Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe word je makelaar met of zonder diploma?

Dit artikel delen:

Nu de huizenmarkt al meer dan een half decennium in de lift zit, zijn er steeds meer mensen die makelaar worden bovenaan in hun lijstje met favoriete beroepen zetten. Maar wat houdt het beroep makelaar in en hoe kun je makelaar worden? We vroegen het aan een Amstelveense makelaar.

Wat is het werk van een makelaar?

Het voornaamste werk van een makelaarskantoor zoals Makelaar Amstelveen bestaat uit het samenbrengen van vraag en aanbod op de huizenmarkt. Denk hierbij aan woningverkoop of woningverhuur. Maar makelaars kunnen natuurlijk veel meer, denk bijvoorbeeld aan taxaties maken of het adviseren van vastgoedinvesteerders. Tegenwoordig is (gedreven door de krapte op de markt) ook het beroep aankoopmakelaar als zelfstandige functie sterk in opkomst.

Wat doet een bedrijfsmakelaar?

Een bedrijfsmakelaar adviseert in de aan- en verkoop van bedrijfsvastgoed. Ook is er een makelaarsgroep die adviseert in specifieke sectoren, denk bijvoorbeeld aan agrarisch vastgoed. Deze makelaars kent de behoeften van agrariërs beter en kan vaak ook een beter advies geven aan de koper of verkoper.

Kun je makelaar worden zonder diploma?

Ja, tegenwoordig kan iedereen direct makelaar worden zonder diploma. Dat komt omdat, zoals de meeste beroepen in ons land, makelaar geen beschermd beroep meer is. Deze situatie is er al sinds 2001. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen iedereen automatisch een goede makelaar is! Daarom bestaat er tegenwoordig de sterke roep om het vak weer beschermd te maken door middel van een verplicht diploma, om veronderstelde cowboys en misstanden te kunnen weren.

Tegenwoordig kan iedereen makelaar worden zonder diploma.

Hoe herken je een goede makelaar?

Zoals bij de meeste beroepen speelt kennis en ervaring ook bij makelaars een belangrijke rol. Want hoewel iedereen zich per direct makelaar kan noemen, wil dat nog niet zeggen dat je een goede makelaar bent. Een goede makelaar is zeer goed technisch onderlegd en kent de lokale woningmarkt op zijn of haar duimpje. En deze ervaring krijg je nu eenmaal met de jaren. Natuurlijk zijn ook slechte makelaars op leeftijd, maar niet zelden is een makelaar van een zekere leeftijd beter vakkundig ingevoerd.

Wat verdient een makelaar?

De eerlijkheid gebied te zeggen dat een makelaar in de Randstad waarschijnlijk meer verdient dan een makelaar in het Noorden van Nederland, maar gemiddeld ligt het salaris van een makelaar tussen de € 2.600 en € 4.200 euro bruto per maand. Een freelance makelaar op zzp-basis rekent gemiddeld € 70 per uur. Uiteraard is ervaring een belangrijke factor voor wat een makelaar verdient.

Wat is een gecertificeerd makelaar?

Wanneer je kiest voor een gecertificeerd makelaar heb je meer zekerheid over zijn of haar vakkennis, aangezien de makelaar op kennis is getest. Een makelaar is in Nederland gecertificeerd wanneer deze is ingeschreven in het Vastgoedcert of SCVM register. Wanneer men in een van deze twee registers is ingeschreven mag men zich volledig ‘register makelaar taxateur’ noemen.

Wat doen makelaarsverenigingen zoals VBO, NVM of VastgoedPro?

Een branchevereniging kan waarde toevoegen voor zowel de makelaar zelf als woningkopers en verkopers. Ten eerste worden makelaars getoetst op vakkennis, waardoor de consument meer zekerheid heeft over de gewenste kwaliteiten van een makelaar. Daarnaast worden makelaars ondersteund met data, waardoor een aangesloten makelaar meer marktinzichten kan hebben dan een vrije makelaar. Ook hebben deze makelaars toegang tot Funda, wat het belangrijkste platform in Nederland is bij het verkopen en kopen van een huis.

Welke basiskennis zou iedere makelaar moeten hebben?

Of je nu kiest voor een vrije makelaar of een makelaar van een makelaarsvereniging, een goede makelaar zou een brede kennis moeten hebben van alle zaken die spelen rondom vastgoed. Denk hierbij een technisch inzicht, juridisch inzicht, financieel inzicht, verzekeringen, taxaties, inmeten volgens NEN-norm, en last but not least: commercieel inzicht.

Woningpresentaties

Zo kan een goed geschreven tekst of betere foto’s van een huis leiden tot meer en betere biedingen. Een makelaar met genoeg commercieel inzicht weet hoe deze zaken het beste kunnen worden aangepakt, of kent de juiste mensen voor het schrijven van een advertentie of voor vastgoed fotografie. Want of er nu weinig of veel huizen te koop zijn: betere woningpresentaties verdienen zichzelf terug.

Wat moet je doen voor een makelaarsopleiding?

Het halen van een makelaarsdiploma is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Iemand die alles weet van financiën, kan bijvoorbeeld door het ijs zakken op het gebied van bouwkunde. Van een gecertificeerd makelaar wordt verwacht dat al deze brede kennis in huis is. Daarom wordt door veel makelaars de opleiding als HBO-niveau ervaren. Houd hier dus rekening mee, wanneer je het makelaarsdiploma wilt halen. Ook moeten makelaars periodiek naar cursussen om de kennis op peil te houden en de makelaarsregistratie te mogen behouden.

Oplopende prijzen van koopwoningen

Afgezien van al deze technische ins en outs kunnen we natuurlijk goed voorstellen dat veel mensen makelaar worden weer als carrière ambiëren. De huidige huizenmarkt met oplopende prijzen van koopwoningen zorgt er natuurlijk ook voor dat makelaars, die vaak een percentage (courtage) van de woningwaarde verdienen, een lucratiever businessmodel hebben. Aan de andere kant zorgt het opdrogende woningaanbod ook weer voor nieuwe uitdagingen. Hoe dan ook, de mensen van Makelaar Amstelveen hebben zeker geen saai beroep!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-13T09:35:44.000Z Makelaar Amstelveen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.