken met behulp van verschillende protocollen, besturingssystemen en databases met out-of-the-box sensoren. Door middel van API's (bijv. REST) kunnen custom sensoren gescript of ontwikkeld worden (.NET apps, Python, Powershell). Bovendien laat PRTG de aanbevolen sensoren zien om gegevens op te halen. Gecentraliseerde, vendor-onafhankelijke monitoring waarschuwt OT-managers op locatie voor mogelijke problemen, zodat ze die proactief kunnen oplossen en vertragingen in het productieproces kunnen voorkomen.

Alles proactief monitoren

PRTG wordt meestal geïnstalleerd op een Windows-server. Als het netwerk gesegmenteerd is en gescheiden door firewalls, kunnen remote probes worden geïnstalleerd. PRTG is een agentless en actieve monitoringtool. Er hoeven geen agents te worden geïnstalleerd op de apparaten die moeten worden bewaakt. Dit betekent dat je alles kunt monitoren wat je maar wilt, zoals de staat van hardware of zelfs licentiegebruik.

Netwerk visualiseren

Ook is het mogelijk om dashboards te maken om het netwerk of een deel ervan te visualiseren. Vercammen zegt hierover: "Je kunt sensoren eenvoudig in een dashboard of plaatje slepen. Als er iets uitvalt, weet je precies waar je moet zoeken. Dat bespaart onze klanten een hoop energie en frustratie. Als zij de behoefte voelen om meer delen van hun infrastructuur te monitoren, dan maken de custom sensoren dat mogelijk. De enige beperking is hun eigen verbeelding.”

Meer informatie over het monitoren van industriële netwerken vind je hier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-09T12:07:44.000Z Paessler AG


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.