Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Stap over naar de cloud

Documenten en data worden vaak opgeslagen op servers. Grote bedrijven hebben soms wel een hele kamer voor servers staan om alle data te kunnen bewaren. Zo’n kamer kan erg heet worden door de hitte die de servers afgeven, deze kamer moet goed worden gekoeld om oververhitting te voorkomen. Hierdoor zijn de servers op meerdere vlakken energievreters.

Met de groeiende digitalisering zijn ook de mogelijkheden om data in de cloud te bewaren gegroeid. Dit werkt niet alleen een stuk efficiënter, maar is ook nog eens duurzamer. Wanneer je meer data opslaat in de cloud hoef je minder servers in huis te hebben. Een gunstig gevolg is dat je op lange termijn bespaart op grondstoffen voor het bouwen van servers en bespaart op energie om ze werkend te houden.

Recycling van hardware voor een beter milieu

Een van de grootste boosdoeners is het (onnodig) weggooien van voorwerpen. In een duurzame wereld is het de bedoeling dat voorwerpen steeds worden hergebruikt, zo ook binnen de ICT-wereld. Een van de manieren is bijvoorbeeld door refurbished elektronica te gebruiken. Dit is elektronische apparatuur dat al een eerdere gebruiker heeft gehad. Vaak worden devices weggedaan omdat ze niet meer up-to-date zijn of niet meer snel genoeg zijn. Zonde, want deze hardware kan soms nog best een tweede leven krijgen. Een andere manier van recycling is door het huren van elektronica. Zo kan het prettig zijn om een drone in het bezit te hebben of een beamer. Als je het maar voor een korte periode nodig hebt, kan het huren van elektronica een goede én duurzame oplossing zijn. Je hoeft het immers niet zelf aan te schaffen en na gebruik kan een andere gebruiker de elektronica of hardware opnieuw gebruiken.

Bespaar op papier

Bossen zijn een belangrijk onderdeel van ons gehele ecosysteem, toch verdwijnen er steeds meer bosrijke gebieden. Een van de redenen? Het veelvuldige gebruik van papier waarvoor bomen worden omgekapt. Bespaar op paper door dubbelzijdig te printen en inktpatronen opnieuw te vullen. Handhaaf daarnaast een cultuur waarin niet alles wordt geprint. Tegenwoordig kun je op een tablet of laptop ook heel gemakkelijk notities lezen en bijhouden. Met applicaties zoals Microsoft Teams en Microsoft OneNote kunnen agenda’s worden gedeeld, notulen geschreven of notities worden bijgehouden. Het werkt niet alleen sneller en efficiënter, ook wordt hierdoor minder papier gebruikt.

Wat kun je nog meer doen?

Een duurzamere ICT-infrastructuur heeft niet alleen te maken met recycling van hardware of werken in de cloud. Er zijn nog tal van andere zaken waarmee je de ICT-infrastructuur een stukje duurzamer maakt. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van alle apparatuur aan het einde van elke werkdag of de samenwerking met milieuvriendelijke leveranciers. Ook de installatie van zonnepanelen om zo te besparen op energie(kosten) kan een manier zijn om te verduurzamen. Uiteindelijk gaat het erom dat je ergens begint. Als iedereen een steentje bijdraagt om de wereld een stukje groener achter te laten, kunnen de toekomstige generaties ook van een schone aarde genieten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-09T11:39:55.000Z 24 webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.