Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Fectar is het Nederlandse AR/VR platform

Het is voor organisaties vanaf nu veel eenvoudiger om zelf virtual reality en augmented reality-oplossingen te ontwikkelen. Fectar presenteert een nieuw innovatief platform, Fectar Studio, waarmee iedereen z'n eigen VR- en AR-presentaties kan bouwen zonder te hoeven codekloppen. Een echte gamechanger op het gebied van content-creatie.

Steeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen verdiepen zich in de mogelijkheden van virtual - en augmented reality. De behoefte aan slimme platformen waarmee ze eenvoudig en snel content kunnen ontwikkelen op basis van deze nieuwe technologie neemt daarmee toe. Tot op heden ontbrak het hier nog aan. Het ervaren team van Fectar komt nu als één van de eerste partijen met een volledig platformonafhankelijke oplossing, mét bijbehorende app. Simpel in gebruik, ook voor mensen zonder development-skills. Het platform is het afgelopen jaar in Nederland al door honderden scholen, universiteiten en zakelijke gebruikers succesvol getest. Nu is dan ook echt de definitieve uitrol een feit.

Zelf VR- en AR-presentaties publiceren

Het Fectar Studio-platform is een cloud-oplossing waarmee iedereen eigenhandig interactieve VR en AR-presentaties kan publiceren. Geschikt voor zowel Android als iOS én VR-apparaten zoals Oculus GO en Oculus Quest. De komende maanden komen daar waarschijnlijk meer apparaten bij, zoals de HTC Vive. Met Fectar Studio hebben gebruikers een hele rits extra functionaliteiten tot hun beschikking. Denk aan het toevoegen van knoppen, hyperlinks, vragen, navigatie en audio. Ook is er de mogelijkheid om een holografische presentator in een presentatie te plaatsen. Nu kunnen ook niet-professionals zelf interactieve AR- en VR-content publiceren. Het Fectar Studio-platform stelt de gebruiker bovendien in staat om bij te houden hoe hun creaties worden gebruikt, door middel van statistieken.

Potentieel van AR en VR benut

"Hiermee wordt het ontwikkelen van toepassingen op het gebied van virtual reality en augmented reality voor iedereen bereikbaar", vertelt Eugène Kuipers, CEO van Fectar. "Binnen enkele weken na de soft-launch in 2019 was de interesse in ons product al verbazingwekkend hoog, van zowel scholen als zakelijke gebruikers. Zij omarmen met het Fectar Studio-platform het enorme potentieel van AR en VR en produceren zo zelf de meest prachtige presentaties. We zien geweldige resultaten, met name in het onderwijs, want de betrokkenheid van studenten neemt hiermee met sprongen toe. Een aantal van onze zakelijke gebruikers noteerde met het platform zelfs flinke omzettoenames. We staan echt aan het begin van een nieuw tijdperk van content-creatie en zijn ervan overtuigd dat dit een gamechanger is voor de industrie.”

Technologie nog in kinderschoenen

Virtual reality gaat over volledig gesimuleerde ervaringen. Bij augmented reality wordt een digitale laag over de werkelijkheid gelegd. Beide technologieën staan nog steeds in de kinderschoenen. Veel applicaties die nu worden ontwikkeld zijn exclusief ontworpen voor één platform of slechts geschikt voor één toepassing. Dat beperkt de mogelijkheden voor bedrijven en scholen die hiermee serieus aan de slag willen, om zo hun publiek beter te bereiken. Wat organisaties verder nog in de weg zit, is het feit dat ze vaak de knowhow niet hebben om VR- en AR-content te ontwikkelen. Ze zijn daarvoor sterk afhankelijk van een - meestal extern - development-team. Fectar lost dit probleem op met een duidelijk en makkelijk te bedienen CMS, Fectar Studio. Dit platform is zo ontwikkeld dat iedereen AR- en VR-presentaties kan bouwen en beheren, ook als je geen developer bent.

Het platform in de praktijk

Fectar Studio wordt onder meer toegepast in de sectoren onderwijs, media en ontwerp, productie, detailhandel en onroerend goed. Maar ook uit andere branches klinkt inmiddels steeds meer belangstelling. "We bieden elke week gratis online cursussen aan voor allerlei bedrijfstakken. Zo gaan steeds meer gebruikers aan de slag met het creëren van VR- en AR-presentaties", aldus Kuipers.

Gratis proefperiode

De Fectar-app is te vinden in de Google Playstore en de App Store. Hierin zijn meer dan 100 verschillende gratis presentaties te bekijken die door onder meer door partners zijn gemaakt. Bedrijven kunnen nu bovendien een gratis proefperiode van 14 dagen aanvragen via de website. Voor contentmakers is er verder nog de mogelijkheid om zich te registreren, om zo deel uit te maken van het wereldwijde partnernetwerk. Ga naar www.fectar.com voor meer informatie over Fectar en Fectar Studio.

Over ons

Fectar is opgericht in 2018 door Eugène Kuipers, Rens Lensvelt en Dennis de Laat. Met als doel: het bouwen van een content management systeem dat gericht is op het implementeren van augmented en virtual reality. De eerste app van het team was SpotOn.io, gelanceerd in augustus 2019. Deze applicatie is nu doorontwikkeld en omgedoopt tot Fectar Studio, hét CMS voor virtual - en augmented reality-ervaringen voor elke gebruiker.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-21T15:09:01.000Z Fectar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.